Ugostitelji nezadovoljni novim mjerama: ‘Kose se s dozvolom za rad, potpuno su promašene!’

Ovog ljeta moći ćete neograničeno posjećivati koncerte i druge velike događaje, ali smo uz covid potvrdu. Alkohol i dalje nećete piti nakon ponoći, a nećete smjeti niti zagrliti ili rukovati osobu kako bi joj izrazili sućut na sprovodu. U zemlji su na snazi nove mjere, a ugostitelji ponovo negoduju jer smatraju da su potpuno promašene i mnoge stvari nisu uzete u obzir.

Od jučer su na snazi nove mjere koje, iako djeluju mnogo opuštenije, i dalje postavljaju niz restrikcija koje neki smatraju besmislenima.


Pročitajte još: Poduzetnici potvrdili da su Vladine mjere apsolutno nedovoljne!


Dozvoljena su javna okupljanja više od 100 ljudi, ali samo ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom. Takvim je događanjima dozvoljeno da traju i duže od ponoći, no alkohol se i dalje neće smjeti posluživati nakon ponoći.

U uputama stoji i kako se na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera. Ako na svadbu želite pozvati više od 30 osoba, tada obavijest o održavanju svadbe trebate dostaviti nadležnoj epidemiološkoj službi te morate osigurati sustav provjeravanja covid potvrda koje su obavezne za sve sudionike.

Uvedene su i neke potpuno nove mjere, pa je tako od jučer ograničen rad pekara i trgovina kruhom i pekarskim proizvodima do 24:00 sata. Osim toga, novost je i da konobari na terasama više neće smjeti posluživati ljude koji ne sjede svojim stolovima.

“Što se tiče mjere da se ne može posluživati goste koji ne sjede, to je napravljeno kako bi se spriječilo okupljanje. Međutim, ne možete vi nikoga izbaciti ako vam dođe i ne naruči ništa, ako se dogoditi situacija da se dođe javiti nekom u baru na otvorenom. Tako da se time neće spriječiti okupljanje, koje je kao takvo najveći uzrok širenja zaraze, i mislimo da je to potpuno pogriješena mjera”, rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.


Pročitajte još: Direktorica TTS Sport centra Varaždin odbila nove mjere: Ako donosite neke mjere, donesite ih za sve, a ne za pojedince!


Ugostitelji su izrazito nezadovoljni i nastavkom zabrane posluživanja gostiju unutar kafića, a zbog ove mjere mnogi ugostiteljski objekti još uvijek nisu otvorili svoja vrata. Osim toga, zabranu posluživanja alkoholnih pića nakon 24:00 sati u situacijama kada već svi posjetitelji moraju imati covid potvrdu smatraju protivnu zakonu.

“Da kafići i dalje ne mogu raditi u zatvorenom prostoru, s tim se apsolutno ne slažemo, jer ako je na snazi mjera da se mogu posluživati samo gosti koji sjede onda se to itekako može primijeniti na unutrašnje prostore koji mogu biti kontroliraniji nego nekakva manifestacija ili koncert na otvorenom uz covid potvrde. Znači tu apsolutno nema nekakvog straha od zaraze”, kaže.

“Osim toga u uputi je između ostaloga napisano da klubovi mogu raditi uz provjeru covid potvrda i iza ponoći, do ujutro, kako im i je radno vrijeme, ali ne može se prodavati alkohol duže od ponoći tako da se ta mjera u principu kosi s dozvolom za rad, u principu se rad ograničava. Malo su netemeljito napravljene, neki naši zahtjevi se nisu uzeli u obzir, pravila za rad ugostiteljstva je radila isključivo epidemiološka struka i zato je ispalo krnjavo”, zaključila je Tabak.

Foto: Pixabay/pasja1000

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -