Žene koje treba pratiti u 2014

„Women power“ vrlo intenzivno preuzima tržište. Koje? Pa…sva! Bilo da se radi o politici, informatici, umjetnosti ili menadžmentu, žene su aktivnije no ikad i prepune dobrih ideja. Donosimo vam popis žena koje volimo pratiti u njihovom radu, a od kojih očekujemo velike stvari ove godine. I ne, ne želimo im stvoriti pritisak, želimo im uspješan rad i još pregršt dobrih ideja.

Žene koje treba pratiti u 2014

 

Josipa Majić i Ana Burica
Josipa Majić i Ana Burica

Josipa Majić i Ana Burica (Teddy The Guardian)

Djevojke su u svijet startup-ova krenule aplikacijom za privatne dermatološke klinike iDerma. Trenutno medijske stupce pune pričama hvale o svom posljednjem projektu – igrački u obliku medvjedića koja istovremeno prati vitalne znakove djeteta te obavještava roditelje i pedijatre o svim promjenama. Njihov „Teddy The Guardian“, odnosno Medvjedić Čuvar, proglašen je najzanimljivijim projektom prestižnog sajma potrošačke elektronike International CES u Las Vegasu, a ove dvije dame upisale su se u povijest i kao prvi hrvatski predstavnici na ovom sajmu. Uz potporu Svjetske banke za dolazak na CES, odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove za prodaju na američkom tržištu te dosadašnju prodaju od oko 3 000 primjeraka ovog medvjedića, s pravom vjerujemo da cure očekuje odlična godina.

 

ida pandur
Ida Pandur

Ida Pandur (Grey Entourage)

Od potpredsjednice vanjskih odnosa digitalne agencije iStudio do izumiteljice poslovne aplikacije Bizmeet.me, Ida Pandur već godinama intenzivno radi na digitalnom tržištu te tržištu stratup-ova. Njena agencija Entourage krajem prošle godine ostvarila je suradnju s oglašivačkom agencijom Grey Zagreb, što je rezultiralo novim digitalnim joint ventureom Grey Entourage. Grey je Idi ponudio suradnju u svrhu ostvarivanja kompletne ponude digitalnih rješenja svojim klijentima, a s obzirom da se radi o kombinaciji jednog značajnog igrača na svjetskoj sceni te tvrtke koja ima veliki razvojni potencijal, vjerujemo da nas očekuje pregršt zanimljivih i inovativnih projekata kao rezultat ovog udruživanja.

 

Mirela Holy
Mirela Holy

Mirela Holy (stranka ORaH)

Mirela Holy oduvijek je bila svoja. Prošla je sito i rešeto hrvatske političke scene, od negativnih komentara na račun svog stila, do smjene s pozicije ministrice zaštite okoliša i prirode te pokretanja nove stranke. Njena stranka Održivi razvoj Hrvatske iliti OraH osnovana je krajem prošle godine, a glavni naglasak programa leži u gospodarskom razvoju, zaštiti ljudskih prava te zaštiti okoliša. Istraživanje CRO Demoscop pokazuje da Mireli i njenoj stranci raste popularnost, a ona je sama izjavila kako se do sljedećih parlamentarnih izbora želi pozicionirati kao treća politička opcija. Holy je krajem siječnja svojim suzdržanim glasom srušila planirane izmjene Zakona o tržištu električne energije, kojim bi socijalno ugrožene skupine građana nemogućnošću plaćanja računa ostale bez opskrbe električne energije. S obzirom da svojim djelovanjem uvijek iznenadi ili šokira, jedva čekamo vidjeti kakva će joj biti ova godina.

 

Kristina Rabar i Nada Katić
Kristina Rabar i Nada Katić

Nada Katić i Kristina Rabar (Optimus Consulting)

Ove dvije studentice iz Pule pokrenule su konzultantsku tvrtku za pisanje i realizaciju projekata financiranih iz nacionalnih i EU fondova. Ne samo da se radi o području koje se sve više razvija, čime je pridonio i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, već nam je njihova priča zanimljiva i zato što pokazuje kako to izgleda kada mladi i poduzetni ljudi odluče pokrenuti nešto svoje te graditi društvo, a ne raditi na njegovoj stagnaciji. Cure tvrde da su ostvarile već nekoliko značajnih suradnji te da interesa ima. Prema njihovim riječima ovaj posao im je zaista ostvarenje snova, vole to što rade i uspjele su skupiti oko sebe tim mladih, ambicioznih i vrlo vrijednih ljudi. S obzirom da je tvrtka tek pokrenuta prošle godine i da je bilo dosta tehničkih i pravnih zavrzlama kojima su se trebale baviti, vjerujemo da će im ova godina biti uzletnom te da ćemo o njima još slušati.

 

Zrinka Cvitešić
Zrinka Cvitešić

Zrinka Cvitešić (glumica)

Poznatu glumicu gledamo već godinama u svim važnijim hrvatskim filmskim ostvarenjima, no ono po čemu smo ju odlučili uvrstiti u ovaj popis jest njena inozemna karijera, kojom se ne može pohvaliti baš svaki domaći glumac. Nakon odličnih komentara na račun njene glume u mjuziklu „Once“ u londonskom West Endu, Zrinka odlazi graditi karijeru u New York, ni više ni manje nego na Broadway. Proglašena je debitantom godine na West Endu, osvojila je i nagradu Broadway World za najbolju glumicu u mjuziklu, a nominirana je i za prestižnu nagradu publike WhatsOnStage. Nakon godina kvalitetnih ostvarenja i njenih izjava kako u poslu želi ostati vjerna sebi, izgleda da su se uporan rad i talent isplatili. Na krilima spomenutih priznanja za svoj rad možemo reći da je Zrinka već uspjela na inozemnom tržištu, no njena priča ipak tek počinje, a mi se veselimo vidjeti što će nam još ove godine pokazati.

 

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...