Je li rješenje za šoping ispade prerezati karticu ili je problem malo veći?

Istraživanja pokazuju da je novac odnosno sve vezano za osobne financije ženama jedan od najvećih uzročnika stresa. A čini se da klin klinom izbijamo jer se stresa najčešće rješavamo šopingom, odnosno “peglanjem” kartica.

Prerezati karticu ili kopati malo dublje?

Ista istraživanja dokazuju da ne vrijedi stereotip da samo žene “peglaju”, dugovi po karticama između muškaraca i žena su otprilike isti, iako naravno postoje razlike u načinima trošenja kao i na investicijskoj strani osobnih financija.

Mi valjda sve moguće probleme rješavamo šopingom. Ja sam se stresa i nezadovoljstva na poslu rješavala šopingom. Odmah nakon posla ili vikendom. Probala bi jednu majicu i rekla dajte mi u još 3 boje, nek’ se nađe, ništa neobično jel’ tako?

Nisam išla u ekstreme vjerojatno zato što imam još jedan ispušni ventil, fitness, koji me spašava, koristila sam samo jednu karticu, nisam kupovala skupe dizajnerske stvari, već stvari koje bi nosila sezonu dvije. Sniženja su bila posebna priča…..Račun je bio značajan dio moje plaće, a kad bi ga dobila, većine stavki s njega se ne bi ni sjećala. U većini slučajeva efekt, dobar osjećaj je trajao samo dok ne bi tu stvar donijela kući i ona bi postala još jedan komad u ormaru.

Kartica moja najbolja prijateljica

Kad sam pokrenula vlastiti biznis stvari su se drastično promijenile. Prvih godinu dana si nisam ni isplaćivala nikakvu plaću, samo sam uplaćivala u firmu, što je poznato svakom poduzetniku. Onda kad sam si počela isplaćivati plaću to je bila toliko mala plaća kakvu nisam nikad ni imala.

Kako ja radim od kuće, moj cijeli ormar je postao beskoristan. Nisu mi više trebala silna odijela, cipele….Ali i bez toga, meni šoping nije nedostajao. Sad mi je dress code više business casual i taj bi se ormar također mogao dobro napuniti, ali ja već tri godine ne mogu hodati satima po šoping centru.

Računi za karticu su mi otprilike isti, ali tu ima jako malo mojih stvari, većinom za djecu. Šoping za mene se svodi na ono što kupim u sat vremena koje mogu provesti u šoping centru. Polako otkrivam blagodati online shoppinga, ali samo da si skratim vrijeme i ne kupujem puno i nepotrebno.

Sve mi je postalo jasno i kliknulo u glavi kad sam u knjizi Wendy Kerr Corporate Crossovers, pročitala izjavu jedne žene:

“Prije sam trošila da bi se osjećala bolje, sad manje zarađujem, ali se osjećam bolje.” I to je to.

Kartica mi je od ispušnog ventila postala spas, sredstvo za financiranje biznisa. U prvih šest mjeseci ne možete niti dobiti poslovnu kreditnu karticu, a ja sam dosta troškova imala online, što je bilo moguće platiti samo karticom. Privatna kreditna kartica me je spasila u tim prvim mjesecima. A izvukla sam i revolving karticu koja je stajala u ladici nekoliko godina i ona mi je pomogla u upravljanju cash flowom jer je za prekoračenje po računu trebalo nekoliko godina poslovanja.

Mislim da ima jako malo onih koji su pravi šopingholičari i koji trebaju pomoć i u konačnici trebaju prerezati karticu. Iza većine računa po kreditnoj kartici stoji neko nezadovoljstvo, samo ga treba pronaći i riješiti. Ako ste nezadovoljni poslom, vezom….rezanje kartice neće riješiti problem. Rješavat ćete ga onda pušenjem, prejedanjem…..Rješenje nije u rezanju kartice već u rezanju problema iza peglanja kartice.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...