7 faza u tranziciji od zaposlenice do poduzetnice

Svaka od nas je barem jednom razmišljala o napuštanju trenutnog posla i pokretanju nečeg “svog”. No, kad se godinama radi za nekog drugog teško se odlučiti na taj presudni korak i otisnuti se u “privatne vode”. Ne samo jer ne znate što vas čeka, nego i zato što su vas godinama “odgajali” u određenoj poslovnoj kulturi u kojoj svatko ima svoja zaduženja, a sada biste odjednom sve trebali preuzeti na sebe.

Tu fazu, koja za neke može trajati dulje, a za neke kraće, autorica Wendy Kerr u svojoj knjizi naziva “korporativnim crossoverom” ili fazom tranzicije. Kao i kod svakog važnog događaja u životu, i ova tranzicija iz mentalnog sklopa zaposlenice u mentalni sklop poduzetnice ima nekoliko faza.

7 faza u tranziciji od zaposlenice do poduzetnice

Wendy Kerr tranziciju je podijelila u sedam faza. Kroz neke od tih faza prolazi se brže, kroz druge sporije, a kroz neke i nekoliko puta.

1. Iščekivanje

Prva faza u tranziciji od zaposlenice do poduzetnice obuhvaća napuštanje prethodnog posla i donošenje odluke o pokretanju nekog svog projekta. Ovo je veoma emotivna faza jer može pobuditi osjećaje oslobođenja i ispuniti osobu energijom. Međutim, taj početni optimizam veoma će brzo nestati te će ga zamijeniti nesigurnost i preispitivanje. Upravo početak tog preispitivanje odluke dovodi nas do druge faze.

2. Stvarnost

Nakon prvotnog oduševljena jer, eto, više ne morate ići na posao svaki dan, javlja se čežnja za rutinom. Počinju vam nedostajati kolege s posla, razgovori u pauzi za kavu, uredski tračevi, a i dosta vam je cjelodnevnog povlačenja po kući u pidžami. Polako shvaćate da vam nitko neće pripremiti teren za vaš ulazak u svijet poduzetništva, već da to sve morate odraditi sami i da nemate nikoga koga biste mogli pitati za savjet.

3. Šok

Početni optimizam je nestao, shvatili ste da ste prepušteni sami sebi i u fazi šoka preispitujete svoje uvjerenje da vi to možete. Plaši vas činjenica da ćete morati zakoračiti u nepoznato. Odjednom morate naučiti toliko toga i koliko god se trudili i ulagali u posao, stvari se još uvijek nisu pokrenule u pravom smjeru. Ne znate kako objasniti to što radite, a strah od podbačaja sprječava vas da potražite pomoć iskusnijih ili zaposlite one koji bi mogli znati više od vas. Osjećate se bespomoćno i ne znate što biste napravili sljedeće.

4. Na dnu

Pokrenuli ste posao, nazivate se poduzetnicom, međutim problemi se samo gomilaju. Birokracija vam oduzima dragocjeno vrijeme, računi se gomilaju, a početni kapital gotovo je na izmaku. I baš kad ste ozbiljno počeli sumnjati u svoju zdravu pamet i pitati se bi li vas u staroj firmi primili natrag, shvaćate da se na prekretnici. Ili ćete popustiti i vratiti se životu poslušne zaposlenice ili ćete stisnuti zube i ustrajati u svom naumu da postanete punokrvna poduzetnica.

5. Prilagodba

Pregrmjeli ste “krizu” i odlučni ste nastaviti dalje sa svojim poduzetničkim pothvatom. Optimizam i energija se vraćaju, a vizija uspješnog privatnog biznisa ponovno se čini na korak do ostvarenja. Više nemate krizu identiteta pa na sastancima uzdignute glave možete reći da ste poduzetnica. Sve se posložilo – znate što želite i kako to možete ostvariti. Izašli ste iz svoja četiri zida, pridružili se različitim udruženjima ili klubovima i razmjenjujete svoja iskustva s drugim poduzetnicama koji vas mogu najbolje razumjeti.

6. Momentum

Prilagodili ste se novom životu i poslu i u potpunosti raskrstili s karijerom zaposlenice. Uživate u svim novim obvezama i aktivnostima i postajete sve aktivniji. Početni financijski problemi polako ostaju iza vas, a kolege poduzetnici koje ste s vremenom upoznali daju vam potporu i savjete. Napokon možete zaista vidjeti plodove svog rada, a nove prilike za posao primjećujete na svakom koraku.

7. Predanost

Vaši klijenti su zadovoljni s vama i počinju vas preporučivati i drugima. Pozitivne (i negativne kritike) potiču vas da se dalje razvijate i rastete, a o svom poduzetničkom pothvatu sad govorite s ponosom i s drugima dijelite dobra i loša iskustva. Više ne govorite o svom ‘poslu’ nego o svojoj ‘firmi’ ili svom ‘djetetu’. Kad jednom dospijete do ove faze, povratak u ‘radničku’ klasu čini vam se poput noćne more.

Podijelite s nama svoje iskustvo. Jeste li i vi prolazili kroz ove faze dok ste pokretali svoj posao? Ili možda još uvijek prolazite kroz neku od njih?

foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -