Top 5 razloga zašto ne prihvatiti posao

Vjerujemo da svakodnevno nailazite na različite članke u kojima primate savjete kako što bolje napisati životopis, kako se budućem poslodavcu predstaviti u najboljem svijetlu i sl.

Jeste li se ikada zapitali koji su razlozi kada eventualno ne treba prihvatiti neki posao?

Kada ne trebate prihvatiti posao?

U vrijeme ekonomske krize, kada smo svjesni kako brojni ljudi pokušavaju spojiti kraj s krajem i pronaći bilo kakav posao, čini se neozbiljno odbijati ponude za posao. Ipak, zapitajte se je li svaki posao vrijedan vašeg truda i vremena. Postoji više razloga kod odabira posla gdje biste se trebali dodatno zapitati je li to baš najbolji izbor za vas:

1. Oglas za posao je aktivan već duže vrijeme (više mjeseci) ili ga često viđate da se obnavlja

Ovo je vrlo često prvi alarm za većinu tražitelja posla. Može značiti da poslodavac nije ažuran, i jednostavno nije maknuo oglas za posao ili vjerojatnije da se radi o čestoj fluktuaciji zaposlenika u tvrtki, gdje očekivanja poslodavca nisu usklađena s mogućnostima zaposlenika.

2. Loše definirana očekivanja poslodavca

Ako vam čitajući oglas i dalje nejasno što se od vas očekuje u poslu, gotovo je sigurno da ni vaš poslodavac nema jasno određenu viziju onoga što biste vi trebali raditi.

3. Loši međuljudski odnosi

Vidjeli ste da šef viče na zaposlenike? Logično je da se zapitate zašto je to tako. Odnosno, ako nije zadovoljan radom zaposlenika zašto se situacija ne pokuša riješiti na neki konstruktivniji način poput razgovora ili u krajnjem slučaju prekida radnog odnosa. S druge strane, ako je taj šef opisan kao „on je jednostavno takav“, dobro razmislite želite li raditi u takvom okruženju.

4. Pretjerano uzdizanje kompanije

Svaki šef želi prikazati svoju kompaniju kao najbolju i ponekad se čak dogodi da se preuveličavaju neke informacije. Ali ako vam se situacija predstavlja kao gotovo idilična gdje ćete uz minimalno zalaganja moći odlično zarađivati i ostvarivati bravo na razne beneficije, to u pravilu nije realno.

5. Plaćanje ulazne naknade

To gotovo nikad ne ispadne dobro. Ako vas traže da platite određeni iznos kako bi vas uzeli u obzir ili vam osigurali sredstva za rad budite na oprezu. Na poslodavcu je da vam osigura osnovne uvjete za rad.

Foto: 123rf

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...