Tko sjedi u upravama hrvatskih telekoma? Žene u manjini, no ipak ima pomaka

Hrvatski Telekom na čelu svoje Uprave imat će ženu. Nataša Rapaić na tu poziciju doći će 1. srpnja 2024. godine, kada će trenutni predsjednik Kostas Nebis otići na poziciju predsjednika Uprave OTE grupe u Grčkoj. Rapaić je u Telekomu od 2005. godine, a od 2013. je članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike.

“S Natašom Rapaić imamo snažnu nasljednicu iz vlastitih redova. S obzirom na njezinu usmjerenost razvoju i rastu poslovanja te dosad postignute odlične rezultate, Nataša će i kao predsjednica Uprave nastaviti uspješnu priču Hrvatskog Telekoma”, izjavila je Dominique Leroy, članica Uprave Deutsche Telekoma za Europu.

Jedan telekom u Hrvatskoj iznad prosjeka

U Upravi Hrvatskog Telekoma, osim Rapaić, nalazi se još jedna žena, Marijana Bačić. Ona je glavna operativna direktorica za poslovne korisnike. Njih dvije su u Upravi uz još pet muškaraca. U njihovoj kompaniji radi više od dvije stotine inženjerki iz različitih područja; elektrotehnike, matematike, strojarstva, prometa, agronomije, šumarstva, građevine, upravljanja u kriznim uvjetima i drugih područja. HT od 1. siječnja 2024. preuzima i Iskon koji će nastaviti djelovati unutar HT-a.

U Hrvatskoj ima mnogo manjih operatera, no kakvo je stanje u onim velikim telekomima? Telemach je, kada je riječ o ženama u Upravi, iznad hrvatskog prosjeka. Prvi je telekom koji ima 50 posto žena u upravi. To su Matija Mandić i Danijela Bistrički Morović. Predsjednik Uprave Adrian Ježina izjavio je da ih to čini neizmjerno ponosnima jer su osim stručnim znanjem, osnaženi dodatnim vještinama, poput empatije, strpljenja, demokratičnosti i spremnosti na suradnju. Telemach je od 2022. godine vlasnik Optima Telekoma.


Pročitajte više: Još 131 godina do rodne ravnopravnosti. Kako stoji Europa?


Dominantno muški sektor

Kad je riječ o A1 Hrvatska, jedna žena nalazi se u njihovoj Upravi. Ivana Marković je glavna direktorica za segment privatnih korisnika. U intervjuu za Gloriju 2021. godine izjavila je da su jednu od njihovih najatraktivnijih ponuda na tržištu Mozaik osmislile upravo tri žene iz njezinog tima. To joj je posebno drago jer je to dominantno muški sektor. Prema tadašnjim podacima, kod njih radi 44 posto žena, a 37 posto njih je na menadžerskim pozicijama. A1 je i vlasnik Tomatoa.

Žene su jako malo zastupljene na vodećim pozicijama u telekomunikacijskoj industriji u čitavom svijetu. Samo je nekoliko izvršnih direktorica u telekomunikacijama, piše SpencerStuart. Ova je industrija većinski muška i rodna ravnopravnost nije ni blizu niti na jednoj razini. Na primjer, istraživanje GLF-a iz 2020. pokazalo je da u 70 posto telekomunikacijskih organizacija manje od 30 posto tehničkih uloga imaju žene. Jedino u Upravnom odboru Vodafonea ima više od 40 posto žena direktorica.

Većina telekomunikacijskih kompanija dopustila je da se razviju kulture i obrasci zapošljavanja koji daju prednost muškarcima. Današnji bi čelnici telekomunikacijskih tvrtki u svijetu trebali preuzeti odgovornost i učiniti sve što je u njihovoj moći da bi razvili inkluzivnije društvo i riješili neravnotežu spolova u svojim organizacijama.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -