9 savjeta za dobar čvenk s dizajnerom (ili kako dizajneru dati dobar brief i dobiti željeni dizajn)

Pitaš se kako doći do dizajna koji će ti unaprijediti prodaju i podići vidljivost? Oduvijek te zanimalo kako dobiti točno onaj dizajn koji odražava tebe, tvoj posao i baš tvoju energiju? Naravno, potreban je dizajner koji će prepoznati što želiš, ali ono što je ključno u samom početku je dobro pripremljen brief.

Fokus na krajnje ciljeve

A što je to uopće brief? Odgovor je jednostavan. Brief predstavlja skup informacija koje su dizajneru potrebne kako bi kvalitetno kreirao neki dizajn. Kod pisanja briefa nije bitno fokusirati se na oblike, boje ili elemente tvog brenda koliko je bitno usredotočiti se na ciljeve koje želiš postići s naručenim dizajnom.

Nakon što definiraš sve potrebno, tada nastupa dizajner čiji je posao istražiti tvoje ciljeve i sukladno tome napraviti najbolji mogući dizajn. Upravo kada imaš dobro pripremljen brief, onda će i tvoj sastanak s dizajnerom ili agencijom biti kvalitetan i produktivan.

Naravno, kao i u svakoj potrazi, tako i u onoj za savršenim dizajnom, postoji mnogo stvari na koje je potrebno obratiti pozornost, a koje mnogi zaborave ili preskoče. Zato smo odlučili iz perspektive naše kreativne agencije D.Point izdvojiti 9 savjeta koji će ti pomoći da dođeš i odradiš dobar čvenk s dizajnerom.

Za početak…

1. Istraži pa izaberi dizajnera

Istražuj. Raspitaj se. Pronađi dizajne koji ti se sviđaju, saznaj tko ih je radio te pogledaj recenzije i komentare. Kada i pronađeš dizajnera, ne ustručavaj se tražiti drugo mišljenje od suradnika ili prijatelja. Kada se odlučiš, dogovoriti čvenk. Na sastanku slobodno pitaj, pitaj i pitaj. Pitaj sve što te zanima, npr. kako je neki njegov dizajn riješio postojeći problem? Zašto je koristio baš tu tipografiju u određenom brendu? Kako misli ostvariti tvoj cilj? Ako vidiš da su mu i prethodne ideje i radovi bili dobro promišljeni, da svaka crtica ima svoje zašto i ako vjeruješ svom unutarnjem glasu koji ti govori da je to prava osoba za ovaj posao, tada se prepusti i vjeruj. Dizajner će napraviti sve da ti udovolji.

2. Dogovori čvenk uživo

dizajner

U našoj kreativnoj agenciji D.Point, preferiramo čvenk uživo s klijentom, iako i pisani dogovori imaju neke svoje prednosti. No, naše dugogodišnje iskustvo pokazalo nam je da se neke smjernice jednostavno ne mogu iščitati samo iz slova na papiru. Puno je toga u govoru tijela, onom osjećaju koji dobiješ kada nekoga upoznaš. Ponekad klikneš na prvu s klijentom i jasno vidiš njegov dizajn u svojoj glavi dok u nekim slučajevima trenutak upoznavanja klijenta presudan je kako ne biste otišli u krivom smjeru s dizajnom.

3. Temeljito i iskreno ispuni upitnik prije čvenka

Mnoge agencije, pa tako i mi, imaju pripremljene upitnike za svoje klijente. Na taj način, konkretnim pitanjima potiču klijente da dublje promisle, ako to već nisu do tad, o svom proizvodu ili brandu za koji naručuju dizajn. Na svako pitanje pokušaj odgovoriti iskreno i promišljeno, čak i onda kada ti se čini neobičnim i nepotrebnim u ovoj fazi. Svaki odgovor donosi dizajneru bitnu smjernicu koja će vas zajedno dovesti do ispunjenja tvoje vizije i ciljeva.

Dizajneri ne čitaju misli

4. Opiši svoje poslovanje

Pokušaj što objektivnije sagledati svoje poslovanje. Nikad ne pretpostavljaj da dizajner poznaje tvoj brand i da će napraviti dobar dizajn bez tvojih smjernica. On ne čita misli, iako ponekad poželi to učiniti. Zato na sastanku ili u upitniku opiši naširoko svoje početke poslovanja, tadašnje i sadašnje vizije, želje, potrebe, pa čak i sva nerealna maštanja.  Daj što više informacija pomoću kojih će te dizajner bolje upoznati, a samim time će i bolje odraditi posao.

5. Definiraj i postavi cilj

Što želiš postići s novim dizajnom? Što komuniciraš i zašto? Podižeš li prodaju ili samo želiš podići vidljivost proizvodu ili brendu? Po čemu se razlikuješ od konkurencije? Zašto bi netko, u šumi drugih sličnih proizvoda ili usluga, izabrao baš tvoj? Postavi si sva ta pitanja kako bi odredio točan, jasan i dohvatljiv cilj koji će dizajner ispuniti dobro osmišljenim dizajnom.

Publika? Koja publika?

6. Razmišljaj o target personi

Definiraj osobu kojoj se želiš obraćati svojim dizajnom. Slobodno definiraj sve psihološke i fizičke osobine jer kada ju vizualiziraš, bit će ti jasnije i kakav dizajn zapravo želiš za svoj proizvod ili uslugu.

7. Ne zaboravi na tekstove i fotografije

Bitno je definirati odmah na početku tko osigurava tekstove i slike. Ukoliko ćeš ti odraditi taj dio posla, razmišljaj da se radi o kvalitetno osmišljenim tekstovima i dobrim fotografijama kako bi osmišljeni dizajn donio bolje rezultate. Ukoliko trebaš pomoć oko toga, obrati se slobodno dizajneru ili agenciji koju si aganžirao jer je i to dio našeg posla.

8. Benchmark!

Obavezno pokaži ili dostavi dizajneru primjere dizajna koje smatraš relevantnim, ali i one koje smatraš lošim primjerima dizajna. Možeš uključiti linkove na dizajne koji vam se sviđaju ili čak napraviti moodboard u kojem ćeš prikazati kakvu energiju želiš poslati dizajnom. Bitno je kroz primjere dati do znanja što nikako ne želiš ili što preferiraš jer na taj način dizajner dobiva jasnu smjernicu za daljnji rad.

9. Definiraj budžet

Obavezno odvoji iz proračuna budžet za dizajn te ga definiraj na prvom čvenku.  Zasigurno će te dizajner pitati za planirani budžet te ga prilagoditi tvojim ciljevima. Trebaš biti svjestan da je dizajn jednako bitan kao i ostali segmenti tvog poslovanja jer, realno, dizajn je ono što te čini drugačijim od konkurencije te vizualno privlači tvog kupca ili klijenta.

Ostatak prepustite profesionalcima

A sada, nakon što si jako dobro o svemu razmislio i definirao ciljeve, personu, željeni smjer dizajna i budžet, sada slobodno posao prepusti profesionalcima. Dizajner će uvijek dati sve od sebe kako bi ispunio svaku tvoju želju i očekivanja, vodeći se za svim odgovorima koje si dao u briefu.

Upravo tako i mi, D.Point kreativna agencija, kroz dobre briefove stvaramo najkvalitetnija i originalna rješenje za naše klijente kojima uvijek nastojimo dati puno više od očekivanog.

Ako ti savjeti nisu dovoljni i još uvijek nemaš viziju kako izgleda brief, slobodno nam se javi i saznaj, a mi te čekamo na čvenku gdje ćemo svakako definirati dizajn koji će biti skrojen baš za tebe.

Autor: D.Point kreativna agencija

Foto: D.Point

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više