Angeline Jolie održala govor koji zaslužuje ovacije

Poznata američka glumica i redateljica Angelina Jolie Pitt ostavlja dojam gdje god da dođe. Tako je prošli tjedan održala govor na 25. summitu Afričke unije u Johannesburgu, gdje je pozvala afričke predstavnike da podrže prava žena.

Angelina Jolie Pitt – Nasilje nad ženama se smatra manjim zločinom

Nakon posjeta Velikoj Britaniji i Francuskoj, Jolie je održala govor u Johannesburgu, na summitu Afričke unije, gdje je pozvala predstavnike afričkih država da podrže prava žena te da prestanu silovanja i nasilje nad ženama smatrati manjim zločinima.

Angelina_Jolie_Pitt

Naime, u mnogim afričkim državama, još uvijek se prava žena smatraju manjim prioritetom, naročito u državama obuhvaćenima građanskim ratovima, gdje su žene često žrtve silovanja, a zločinci nikada nisu ni kažnjeni.

„Postoji globalna epidemija nasilja protiv žena, i unutar ratnih zona, i unutar mirnih društava. I još uvijek se tretiraju kao manji zločini i manji prioritet“, rekla je tom prilikom Angelina Jolie Pitt.

Sama je rekla kako je upoznala brojne žene, žrtve silovanja i ratnih zločina te nadodala da zaslužuju puno više od toga da budu napuštene i ostavljene da pate same.

Osim Jolie, koja je i UNHCR-ova izaslanica, na panelu su sudjelovali i voditeljica panela Nkosazana Dlamini-Zuma, aktivistkinja Bineta Diop, UN-ova izaslanica  Zainab Bangura i britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Tema ovogodišnjeg afričkog summita je bila „Godina razvoja i emancipacija žena“.

Jolie je u svom govoru rekla kako bi same žene trebale pokrenuti revoluciju i pokrete za prava žena, ali je rekla da je važno da se i sami muškarci uključe u tu borbu.

Angelina_Jolie_Pitt_3

Na kraju govora dala je i prijedlog kako to postići.

„Trebamo politiku za dugoročnu sigurnost koju će razvijati žene, koja će biti fokusirana na žene i koju će provoditi žene. Ne na račun muškaraca, niti umjesto muškaraca, nego zajedno s njima“, zaključila je glumica.

Foto: Flickr/ Gage Skidmore, GovernmentZA

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više