Besplatni CRM alati za praćenje odnosa s kupcima

Većina malih i srednjih poduzetnika u nekom se trenutku suoči s problemom praćenja potreba njihovih klijenata. Što je veći broj klijenata, veća je i količina podataka koju poduzetnik prikuplja, a onda je potrebno i te podatke organizirati kako bi uvijek bili dostupni i pregledni.

Upravo u takvim situacijama poduzetnici se okreću CRM alatima. Customer Relationship Management omogućavaju malim i srednjim poduzetnicima da na jednom mjestu imaju sve podatke o svojim klijentima, ali i da na vrijeme prepoznaju problematična područja u svojoj komunikaciji s njima.

Besplatni CRM alati za jednostavno praćenje odnosa s kupcima

Osim što pomoću CRM alata možete organizirati i automatizirati odnose s klijentima, možete i sinkronizirati usluge koje tim klijentima pružaju odjeli prodaje, marketinga, korisničke i tehničke podrške. Neki programi čak omogućavaju i integraciju društvenih mreža u sustav kako bi još više olakšali komunikaciju s postojećim i potencijalnim klijentima.

No, unatoč velikim mogućnostima CRM alati ne moraju biti skupi. Za početak je moguće koristiti neki od uredskih alata poput Excella ili Accessa, ili neko od besplatnih CRM alata koji su dostupni na internetu.

CRM alati po mjeri

Prilikom odabira CRM alata treba, prije svega, voditi računa o potrebama same tvrtke. Ako tvrtka nije velika i nema mnogo klijenata, biti će dovoljna i jednostavna, besplatna inačica programa. Za tvrtke s većim brojem klijenata i zaposlenih koji se brinu o potrebama tih klijenata, treba odabrati i ‘snažniji’ alat.

CRM alati mogu obuhvaćati sve od kalendara s mogućnošću podsjetnika, listi zadataka, integracije društvenih mreža pa do mogućnosti pristupa putem mobilnih aplikacija i sinkronizacije s drugim programima poput Outlooka ili Gmaila.

Ono na što treba posebno obratiti pozornost je jednostavnost korištenja, čisti dizajn, njegova cijena te pruža li proizvođač dodatnu podršku ili ne.

Besplatni CRM alati za male poduzetnike

Predstavit ćemo nekoliko alata koji su izvrstan odabir za male i srednje poduzetnike, u svojim osnovnim inačicama ne koštaju ni kune, a relativno su jednostavni za implementaciju.

CRM alati zoho

Zoho CRM

Zoho CRM alat za kojim posežu gotovo svi – od malih poduzetnika, preko startupa pa do većih tvrtki. Ono što ga čini izvrsnim rješenjem je činjenica da Zoho CRM ne treba instalirati na računalo već funkcionira u potpunosti ‘u oblaku’. To znači da mu se može pristupiti bilo kad i bilo gdje s bilo kojeg računala. Podržava i pristup putem mobilne aplikacije, što ga čini još boljim rješenjem za one poduzetnike koji su stalno u pokretu i na terenu.

No, besplatna inačica Zoho CRM-a ima i svoje nedostatke. Naime, u besplatnoj verziji podržava pristup podacima za tek tri korisnika, što je dovoljno za startup, malu tvrtku ili obrt. Svi oni koji imaju više korisnika koji bi trebali pristupiti programu, trebali bi odabrati jednu od plativih inačica čija se cijena kreće od 12 dolara (oko 67 kuna) mjesečno po korisniku na više.

FreeCRM

FreeCRM jednostavan je i lako pregledan CRM alat ‘u oblaku’ koji u svojoj besplatnoj inačici nudi pristup za do 5 korisnika i prostor za do 2500 kontakata. Zanimljivo je što i u svojoj besplatnoj inačici podržava automatizaciju marketinga, odnosno nudi mogućnost slanja SMS poruka ili newslettera svim kontaktima u svega nekoliko poteza. Također, nudi i pristup putem mobilne aplikacije instalirane na pametnom telefonu ili tabletu.

Plative inačice, koje stoje od 15 dolara (oko 83 kune) mjesečno po korisniku nude i korisničku podršku, dodatne mogućnosti, ali i mogućnost pohranjivanja svih dokumenata ‘iz oblaka’ na računalo korisnika jednim klikom. Za veće tvrtke koje rade redovite izvještaje, to bi moglo biti izvrsno rješenje.

CiviCRM

Bavite li se planiranjem i organizacijom događanja ili ste uključeni u neki društveni rad, CiviCRM izvrstan je i besplatan alat koji vam može olakšati posao. Od organizacije kontakata preko komunikacije s njima, organiziranja različitih događaja, dodavanja ‘članova’, izrade izvješća, ali i njegove integracije u CMS koji koristite na svojoj web stranici. CiviCRM kompatibilan je s Joomlom, Drupalom i WordPressom i preveden je na 20 jezika.

S obzirom na to da se radi o ‘open source’ alatu, njegovo je korištenje besplatno uz uvjet da ga ne mijenjate, odnosno ne stavljate svoj copyright na promjene koje eventualno unesete.

crm alati zurmo

Zurmo

Zurmo CRM alat nešto je drugačije koncipiran od drugih, ali je izvrstan odabir za tvrtke koje žele potaknuti konkurenciju i natjecanje među svojim klijentima i zaposlenicima. Uz klasične mogućnosti poput izrade izvještaja, praćenja napretka, podsjetnika, kalendara i popisa kontakata, Zurmo natjecateljskim postavkama pokušava potaknuti mlađe korisnike i zaposlenike da što bolje obave posao. Tako nudi mogućnost postavljanja ciljeva, ljestvice najuspješnijih, virtualne nagrade i priznanja i slično. Upravo takav ‘natjecateljski’ pristup izvrstan je za tvrtke koje se bave marketingom ili direktnom prodajom, a u kojima je bitno brzo vidjeti konkretne rezultate.

Za razliku od prethodnih CRM alata, Zurmo je potrebno instalirati na server, što zahtjeva nešto više znanja. Za korištenje besplatne inačice potrebno je obaviti kratku registraciju na samoj web stranici, dok plativa inačica s integracijom u Google Apps i Outlook stoji od 32 dolara (oko 178 kuna) mjesečno po korisniku.

Insightly

Insightly je malen, ali snažan CRM alat namijenjen prije svega malim poduzetnicima i obrtnicima. Krasi ga jednostavno i pregledno sučelje, ali i integracija s Google Appsom, Office 365, MailChimpom i većinom društvenih mreža. Besplatna inačica zahtjeva registraciju, a nudi pristup za do tri korisnika, dok plativa verzija stoji od 7 dolara (otprilike 40 kuna) po korisniku mjesečno.

Besplatnu inačicu možete koristiti neograničeno dugo, ima sve mogućnosti kao i plative inačice, a Insightly čak nudi i online podršku ako zatreba.

crm alati insightly

Excell kao CRM alat

Ako još uvijek niste sigurni treba li vam CRM alat ili ne, isprobajte ovaj besplatan predložak za CRM u Excellu 2010. Možete ga u potpunosti prilagoditi svojim potrebama, a ako niste sigurni kako se njime koristiti, pogledajte i priloženi video koji će vam olakšati korištenje.

No, sigurni smo da ćete veoma brzo otkriti kako je puno lakše pratiti što se događa s vašim klijentima u nekom od alata koje smo predstavili, nego u Excellu.

Foto: screenshots, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -