Inga Tomić Koludrović svojom knjigom razbija mit o Dalmatinkama kao tradicionalnim ženama

Znanstveni interes dr. sc. Inge Tomić Koludrović oduvijek je bio vezan uz istraživanja promjena u našem društvu. U svojoj posljednjoj knjizi „Pomak prema modernosti –  Žene u razdoblju zrele tranzicije“, predstavila je istraživanje koje je razbilo mit o Dalmatinkama kao tradicionalnim ženama.

Četiri tipa žena u Hrvatskoj

Prema dr. sc. Ingi Tomić Koludrović, u Hrvatskoj postoji četiri vrste, odnosno tipova žena: tradicionalne, predmoderne, prijelazno refleksivne/ refleksivno moderne, neodlučno moderne.

Tradicionalni tip žena obuhvaća one žene koje prihvaćaju tradicionalne rodne i obiteljske uloge, odnosno koje su orijentirane na obitelj, djecu i kućanske poslove, i takvih žena najviše ima u Lici, Pokuplju, sjevernoj Hrvatskoj te Slavoniji.

Drugi tip obuhvaća predmoderne žene. To su većinom starije žene koje imaju tradicionalnije poglede nego tradicionalni tip žena. Radi se naime, o ženama sa sela i to najviše iz Pokuplja, Banovine, sjeverne Hrvatske i Slavonije.

U prijelazno refleksivni ili refleksivno moderni tip spadaju one žene koje ne prihvaćaju tradicionalne rodne uloge, žene koje su emancipirane i koje tu emancipaciju ostvaruju kroz zapošljavanje. Takve žene uglavnom žive u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Istri, Primorju, Dalmaciji i Slavoniji.

Ovaj četvrti tip žena, neodlučno moderne žene, obuhvaća najveći postotak žena u Hrvatskoj. One žele i obitelj i karijeru, žele biti emancipirane i smatraju da je društvu potrebna emancipacija. Velik dio njih misli da je zaposlenje dobra stvar, ali da žene žele i djecu i dom. I tu se većinom radi o ženama iz sjeverne Hrvatske i Dalmacije.

Dalmatinke nikako ne spadaju u tradicionalne tipove žena

Kada se govori o Dalmaciji, većina ljudi koji žive na kontinentu pomisli na more, ljeto, plažu i sl. No, kada govorimo o ljudima, naročito o ženama, u društvu prevladava mišljenje da su žene iz Dalmacije tradicionalne i da zastupaju većinom tradicionalne vrijednosti.

Kao što ste mogli primijetiti, u prva dva tipa žena (predmoderni i tradicionalni) nisu uvrštene žene iz Dalmacije. U Dalmaciji možemo naći prijelazno refleksivni ili neodlučno moderni tip žena, što znači da žene žele i obitelj i karijeru i pokušavaju ostvariti oboje.

„Ambivalentni su stavovi, što i govori o neodlučnosti u Dalmaciji između tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i orijentacije na vlastitu autonomiju. U Dalmaciji žene pokazuju želju za kombiniranjem uspješnosti karijere i izvršenje obiteljskih uloga“, objasnila je autorica istraživanja na predstavljanju knjige u splitskom HNK-u.

No, upravo taj problem neodlučnosti ima mnogo dublje društvene korijene.

„Problem je u tome što se promjene vrijednosti i stavova ne događaju preko noći. Zbog toga se javlja diskrepancija između naizgled modernih ponašanja i tradicionalnih vrijednosti koje se na prvi pogled ne vide. Mnoge su tradicionalne vrijednosti bile potisnute za vrijeme socijalizma, jer je tada vladala visoka zaposlenost žena i općenito se visoko vrednovao njihov plaćeni rad izvan kuće. Rezultati istraživanja u mojoj knjizi pokazuju da su tradicionalne vrijednosti u obiteljskom životu u socijalizmu bile samo potisnute, a ne do kraja promijenjene, pa danas ponovo isplivavaju na površinu“, objasnila je dr. sc. Tomić Koludrović za Globus.

No ni nakon završetka socijalizma, nije došlo retradicionalizacije žena, što je na predstavljanju knjige u splitskom HNK objasnio i mr.sc. Mirko Petrić.

„U cijeloj tranzicijskoj Europi javila se teza o retradicionalizaciji žena, da se nakon pada Berlinskog zida žena svela na ulogu majke, ili kako se zna reći, ‘stroj za rađanje’, a knjiga pokazuje da se pomak prema modernosti nastavio kao i prije. Dapače, žene su emancipiranije nego u socijalizmu.“

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Žene za otok Pag 2024

Ove žene oblikovale su život na otoku Pagu

Svjesna važnosti ženske uloge unutar zajednice, Turistička zajednica Općine Kolan organizirala je konferenciju Žene za otok Pag. Konferencija je održana u...