5 pogrešnih stavova žena i kako ih promijeniti!

Poslovni svijet podrazumijeva konstantan rad na sebi. To uključuje i učenje o liderstvu – kako biti dobar vođa i kako donositi prave odluke. Ženama se tu nameće još jedan zadatak – kako donijeti odluku i ne propitkivati ju. O tome je pričala Tanja Pureta na večeri za žene u znanosti i farma biznisu. Ona iznosi 5 vrijednosnih stavova koji obilježavaju žene i potajno potkopavaju žensko liderstvo. Tako je, ženama u liderstvu često su najveći neprijatelj one sebi same.

Kako biti produktivna osoba?

Tanja Pureta hrvatska je poslovna Coach koja koristi svoje stručno znanje iz psihologije da bi pomogla poduzećima napredovati kroza korektan odnos sa zaposlenicima i stvaranje pozitivne radne atmosfere. Osim toga, pomaže pojedincima prebroditi vlastite krize i druga problematična mišljenja, kako bi mogli postati uspješni i produktivni radnici ili poslodavci.


Pročitajte više: Tanja Pureta: ‘Tijelo ne laže, tijelo odražava ono što mislite’


Liderski stav se ne može naučiti

Tanja smatra da se liderski stav ne može naučiti. Odnosno, da možete pokušati, ali to je nešto što se nalazi unutar čovjeka i da bi izašlo na površinu, osoba mora prvo biti načisto sama sa sobom.

„Za liderski stav potrebno je imati i stav u glavi. Ja znam sve trikove i tajne, mogu vas poučiti tome kako se lider drži, odijeva, kako hoda, kako govori – sve o liderskom stavu, ali ako on nije podržan onim stavom iznutra, koji imate same o sebi, onda to neće vrijediti ništa. Taj je stav silno važan!“

Žene često koče iste prepreke – stavovi koji su usađeni duboko u njih, i koordiniraju njihove aktivnosti, bez da su ih svjesne. Postoji pet prepreka, ističe Tanja, pet karakteristika stava kojih se, kao žene, trebamo osloboditi.


Pročitajte više: Za kvalitetno liderstvo nije bitna titula nego ponašanje!


5 pogrešnih stavova žena

Žena smatra da uvijek može biti nadglasana!
Mnogim je ženama sasvim normalno dobivati operativna zaduženja umjesto izvršnih. Zbog toga što prihvaćaju takve postavke, često ulaze u stanje prikrivenosti. Samo slušaju i prate. To je u redu, ističe Tanja, ali ne ako imate nešto za reći!

Žena misli da mora čistiti tuđi nered!
Viđala sam brojne situacije, tvrdi Coach, u kojima žene uopće ne pitaju čiji je nered. Ne traže krivca, ne interesira ih tko je stvorio problem. Već odmah kreću s pospremanjem, kao da je njihova dužnost snositi teret tuđih grešaka.

Žene neuspjehe pripisuju sebi!
Kod žena je veoma izražena unutarnja atribucija, te će, ako dođe do neželjene situacije, krivca tražiti u sebi. Ako su one te koje donose odluku, neuspjeh će pripisivati sebi – shvatit će ga osobno.

Žene smatraju da se stalno moraju dokazivati!
Iz svakojakih razloga žene strahuju da se njihov trud i rad neće priznati. Normalno bi bilo osvijestiti svoje kvalitete i postignuća i držati ih kao referentni okvir. No, zbog potrebe da se stalno dokazuju, neke žene preuzimaju više obaveza i nerijetko se pretrpavaju poslom.

Žene su nesklone rizicima!
Ako se radi o nekoj riskantnoj odluci, žena neće moći stati iza te odluke, govori psihologinja. Viđala sam to nebrojeno puta, da žene toliko preispituju odluku, da jednostavno više nisu sposobne stati iza nje.

Kako to promijeniti?

Iako se na prvu čini kao da su to neke ‘urođene’ značajke, nije tako. Svaki se aspekt toga može promijeniti ako odlučite da ne želite više u tome tražiti opravdanje. Tajna se krije u povjerenju samoj sebi i u svoje sposobnosti.

„Nakon što ste donijeli odluku, znajte da je donijeta na temelju detaljne analize. Tada ju zamrznite i stanite iza nje. Odluka koju ste donijeli je jedina ispravna i dobra. Nemojte ju više propitkivati. Stanite uz nju dušom i srcem. Vjerujte u cilj koji želite postići s tom odlukom, kao da je posljednji.“ Inspirirano će Tanja.


Pročitajte više: Tri vrste intuicije koje će vam pomoći u donošenju teških odluka!


Prepreke nisu znak da ste na krivom putu

Trenutak u kojemu se mnogi obeshrabre, trenutak je susretanja s preprekama. Ali prepreke nisu znak da ste donijeli lošu odluku, govori Tanja. Prepreke se pojavljuju na svakom putu, dobrom i lošem. Zato morate prestati tražiti prepreke i postaviti si ozbiljne i mjerljive referentne okvire.

„Kada donosite odluku o cilju, postaviti si unaprijed trenutak kada ćete odustati. Neka bude kao alarm. Ako dođe do tog trenutka, smijete odustati, ali nikako prije! Primjerice, odustat ćete ako ostvarite manje od 20% povećanja u tri mjeseca. Dotad idete u to dušom i srcem. Nema odustajanja, nema propitkivanja. Samo hrabro naprijed!

Za kraj, ističe psihologinja, morate imati vjere. Morate vjerovati da ćete pronaći rješenje. Vjerovati u druge, da će kvalitetno odraditi posao. U konačnici, ne zaboravite vjerovati u sebe – da ste najbolja opcija, kvalitetan radnik i najbolji mogući lider.

Foto: Tanja Pureta

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -