Barack Obama novim pravilima želi ukinuti razliku u plaćama u SAD-u

Razlike u plaćama prisutne su svugdje u svijetu. Žene su za isti posao manje plaćene od muškaraca i to je svugdje postalo pravilo. No, pravila su stvorena da se mijenjaju. Američki predsjednik Barack Obama jedna je od osoba koje žele da se ovakva pravila promijene.

Novim pravilima do smanjenja razlika

Naime, američki predsjednik Barack Obama želi ukinuti razlike u plaćama i želi da kompanije prestanu ženama plaćati manje za obavljanje istog posla. Obama je u javnosti već poznat kao pobornik jednakih plaća, a nova pravila koje želi uvesti, zahtijevat će od kompanija diljem SAD-a da redovito predaju izvješća o plaćama zaposlenika, bez obzira na njihovu rasu, spol i etničko podrijetlo.

Ta nova pravila odnosila bi se na kompanije koje imaju više od sto zaposlenika te bi se nastavljala na zakone donesene prije dvije godine, kojima je Obama obavezao tvrtke koje rade poslove za državu da podnose izvješća o plaćama za žene i muškarce.

U zadnjih par godina za vrijeme Obamine administracije došlo je do nekih promjena, ali još uvijek nisu zadovoljni s diskriminacijom koja se i dalje odvija u svim segmentima poslovanja.

„Prečesto se diskriminacija na osnovi plaće uopće ne primjećuje jer ne postoji dovoljno točnih informacija o plaćama. Mi želimo informacije koje bismo prikupljali iskoristiti u daljnjim istragama“, rekla je Jenny Yang, predsjednica Komisije za jednake mogućnosti zaposlenja za The New York Times.

Ali Obama i kompanije diljem SAD-a znaju da najveća odgovornost za stvarne promjene leže na samim kompanijama, odnosno na CEO-ima.

„Nikada nećemo riješiti problem nejednakosti plaća ako će CEO-i poput mene i drugih i dalje negirati probleme koje se događanju u našim korporacijama“, rekao je Marc Benioff, CEO Salesforcea, koji je već uložio 3 milijuna dolara u izjednačavanje plaća u svojoj tvrtki.

No, ne slažu se baš svi s ovakvim Obaminim potezom. Naime, Republikanci su se u već nekoliko navrata suprotstavili ovakvim promjenama pod izlikom da bi takvi zakoni mogli dovesti do nepromišljenih tužbi. Tako su rekli da je diskriminacija na osnovi spola već odavno proglašena nezakonitom i da su bilo kakva nova pravila i zakoni zapravo nepotrebni.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više