Inga Tomić Koludrović svojom knjigom razbija mit o Dalmatinkama kao tradicionalnim ženama

Znanstveni interes dr. sc. Inge Tomić Koludrović oduvijek je bio vezan uz istraživanja promjena u našem društvu. U svojoj posljednjoj knjizi „Pomak prema modernosti –  Žene u razdoblju zrele tranzicije“, predstavila je istraživanje koje je razbilo mit o Dalmatinkama kao tradicionalnim ženama.

Četiri tipa žena u Hrvatskoj

Prema dr. sc. Ingi Tomić Koludrović, u Hrvatskoj postoji četiri vrste, odnosno tipova žena: tradicionalne, predmoderne, prijelazno refleksivne/ refleksivno moderne, neodlučno moderne.

Tradicionalni tip žena obuhvaća one žene koje prihvaćaju tradicionalne rodne i obiteljske uloge, odnosno koje su orijentirane na obitelj, djecu i kućanske poslove, i takvih žena najviše ima u Lici, Pokuplju, sjevernoj Hrvatskoj te Slavoniji.

Drugi tip obuhvaća predmoderne žene. To su većinom starije žene koje imaju tradicionalnije poglede nego tradicionalni tip žena. Radi se naime, o ženama sa sela i to najviše iz Pokuplja, Banovine, sjeverne Hrvatske i Slavonije.

U prijelazno refleksivni ili refleksivno moderni tip spadaju one žene koje ne prihvaćaju tradicionalne rodne uloge, žene koje su emancipirane i koje tu emancipaciju ostvaruju kroz zapošljavanje. Takve žene uglavnom žive u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Istri, Primorju, Dalmaciji i Slavoniji.

Ovaj četvrti tip žena, neodlučno moderne žene, obuhvaća najveći postotak žena u Hrvatskoj. One žele i obitelj i karijeru, žele biti emancipirane i smatraju da je društvu potrebna emancipacija. Velik dio njih misli da je zaposlenje dobra stvar, ali da žene žele i djecu i dom. I tu se većinom radi o ženama iz sjeverne Hrvatske i Dalmacije.

Dalmatinke nikako ne spadaju u tradicionalne tipove žena

Kada se govori o Dalmaciji, većina ljudi koji žive na kontinentu pomisli na more, ljeto, plažu i sl. No, kada govorimo o ljudima, naročito o ženama, u društvu prevladava mišljenje da su žene iz Dalmacije tradicionalne i da zastupaju većinom tradicionalne vrijednosti.

Kao što ste mogli primijetiti, u prva dva tipa žena (predmoderni i tradicionalni) nisu uvrštene žene iz Dalmacije. U Dalmaciji možemo naći prijelazno refleksivni ili neodlučno moderni tip žena, što znači da žene žele i obitelj i karijeru i pokušavaju ostvariti oboje.

„Ambivalentni su stavovi, što i govori o neodlučnosti u Dalmaciji između tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i orijentacije na vlastitu autonomiju. U Dalmaciji žene pokazuju želju za kombiniranjem uspješnosti karijere i izvršenje obiteljskih uloga“, objasnila je autorica istraživanja na predstavljanju knjige u splitskom HNK-u.

No, upravo taj problem neodlučnosti ima mnogo dublje društvene korijene.

„Problem je u tome što se promjene vrijednosti i stavova ne događaju preko noći. Zbog toga se javlja diskrepancija između naizgled modernih ponašanja i tradicionalnih vrijednosti koje se na prvi pogled ne vide. Mnoge su tradicionalne vrijednosti bile potisnute za vrijeme socijalizma, jer je tada vladala visoka zaposlenost žena i općenito se visoko vrednovao njihov plaćeni rad izvan kuće. Rezultati istraživanja u mojoj knjizi pokazuju da su tradicionalne vrijednosti u obiteljskom životu u socijalizmu bile samo potisnute, a ne do kraja promijenjene, pa danas ponovo isplivavaju na površinu“, objasnila je dr. sc. Tomić Koludrović za Globus.

No ni nakon završetka socijalizma, nije došlo retradicionalizacije žena, što je na predstavljanju knjige u splitskom HNK objasnio i mr.sc. Mirko Petrić.

„U cijeloj tranzicijskoj Europi javila se teza o retradicionalizaciji žena, da se nakon pada Berlinskog zida žena svela na ulogu majke, ili kako se zna reći, ‘stroj za rađanje’, a knjiga pokazuje da se pomak prema modernosti nastavio kao i prije. Dapače, žene su emancipiranije nego u socijalizmu.“

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...