Žene su obrazovanije, ali muškarci još uvijek zarađuju više

Istraživanja pokazuju da su po prvi put u povijesti žene obrazovanije od muškaraca. Prema istraživanju koje je proveo Institute for Family Studies, 23 posto muškaraca su oženjeni za žene koje imaju bolje obrazovanje od njih.

Ovo je rezultat veće uključenosti žena u obrazovanje i ulaganje u isto. Čak 56 posto studentata čine žene.  Iako je činjenica da su žene obrazovanije i više ulažu u osobni napredak, muškarci još uvijek zarađuju bolje od njih.

Velike nejednakosti među spolovima

Među heteroseksualnim parovima, čak 73 posto muškaraca zadrađuje više od svoje partnerice. Među parovima koji su 2015. godine ušli u brak, samo 20 posto muškaraca je imalo veće obrazovanje od žena, ali čak njih 67 posto je zarađivalo više.

U posljednjih nekoliko desteljeća žene su sve aktivnije u akademskoj zajednici, i njihova diploma im je pružila bolji status u društvu, kao i razvoj karijere. Međutim, razlike i nejednakosti među spolovima još uvijek postoje, pa su mnoge žene za svoj rad plaćene mnogo manje od muškaraca.

Iako mnogo žena ima veće obrazovanje i diplomu, mnoge od njih koče stereotipi te stavovi društva, prilikom profesionalnog napretka.

Od Kanade i Japana do Norveške i Australije, mlade žene zarađuju u prosjeku gotovo 15 posto manje od muškaraca iako su obrazovanije. Razlika u plaćama između spolova nije se promijenila u zadnjih deset godina unatoč boljim politikama za zaposlene roditelje, transparentnosti u plaćama i sustavima kvota kojima se želi povećati broj žena u upravnim odborima i na visokim dužnostima.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -