Na prvom Women in Sales eventu managerice otvoreno progovorile o karijeri u prodaji, upravljanju ljudima i burnoutu

Dok je važnost žena u tehnologiji danas već općepoznata, o ženama u prodaji se još uvijek ne priča.

Prodaja je tradicionalno muško područje, prema LinkedIn istraživanju žene čine 39% zaposlenih na ovom području. Naravno, što se više penjemo po hijerarhijskoj ljestvici, manje je žena. Na vodećim pozicijama ih ima oko 20%.

U hotel Westin u Zagrebu održao se prvi događaj za žene u prodaji na kojem su nam se pridružile inspirativne žene iz svijeta prodaje, kao i one koje zanima prodaja i žele ostvariti bolje rezultate na tom području. Partneri događaja su Toyota i Erste banka koji nude i pogodnosti za sve Women in Adria članice.

Događaj za žene koje rade u prodaji ili žele ostvariti bolje rezultate na tom području

Pet panelistica razgovarale su o svom poslovnom putu i kako su ostvarile uspješnu karijeru u prodaji i njihovom iskustvu te o tome zašto bi svaka žena koja želi uspješnu karijeru trebala barem neko vrijeme raditi u prodaji.

žene u prodaji event

Pozdravi govor održala je Ivana Matić, organizatorica eventa i CEO Women in Adria koja je naglasila da je i sama kroz posao otkrila važnost prodaje i koliko su ženski uzori bitni u poduzetništvu i u korporativnom svijetu.

Kako se u biznisu sve više priča o pojmu emiocionalne inteligencije, Ivana Nobilo obratila se prisutnima i uputila mnogo korisnih savjeta o važnosti korištenja emocionalne inteligencije u prodaji i kako ona utječe na taj segment biznisa. U 24 godine staža Ivana je skupila mnogo iskustva i danas radi kao savjetnica, komunikacijska trenerica i top performance coach.

žene u prodaji događaj

“Ne volim podjele na muškarce i žene, a tako ni podjele u emocionalnoj inteligenciji. Pomogla sam mnogim klijentima, jer u sebi imamo i mušku i žensku stranu, samo trebamo naučiti ovladati jednom i drugom”, istaknula je Ivana.

Također je naglasila da određene razlike među spolovima postoje, jer muškarci bolje reagiraju na stres, dok žena pokazuje veću razinu empatije. Marketing i prodaja su za nju dvije stvari koje su jako povezane, a emcionalna inteligencija je 70 posto uspjeha i može se naučiti kako je pravilno koristiti.

žene u prodaji event

Inspirativni govori žena koje su ostvarile uspjeh u prodaji

Nakon što je Ivana Nobilo otvorila event, 5 uspješnih panelistica su s prisutnima podijelile svoje uspone i padove, razgovarale su o važnosti prodaje te o negativnim posljedicama preopterećenosti poslom i gubitkom smisla za isti, posljedicu koju osjete mnogi za vrijeme svoje karijere, ali često o tome šute. Burnout je pojam za koji mnogi znaju, ali se u poslovnom svijetu o njemu puno ne priča.

žene u prodaji događaj

Lana Zanne Latos, country manager za Hrvatsku i Sloveniju i head of sales pharmacy channel Central Europe, P&G, svoj karijerni put je počela malim koracima, gdje je učila sve o prodaji iz temelja, a odlučila se na odlazak u inozemstvo kako bi unaprijedila svoju karijeru i poziciju u korporaciji.

“Zadovoljna sam što sam se odlučila na ovakav karijerni put i rad u prodaji, iako postoji jako puno odricanja, a najteži dio je voditi ljude”, naglasila je Lana.

Dodala je kako bez iskustva koje je prošla, sigurno ne bi bila sposobna raditi u prodaji, a ni voditi tim.

žene u prodaji događaj

Panelistica koja je svoju karijeru započela u medijima, Sanja Hrvojević Beganović, danas radi u branši na koje se mnoge žene ne bi odvažile, jer još uvijek postoji mišljenje da je prodaja vojnih aviona muško područje. Sanja Hrvojević Beganović je direktorica Saab Hrvatska i direktorica marketinga i prodaje Centralne i Jugoistočne Europe, a u svom poslu je pronašla sreću upravo zbog činjenice da je i sama uvijek imala netipičan stav, borila se i prhvaćala izazove.

“U mom poslu su marketing i prodaja povezani, a rad, red i disciplina jako važni, i zadovoljna sam što radim kao u žena u vojnoj industriji”, kaže Sanja.

Usponi i padovi kao sastavni dio učenja procesa prodaje

žene u prodaji događaj

Simona Zavratnik, direktorica Petrokov d.o.o., živjela je i radila u mnogo zemalja, a radom u jednom obiteljskom poduzeću je naučila sve o biznisu. U svojoj karijeri se susrela i usponima i padovima, ali je doživjela i burnout. To je težak period za nju, ali se oporavila i pronašla smisao u poslu nakon nekog vremena.

“Ponosna sam na sve odluke koje sam napravila i sve promjene posla, i ne uzimam ništa ozbiljno, to je moj moto.”

žene u prodaji događaj

Sanda Piragić, voditeljica tima u prodaji za područje Afrike u Infobipu, svoj posao vodi online, i ponosna je na udio žena u Infobipu, što nije tipično za IT svijet. Sanda je svoj put razvila kroz prilagodbu drugoj kulturi te samom tržištu. Kenija i Ugadna je njezno područje rada, a posao je izazovan.

“Drago mi je što na ovom poslu radim sa ženama i cijelu sam karijeru u telekomunikacijama i prodaji, a posao je zanimljiv i dinamičan.”

žene u prodaji događaj

Ana Laura Rednak, direktorica prodaje za međunarodna tržišta u Atlantic grupi, svoj karijerni put je počela trnovito, ali je posebno ponosnana svoj tim. Smatra da je to najbitnije za razvoj firme, jer je su ljudi ono u što treba ulagati.

“Odlučila sam doći u Atlantic grupu ne zbog brendova, nego zbog ljudi. Znala sam da mogu mnogo naučiti od svog mentora radeći u takvoj kompaniji.”

Burnout je pojam s kojim se i sama susrela, i smatra da je važno pronaći smisao u svom poslu. Ana Laura je prodaju uskladila sa znanjem o financijama.

Vjera u sebe i uporan rad su ključ uspjeha u prodaji

žene u prodaji događaj

Panelistice su se za kraj složile da je prodaja veliki izazov, i da su se i same susrele s preprekama rada u prodaji, pogotovo kao žene, gdje su često nailazile na neodobravanje okoline. Iako su odnosi u prodaji iznimno važni, i muškarci su ti koji se druže neformalno i na taj način sklapaju poslove, takav način poslovanja se mijenja, istaknule su panelistice. Važno je vjerovati u sebe i biti autentičan, i rezultati neće izostati!

Cijeli FB live je dostupan našim članicama, za pregled molimo ulogirajte se.

 

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više