Kreiramo zajednicu žena u IT industriji – uspješne žene kao uzor mladim nadama IT-a

U prepunoj dvorani Hotela Westin okupile su žene iz IT industrije. Na večeri u našoj organizaciji, u sklopu projekta, žene su uz ugodno druženje i networking imale priliku poslušati i dva predavanja. Nakon što su naše članice nekoliko puta pitale za događaje namijenjene ženama u IT industriji, odluka je pala da se povodom dana žena u ICT-u priredi večera za žene u ovoj industriji.

Okupljeno je 15 poduzeća koja će predstaviti žene koje zapošljavaju, u obliku intervjua na našem portalu. Neke razgovore s IT-jevkama smo već objavili, a ostatak slijedi tijekom godine. Komunikacija sa ženama u IT sektoru, ne mora se dodatno naglašavati, bila je jednostavna i brza.

Muškarci u IT-u kao iz filmova?

Naše su ideje uključene kompanije potakle da istaknu žene iz različitih odjela IT sektora. Tako smo imali priliku čuti priče pravnice, HR-ovki, inženjerki, menadžerica itd. Mnogobrojnim razgovorima, dopisivanjima i razmjenom ideja, došli smo do različitih informacija, od pozicije žena u Hrvatskoj i regiji u ovom sektoru te njihove perspektive kako je raditi u IT-u kao žena. Osim zanimljivih brojki (poput onih koliko je žena u odnosu na muškarce u pojedinim odjelima), otkrili smo i da stereotipno poimanje muškaraca u IT industriji nije točno!

Upoznale smo se s našim IT-jevkama i spoznale koliko su zapravo jedinstvene i kao i u svakoj branši, posebne pri svom radu. Možemo istaknuti zanimljiv način komunikacije koji je svojstven gotovo svim ženama s kojima smo se dopisivale u proteklom periodu, poput pozdrava u e-mailu, skraćenica prilikom izmjene poruka, pa sve do brzine i jednostavnosti održavanja online poziva.


Pročitajte više: Žene napuštaju tehnološku industriju zbog diskriminacije na radnom mjestu


Mentorstvo kao oblik osobnog razvoja

Uzvanice su imale priliku poslušati Natašu Kapov koja se inače bavi tehnologijom u turizmu preko svojeg Lemaxa. Na večeri je predstavila svoj projekt Mentoring byte. Ovaj potpuno volonterski projekt osnovala je tijekom pandemije. On okuplja mentore i menteeje koji si međusobno pomažu u karijernom i osobnom rastu.

Mentorstvo je korisno za obje uključene osobe. Osim altruistične note, njime se stječu vještine pomaganja i podučavanja, uči se raditi s ljudima s kojima nemate drugih poveznica.


Pročitajte više: Nataša Kapov – Ako želite postići ciljeve, usudite se i nađite najboljeg mentora. Ako se želite osnažiti i upoznati tko ste, budite mentor!


Tjelesni stav ili power poza

Tanja Pureta svojim je predavanjem o Executive presence pokupila simpatije žena. Pureta je psihologinja čiji Ramiro nudi savjete za poslovni uspjeh.  

Termin izvršna prezenca zvuči moćno. Ovaj se epitet često pripisuje upravo muškarcima, na vodećim pozicijama. Žene su u liderskim pozicijama rjeđe od njih, iz naizgled neobjašnjivih razloga. Iako su neosporno dobri lideri, ženama nedostaje snažan stav koji muškarci zauzimaju. Zbog toga oni prednjače u executive pozicijama.

Pureta je istaknula kako kroz stav treba govoriti ljudima da vide da u njih vjerujemo, da ih osnažujete i vjerujete u sebe, jer ako to posjedujete na razini stavova i uvjerenja, automatski ćete se dobiti i u tjelesnom stavu.


Pročitajte više: Žene na vodećim pozicijama u IT-u; kako Serengeti ruši stereotipe industrije?


Uzor mladim nadama IT-a

Projektom Žene u IT-u dajemo vidljivost uspješnim ženama u IT sektoru koje mogu poslužiti kao uzori onima koje su tek na početku svoje karijere u sektoru ili razmatraju ovaj sektor za razvoj svoje karijere.

U nedostataku radne snage i velike konkurencije na tržištu, poduzeća u IT sektoru se suočavaju s velikim izazovima. Istovremeno, to je prilika ženama za ulazak u ovaj visoko profitabilni sektor.

Upravo ovi razlozi potaknuli su nas da kreiramo zajednicu žena u IT industriji.
Možemo zaključiti da smo uspješno započeli, a drago nam je da smo već na prvom događaju okupili tako veliki broj žena koje rade u istom području.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -