Žena.hr – najposjećeniji ženski portal koji prkosi velikim korporacijama

Petra Novosel  Balaško je ‘Žena.hr’, pokretačica i vlasnica najposjećenijeg ženskog portala koji zna odgovore na sva ženska pitanja.

Cijela ideja o pokretanju ove vrste medija rodila se 2006. godine, kada je poželjela stvarati sadržaj za žene na internetu i odgovarati na pitanje ‘Što žene zaista žele’? U čitavu priču upustila se sa svojim tadašnjim dečkom, a danas suprugom.

„S obzirom da pretraživači tada nisu nudili slične koncepte, djelovali smo dosta brzo. Provjerili smo dostupnost domene i nakon što smo na naše iznenađenje ustanovili da je slobodna, napravili smo maleno istraživanje među najbližima o potencijalima popularnosti takve stranice. Nedugo nakon toga zakupili smo domenu i tri mjeseca poslije pokrenuli  portal“, ispričala nam je ova poduzetnica.

Inače je  po struci diplomirana ekonomistica i pravnica i do tada se u životu bavila poslovima vezanima jedino uz svoju struku, prakticirala je pravo u Varaždinu,  a potom je radila u financijama i računovodstvu u jednoj informatičkoj tvrtki. Iskustva po pitanju medija i portala nije imala, dok nije krenula sa svojim, jedino iskustvo bilo joj je zapravo to, što je pratila razne internet medije koji  su u biti u to vrijeme i doživljavali svoj pravi javni ‘boom’.

Žena.hr – najteža je bila prva godina poslovanja

„Iako nisam raspolagala nekim znanjem na tom području, moram priznati da mi se čitav taj svijet činio jako zanimljivim i uzbudljivim. Kada smo suprug i ja krenuli s pokretanjem portala, oboje smo još bili zaposleni, pa smo nakon redovnog posla, još pet ili šest sati svaki dan posvećivali portalu, kreiranju i punjenju sadržaja“, kazala je Petra.

Prva godina dana portala, bila im je najteža jer radilo se o mediju koji je bio relativno nov i nije još bio prepoznat kod oglašivača, tako da je bilo teško doći do prihoda. Kako su u biti ona i suprug započeli portal baš u vrijeme kada je kriza započinjala, odmah su suočili s problemima mršavog oglašivačkog budžeta. Usto, medija na tržištu je bilo  puno i nije se uvijek lako izboriti za svoj dio kolača. No, ovaj uspješni par ipak je našao put, uz ustrajnost, ali i ideje i vizije u kojem smjeru se portal treba razvijati.

„Mi smo bez obzira na takvu situaciju vrlo zadovoljni s našim poslovanjem. Osim čitateljica, kvalitetu portala prepoznali su i oglašivači tako da stalno širimo listu zadovoljnih partnera s kojima radimo. Činjenica je da zapravo za vrijeme prije krize ni ne znamo, jer je ona počela u času kad smo mi formirali portal,a i izdvajanja za internet oglašavanje nisu bila značajnija prije toga. Zapravo je kriza utjecala na to da se oglašivači okreću što povoljnijim oblicima oglašavanja, pri čemu je internet profitirao i uzeo dio budžeta od tiskanih, radio i televizijskih oglasa“, poručili su.

Zanimalo nas je također,  koje faktore smatra  presudnima  za iskakanje i isticanje portala između  desetaka drugih i privlačenje vjerne čitateljske publike.

Petra smatra da im je svakako išlo u korist što su u sve krenuli ‘prvi’ i uspjeli zakupiti domenu koja im odgovara i koja odmah asocira na to što se na portalu događa i nudi.

„No, važnija od toga je ipak činjenica da od samog početka kontinuirano ulažemo u razvoj portala. U ovih gotovo 8 godina postojanja napravili smo pet redizajna, a uskoro ćemo predstaviti i novi dizajn koji će biti u potpunosti ‘responsive’, dakle prilagođen svim uređajima. Isto tako, kroz godine smo širili portal novim funkcionalnostima, rubrikama i alatima te smo danas zahvaljujući tome jedan od najopsežnijih portala u Hrvatskoj i regiji“, poručila je Petra. Dodaje kako su za uspjeh svakako važni i čitatelji, s kojima se od početka trude ostvariti dobar i kvalitetan odnos te potiču interaktivnost kroz forum, blogove, savjetovalište i recenzije proizvoda.

Na samom su vrhu jer osluškuju potrebe publike

Ono što je još posebno dojmljivo kod ‘Žena.hr’ jest da se radi o malom portalu koji se nalazi na samom vrhu čitanosti, a ipak nije pod kapom niti jedne velike medijske kuće i potpuno je nezavisan. U današnje vrijeme, kada je postalo pravi trend da ‘veliki igrači’ preuzimaju one male, ali uspješne, zaobišao je ovaj portal koji prkosi svim trendovima.

Tajna je, vjeruje Petra, u fleksibilnosti koju si njihov portal može priuštiti.

„To se u našem slučaju pokazalo mnogo puta. Mnogi klijenti su se opredijelili za suradnju s nama jer smo u mogućnosti u vrlo kratkom roku osmisliti i realizirati specifične projekte prema njihovim željama“, kazala je. Mana također ima, a najveća je ta što iza njih ne stoji neki gigant koji bi pomogao u promociji sadržaja, kao i samog portala. Oni kojima pak to stoji na raspolaganju, vrlo lako dižu svoju čitanost. Nezavisni portali, poput ‘Žena.hr’, moraju ulagati puno vremena i financijskih sredstava da bi svoju čitanost podigli na zavidnu razinu.

žena.hr
Petra Novosel Balaško sa suprugom

„Bez obzira na sve, mi se kao mali poduzetnik ne bojimo velikih jer vjerujemo u ono što radimo i uvijek ćemo biti u prednosti jer radimo ono što volimo i s puno većim entuzijazmom jer to radimo za sebe“, istaknula je Petra.

Mediji će uvijek imati budućnost, dodala je, ali ne svi naravno. Da bi neki medij bio uspješan i opstao na tržištu, mora svakodnevno pratiti trendove te osluškivati svoje čitatelje i zadovoljavati njihove potrebe.

Od 2012 godine na ovom portalu je pokrenut i ‘Izbor za proizvod godine’. Inspiriralo ih je to što su primijetili da njihove čitateljice vole pratiti novitete na tržištu, ali jednako tako, jer su smatrali da tržištu nedostaje jedan takav izbor u kojem će se potrošači opredijeliti za najbolje.

„Nakon 3 godine, možemo reći da je odluka o pokretanju ovog projekta bila ispravna jer je projekt već sada uvelike prepoznat od strane potrošača, ali i brendova.  U sklopu projekta smo proveli istraživanje o kupovnim navikama koje je pokazalo da 74% žena odlučuje samostalno ili uglavnom samostalno o kupovini u kućanstvu. Hrvatice uživaju u kupovini i nerijetko u trgovinama provode i do nekoliko sati na tjedan. Žene u Hrvatskoj primjećuju reklamne kampanje i vole isprobavati novitete na tržištu. Odluku o kupovini donose samostalno, ali vole poslušati i preporuku obitelji i prijatelja. Ispitanice priznaju i da često kupuju impulzivno, a internet prednjači kao medij putem kojeg se informiraju o proizvodima“, podijelila je Petra svoja saznanja.

foto: privatna arhiva Petra Novosel Balaško

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...