CakeBox – prva slastičarnica u mjestu Blato na Korčuli uskoro otvara svoja vrata

Teha Šeparović i Seđa Topali dvije su mlade poduzetnice koje uskoro otvaraju prvu i jedinu slastičarnicu u mjestu Blato na otoku Korčuli. Iako Blato ima samo 4000 tisuće stanovnika,  djevojke su uvidjele da bi otvaranje slastičarnice bio pravi potez, s obzirom da nemaju konkurencije u svom mjestu. Iako po drugim mjestima na Korčuli ima slastičarnica, Teha i Seđa planiraju svojim klijentima ponuditi mogućnost dostavljanja torti i kolača i na taj način u budućnosti ‘pokrivati’ čitav otok.

 

CakeBox – mještani Blata s veseljem dočekali slastičarnicu

Seđa, koja živi na Korčuli i Teha, koja je cijeli život provela u Cape Townu u Africi, upoznale su se prije četiri godine, kada su zajedno išle na tečaj plesa. Danas su prijateljice i poslovne partnerice koje uskoro pokreću ‘CakeBox‘, slastičarnicu koju s veseljem očekuju domaći stanovnici, ali u čijim će slatkim zalogajima preko sezone uživati i turisti.

No, kako je sve počelo?

Teha, koja je inače diplomirala marketing management, prije 10 godina trebala je posebnu tortu za svoju svekrvu. Kako je po prirodi  vrlo kreativna, odlučila ju je napraviti sama. Torta je ispala iznad očekivanja i bila je izvrsna, pa je Teha jednostavno nastavila raditi torte i dalje – za svoje prijatelje, obitelj..tada je uvidjela da je slastičarstvo njen pravi poziv i njezina ljubav, pa je upisala i završila odgovarajuću školu.

Prije četiri godine ona i njen muž Ted s dvoje djece odlučili su se doseliti na Korčulu, otkuda oboje vuku korijene i nastaviti svoj život na otoku. Ona se zaposlila u cafe slastičarnici i ‘ispekla’ zanat do kraja.

Ideju o otvaranju vlastite, dobila je uvidjevši da u Blatu, ali ni u ostalim mjestima nema lijepo uređene slastičarnice niti mjesta gdje se mogu dobiti i naručiti ne tako uobičajene torte i kolači.

Čim je Teha dobila ideju za otvaranjem, pozvala je Seđu da joj da joj pomogne u ostvarivanju životnog sna. Osim što su se dobro slagale, Seđa je bila tu da prevlada jezičnu barijeru jer Teha ne govori još posve dobro hrvatski.

Seđa, po struci ekonomistica, sve do nedavno radila je u turizmu, tako da joj rad s ljudima nije niti malo stran. Obavljat će sve što treba, rekla nam je, pomagati po kuhinji, prodavati, posluživati, ali i baviti se administracijom.

No, upravo birokracija i administracija bile su, kažu djevojke, posebna priča, jer se nikada nisu bavile privatnim biznisom i sve im je to bilo novo područje.

Cakebox 2

Administrativne poteškoće – malo informacija i sve na drugom mjestu

„Bilo je komplicirano uopće doći do bilo kakvih informacija. U svaki ured u koji smo ušle, dobivali smo drugačije informacije i imale smo osjećaj kao da se stalno vrtimo u krug. Pripremu papira i sve vezano za otvaranje tvrtke sredio nam je javni bilježnik iz Dubrovnika, jer na otoku nitko nije pokazao preveliku volju, ali niti znanje za obavljanje tog posla. Uslijedilo je obilaženje inspekcijskih ureda kako bismo saznale zakone te koji su standardi potrebni da bismo uredili prostor i dobile potrebne dozvole. Ni tu nismo mogle doći do potrebnih informacija, iako smo više puta zatražile da nam sve objasne dok traju grubi radovi u prostoru da kasnije ne bude rušenja zidova i bušenja, no naravno da je na kraju bilo“, ispričala je Seđa.  Dodaje kako su najviše korisnih informacije dobile u stvari preko prijatelja, poznanika, interneta i foruma, dok us ih uredi, u kojima su mislile da na jednom mjestu mogu saznati sve zakone i propise, razočarali.

Slastičarnica dignuta na životnoj ušteđevini

Svi troškovi otvaranja, najam prostora i cjelokupna oprema za slastičarnicu  isfinanciran su Tehinimi privatnim kapitalom, odnosno životnom usteđevinom.

Posebnu pažnju položilo se u uređivanje prostora koji je kombinacija modernog i retro stila iz 50ih godina. Sve su same uredile bez ikakve pomoć i dzajnera i arhitekata, pa su tako i zidove okrečile same i rasporedile namještaj. Kapacitet mjesta za sjedenje nije veliki, može stati maksimalno 10 osoba, jer je plan bio da prostor bude ekskluzivan i drugačiji od ostalih prenatrpanih kafića. Osim ponude kolača, svježe cijeđenih sokova i kave, slastičarnica ima i ‘gift shop’, dio gdje se mogu naći sitnice za kuhinju koje se ne mogu kupiti na otoku ili u shopping centrima.

„Što se tiče ponude kolača, bit ce tu finih ‘makaroons’ kolačića, raznih tartova (specijalitet ‘Meisies’ melk tart), ‘cupcakeova’, muffina, Rusk ( vrsta suhog kolaca originalno iz Afrike), torti i kolača na komad a ponuda će se mijenjati iz tjedna u tjedan, a ovisit će i o sezoni. Malo je neobično što ćemo u ponudi imati i pravu bosansku baklavu , a tu su i ‘gluten free’ i ‘sugar free’ asortiman“, nabrojala je Teha. Specijalnost će ipak biti torte po narudžbi, za vjenčanja, krštenja i rođendane.  Specijalitet kuće su tako ‘Cookie torta’, ‘Hakuna Matata’ torta od mrkve ( tradicionalni recept Tehine bake iz Afrike) , ‘Red Velvet’ torta i ‘Mapula’ čokoladna torta.

Cakebox 3

Privatni biznis – stresan ali uzbudljiv životni period

Kao ‘šlag na torti’ tu će biti i kolača po izvornim afričkim receptima, poput već spomenutog ‘ruska’, a radi se po kolaču koji svoje korijene vuče iz Francuske i ima značenje ‘dvostruko prepečen’ zbog svoje tvrdoće. Danas naravno, nije više tako tvrd, može sadržavati sjemenke sunckoreta, grožđice, zob i slično. Također, rusk može biti i ukusan i hranjiv zalogaj za doručak.

Pred Tehom i Seđom sada je uzbudljiv, ali istresan period života, posebno za Tehu koja je u ovaj posao uložila svu životnu ušteđevinu i tako reći zalog za svoju budućnost.

„Uza sve to, također osjećamo i ogromno uzbuđenje i veselje, jer se počinje s radom i obje imamo priliku raditi i biti kreativne na svoj način a ne kako nam drugi kažu da moramo. Vjerujemo da naši problemi tek počinju te da dosadašnje administrativne prepreke nisu bile ništa što nas jos čeka, ali spremne smo i imamo dovoljno energije te vjerujemo u svoj rad“, poručila je Seđa.

Foto: privatna arhiva vlasnica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više