10 najboljih (i besplatnih) editora za fotografije

Jeftini digitalni fotoaparati, web kamere i kamere na mobilnim uređajima potaknuli su ljude da fotografiraju svijet oko sebe. No, ponekad nije dovoljno samo napraviti fotografiju prema pravilima ‘fotografske struke’. Ponekad je potrebno fotografiju obraditi kako bi se uklonile sitne greške i istaknulo ono najbolje.

Upravo u takvim slučajevima koriste se editori za fotografije, odnosno programi koji su specijalizirani za uređivanje fotografija. Profesionalci će posegnuti za različitim profesionalnim programima s mnoštvom mogućnosti, dok se prosječni korisnici često nađu u nedoumici.

Kako bismo vam olakšali obradu vlastitih fotografija i snalaženje među tisućama besplatnih editora za fotografije koji se mogu pronaći na internetu, napravili smo izbor 10 najboljih i, još važnije, besplatnih editora za fotografije.

10 najboljih (i besplatnih) editora za fotografije

Na samom početku treba istaknuti nekoliko bitni stvari. Editori za fotografije mogu imati nekoliko inačica – od online, koja ne zahtijeva nikakvo instaliranje i dostupna je uvijek, preko mobilne, koju je potrebno preuzeti na svoj mobilni uređaj, do klasične koju je potrebno instalirati na svoje računalo.

U svom izboru mi smo se fokusirali na 5 online/mobilnih editora i 5 editora za fotografije koje je potrebno instalirati na računalo. Na vama je da odaberete one koji vam najbolje odgovaraju.

PicMonkey

editora za fotografije - picmonkey

PicMonkey je veoma zanimljiv online editor za fotografije koji možete koristiti za retuširanje fotografija, stvaranje kolaža, ali i dizajniranje čestitki ili razglednica od vlastitih fotografija. Osim osnovnih opcija poput promjene kontrasta ili veličine fotografije, PicMonkey nudi i različite filtere, okvire, dodatne grafičke elemente, ali i teme koje vam omogućavaju da u nekoliko poteza svoje ukućane pretvorite u vampire ili vještice. Posebno treba istaknuti mogućnost učitavanja fotografija izravno s računala ili Dropbox računa, ali i njihovo preuzimanje s Facebooka i Flickra.

Besplatne mogućnosti zadovoljit će svakog prosječnog korisnika, a oni koji žele više mogućnosti mogu se registrirati i uključiti u ‘Royal’ opciju koju će mjesečno plaćati 2,75 dolara.

BeFunky

editora za fotografije - befunky

BeFunky zanimljiv je kao online editor za fotografije, ali ga je moguće preuzeti i na svoj Android odnosno iOS mobilni uređaj. Uz pregršt mogućnosti za obradu fotografija, BeFunky diči se i mogućnošću stvaranja kolaža od vaših fotografija, ali i posebnim funkcijama pomoću kojih je u tren oka moguće stvoriti jedinstvene fotografije za naslovnicu Facebook profila. Dovoljno je učitati fotografiju s računala, Facebooka, Photobucketa, Flickra, Picase ili ju jednostavno napraviti pomoću web kamere i krenuti s uređivanjem.

BeFunky nudi mogućnost i ‘Premium’ odnosno ‘Professional’ korisnicima za mjesečnu odnosno godišnju naknadu, no i besplatne mogućnosti biti će i više nego dovoljne za prosječnog korisnika.

Fotor

editora za fotografije - fotor

Fotor je editor za fotografije koji je moguće koristiti na gotovo svim platformama – od interneta, preko mobilnih uređaja do osobnih računala. Kao i kod prethodnih editora za fotografije, Fotor nudi mogućnost uređivanja fotografija, stvaranja kolaža, ali i stvaranja razglednica i čestitki za posebne prilike. Nama su se posebno svidjeli predlošci za Majčin dan i Božić uz pomoć kojih smo u nekoliko trenutaka napravili originalne čestitke koje mogu služiti i kao mali znak pažnje za nama drage ljude.

Želite li se dobro zabaviti, Fotor nudi pregršt različitih filtera za web kameru koje možete odmah isprobati. A svidi li vam se neka od fotografija koju ste napravili, možete ju odmah i podijeliti na Twitteru, Facebooku, Tumblru, Flickru ili ju pohraniti u Dropboxu.

Lunapic

editora za fotografije - lunapic

Na prvi pogled, Lunapic ne izgleda tako jednostavno kao prethodni editori, no iza jednostavnog sučelja krije se zaista mnoštvo mogućnosti. Uz klasičnu obradu fotografija, Lunapic nudi i mogućnost stvaranja animiranih fotografija pa tako možete ‘oživjeti’ slapove koje ste fotografirali na izletu ili godišnjem odmoru ili dodati pahuljice na najdražu fotografiju sa skijanja.

Nama se posebno zanimljivom učinila mogućnost enkripcije odnosno dekripcije fotografije. U prijevodu, možete šifrirati neku fotografiju tako da ju nitko drugi ne može otvoriti.

Od svih do sad navedenih editora, Lunapic je najbliži profesionalnom editoru za fotografije, a da je istovremeno besplatan i dostupan online.

Ribbet

editora za fotografije - ribbet

Posljednji u našem izboru, Ribbet, uz editiranje fotografija nudi i mogućnost pohrane u oblaku, a ako se besplatno registrirate omogućava vam i učitavanje do 100 fotografija odjednom.

Klasične mogućnosti uređivanja fotografija Ribbet je proširio i s pregršt dodatnih efekata, grafičkih elemenata, okvira, pozadina te tema poput one gusarske ili svemirske koje će privući pozornost najmlađih.

Za sad besplatna registracija omogućava i pristup ‘premium’ sadržaju, no za očekivati je da će se taj sadržaj u budućnosti naplaćivati pa ako želite isprobati uređivanje fotografija s profesionalnim mogućnostima, iskoristite ovu priliku.

Do editora za fotografije i na računalu

Gimp

editora za fotografije - gimp

Ovaj editor za fotografije moguće je besplatno preuzeti s interneta i instalirati na svoje računalo, a slovi kao jedan od najjačih editora za fotografije. Jednostavno sučelje, pregršt mogućnosti i činjenica da postoji još od 1996. idu mu u prilog. No, sve te mogućnosti znači i da će vam trebati nešto vremena kako biste ga naučili koristiti. Ako ste se već ranije susreli s nekim od editora za fotografije i uspješno radili u njemu, Gimp vam ne bi trebao stvarati veće probleme.

Paint.NET

editora za fotografije - paintnet

Paint.NET je editor za fotografije koji je nastao u suradnji Sveučilišta u Washingtonu i Microsofta možda nema toliko mogućnosti kao Gimp, no korisnicima nudi mogućnost rada u slojevima, crtanja i dorađivanja fotografija. Tu su također i brojni specijalni efekti kojima možete učiniti prosječnu fotografiju spektakularnom. Jednostavniji je za korištenje, ali to ne znači da je išta manje koristan od profesionalnih editora.

PhotoScape

editora za fotografije - photoscape

PhotoScape na prvi pogled izgleda kao tek nešto dorađena verzija običnog programa za crtanje. No, zagrebete li ispod površine otkriti ćete editor za fotografije koji je izuzetno jednostavan za korištenje, a istovremeno prepun zanimljivih mogućnosti. Tako uz klasične mogućnosti uređivanja i obrađivanja fotografija, primjerice, nudi mogućnost prebacivanja fotografija iz ‘raw’ formata u ‘jpg’, ali i mogućnost snimanja slike na ekranu (popularnog ‘screenshota’).

PhoXo

editora za fotografije - phoxo

PhoXo postoji posljednjih desetak godina i u tom se periodu pokazao kao veoma koristan editor za fotografije koji u sebi skriva ponešto za svakoga. Djeci će se svidjeti mogućnost umetanja crtanih likova u fotografije, dok će onim starijima pažnju privući mogućnost stavljanja ‘vodenog žiga’ na sve fotografije u određenoj mapi jednim klikom. Za sve ostale tu su brojni efekti i mogućnosti manipulacije fotografijama.

IrfanView

editora za fotografije - irfanview

Iako je IrfanView prvenstveno preglednik fotografija, u njegovim izbornicima skriva se i pristojan editor fotografija. Bez problema ćete moći ukloniti crvene oči, urediti kontraste, dodati tekst ili vodeni žig ili jednostavno poboljšati fotografiju nekim od posebnih efekata. Za one koji žele još više, mogućnosti IrfanViewa mogu se proširiti instalacijom dodatnih ‘plugina’ odnosno alata s interneta.

Foto: Screenshot, 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

luksuzna poslovna odjeća

Izvukle smo prijedloge za proljeće i ljeto luksuznih modnih brendova

Be your own boss odnosno budi sama svoja šefica, poručio je Hugo Boss u svojoj najnovijoj kolekciji. Reviju kojom je predstavljana...
- Advertisment -