5 razloga zašto biste se trebale prestati uspoređivati s drugima

Svi se ponekad uspoređujemo s drugima. I muškarci i žene. Štoviše, nije to ni loše. Uspoređivanje s nekim za koga mislimo da je u nečemu možda bolji od nas može nam dati motivaciju da proradimo na sebi i omogućiti nam osobni i profesionalni napredak.

Zašto biste se trebale prestati uspoređivati s drugima?

Mala doza uspoređivanja je zdrava, pa čak i poželjna. No stalno uspoređivanje s drugima nikako nije dobro. Carol Sankar, poslovna savjetnica i stručnjakinja za vodstvo, u članku na LinkedInu dala je 5 razloga zašto se nikad ne biste trebale uspoređivati s drugima.

1. Smanjenje samopouzdanja

Kao što smo rekli, mala doza uspoređivanja je dobra za vas. Ako imate prijateljicu, kolegicu na poslu ili mentoricu koja je u nekim stvarima bolja od vas, uspoređivanje vas može motivirati da i vi poboljšate neke svoje vještine ili steknete nova znanja. Kolegica koja je dijetom i tjelovježbom skinula nekoliko kilograma i sada izgleda sjajno vas može potaknuti da i vi krenete sa zdravim navikama.

Problem je ona druga strana. Ako ćete se stalno uspoređivati s tom kolegicom ili mentoricom i pokušati biti kao ona, pad samopouzdanja je garantiran. Nikada nećete napredovati i nikamo nećete doći ako ćete misliti da je netko bolji. Svatko je jedinstven i ima svoj način na koji može doprinijeti razvoju kompanije.

2. Same sebi stvarate nedostatke

Taj manjak samopouzdanja će prouzročiti da na sebi pronalazite mane koje ne postoje. Uvijek ćete misliti kako je ta druga osoba bolja od vas, čak i u stvarima u kojima zapravo i nije. Na taj način ćete samo nju/njega dizati u visine, a sebi nabijati komplekse. Na kraju ćete se povući u sebe i propustiti priliku da svojim nadređenima dokažete da i vi imate potrebne vještine i osobine lidera te da možete preuzeti veće odgovornosti.

3. Odgađanje

Kad se stalno uspoređujete s drugima i nabijate si komplekse koji ne postoje, to dovodi i do stalnog odgađanja donošenja odluka. Kod žena, koje i inače provode više vremena na planiraju svakog detalja, to znači i manje vremena za donošenje odluka. Žene vole da su im sve „kockice na mjestu“ prije nego donesu odluku. A u poslovnom svijetu u kojem se sve vrti oko vremenskih rokova razmišljanja poput „Moram to napraviti bolje nego on/ona“ ili „To još nije dovoljno dobro“ vam sigurno neće biti od pomoći.

4. Original je uvijek bolji od kopije

Imitacija druge osobe ne samo da ruši vaše samopouzdanje, već utječe na to da vi stvarno nikada nećete biti dovoljno dobri. U očima te osobe koju vi pokušavate kopirati nikada nećete biti dovoljno dobri. Ona će uvijek napraviti posao bolje od vas jer obje radite na njezin način. I vaši šefovi će uvijek više cijeniti njezin rad nego vaš. Original je uvijek kvalitetniji od kopije.

5. Prihvaćanje manje od onoga što zaslužujete

Sve četiri stvari koje smo do sada naveli – manjak samopouzdanja, stvaranje mana koje ne postoje, odgađanje donošenja odluka i kopiranje druge osobe, dovest će vas do toga da ćete se pomiriti sa situacijom u kojoj se nalazite. A žene se često zadovoljavaju s manjim od onoga što zaslužuju. Najbolji način kako ćete napredovati u karijeri, ali i u životu, je da se nikada ne zadovoljite s manjim. Zato se prestanite uspoređivati s drugima i nemojte se nikada bojati biti jedinstvene.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više