Bunde: stilski klasik ili etički upitan odabir?

Zimske temperature koje se posljednjih dana spuštaju ispod nule idealno su doba za tople zimske kapute. Ako je posjedujete, zasigurno ste posegnuli za bundom. Jeste li se ikad susreli s pogledima prolaznika na ulici, koji vas osuđuju zbog modnog odabira? Jesu li krznene bunde postale etički neprihvatljive i zašto? Argumenti su uvijek isti, krzno je ubojstvo.

Nositi ili baciti nasljedstvo

Bunde ćemo češće primjetiti na ženama starije životne dobi. Razlog tome je jednostavan. One su ih kupile prije nekoliko desetljeća, kad je krzno bilo statusni simbol, a i nužnost. Izostanak drugih materijala odjeće koji bi mogli pružiti jednaku toplinu kao krzno, ostavio je malo prostora pri odabiru kaputa za zimu, koje su tad bile duže i hladnije. Ako ste krzno nasljedili ili ga našli u bakinu ormaru, nosite ga. Ako bundu smatrate neprikladnom za sebe ili vam je kroj tipičan za neko od proteklih desetljeća, možete je prekrojiti. Tekstilni inženjer i kostimografkinja Mirela Mitak osvrnula se na ovu temu. „To je bio komad koji se nosio generacijama i imao si jedan cijeli život. To je najvrijednije što je žena posjedovala i nositi ga dalje je podsjetnik dugotrajnosti te kako bi se morali odnositi i čemu težiti u stvaranju odjeće.“ Veći je grijeh bundu baciti, nego je nositi.


Pročitajte više: Slow fashion vs. fast fashion


Krzno je održivi materijal

Krzno je toplo, grije, ne propušta kišu ni snijeg, a uz to štiti od jakog vjetra, koji ne probija do kostiju kad nosite bundu. Uz to, ono je dugotrajno. Klasičan model bunde može se nositi desetljećima, ako se o njoj pravilno brinete. Koliko je to kaputa, ako jednom u 3 godine kupite jedan? Kako objašnjava Christopher Sergi, bloger i aktivist, krzno se smatra prirodnim i obnovljivim izvorom, jer dolazi od životinja koje se uzgajaju. Ono je statusni simbol te ostavlja dojam prestiža i elegancije. „Bunde imaju izvjesnu težinu a ipak sve izgleda tako prozračno i meko, ništa neće biti toliko toplo a ni luksuzno kao bunda“, objašnjava Mitak. Odgovornost koju danas krznena industrija ima je iznimno velika. Za svoj opstanak morala je promijeniti narativ, što je uspjelo promjenom načina rada i prikupljanja sirovine za izradu. Kao i u mesnoj industriji, dobrobit životinja je ključna. To znači da životinje ne pate, da im se ne nanosi bol, već ih se eutanizira. Farme koje uzgajaju životinje za proizvodnju bundi o njima jako dobro brinu. U konačnici, zdrava životinja imat će lijepo, mekano i sjajno krzno.


Pročitajte više: Avon ne testira proizvode na životinjama ni na jednom tržištu na svijetu


Dobrobit životinja

Krzno je životinjsko. Ono je dio životinje koja je svoj život vjerojatno dala kako biste bili na toplome. S druge strane, svaki kožni komad, bilo to obuća poput čizama ili torba, pa čak i kauč, dolazi od životinje. Nerc je malena životinja, pa je za izradu jednog krznenog kaputa potrebno barem 10 njih. Kupovanje nove bunde financijsko je ulaganje. Bunde su teške, jer krzno je teško. Dugoročno nošenje može izazvati bolove u ramenima i leđima.

Argument da ništa ne grije kao bunda danas je lako pobiti. Tržište je zasićeno proizvodima od vodonepropusnih materijala otpornih na vjetar. Ako je argument pak elegantan izgled bunde, alternativa je i dalje kaput od umjetnog krzna. „Zbog napretka tekstilnih tehnologija i izrade veganskih koža i dlaka nitko više nema izgovor iskorištavati životinje u ime mode“, zaključuje Mitak. No, umjetno se krzno izrađuje od sintetičkih materijala poput najlona i poliestera koji svojom proizvodnjom onečišćuju okoliš.

Bez obzira koji je vaš stav u ovoj polemici kojoj nikad neće doći kraj, svakako poštujte i tuđi. Ako se protivite bundama, a naslijedili ste ju, raspitajte se u obližnjem kazalištu je li im potreban takav komad.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -