Čavrljanje – neformalnim razgovorom do uspjeha

Čavrljanje je, htjeli mi to priznati ili ne, važan dio poslovne kulture. Bilo da se radilo o neformalnom čavrljanju s kolegama s kojima radite tijekom ‘čik pauze’, poslovnim partnerima na zajedničkom druženju ili tijekom vožnje liftom u kojem ste susreli šefa svog šefa.

No, za razliku od nekih ranijih vremena u kojima se umjetnost čavrljanja njegovala pa čak i učila u školama lijepog ponašanja, danas je takav način neformalne komunikacije i povezivanja pao u drugi plan.

Čavrljanje – neformalnim razgovorom do uspjeha

Međutim, čavrljanje je i dalje važan dio poslovne kulture. To je pokazalo i zanimljivo istraživanje koje je provelo Sveučilište u Massachusettsu među managerima. Prema tom istraživanju osobe koje su znale čavrljati, iako tijekom tog čavrljanja nisu rekle ništa konkretno, percipirane su kao ‘privlačnije’ te su imale veće šanse za promociju na poslu ili dobivanje posla.

Drugo istraživanje, koje je provelo Sveučilište Stanford pokazalo je kako je sposobnost čavrljanja veoma važna prilikom traženja posla jer ostavlja dojam ugodne i pristupačne osobe koju poslodavci žele zaposliti.

Umjetnost čavrljanja nekima dolazi prirodno i takve su osobe obično u centru pozornosti te su omiljene u društvu. Ali to ne znači i da oni koji su prirodno povučeniji i sramežljiviji ne mogu ovladati ovim načinom komunikacije. Njima će trebati nešto više vježbe, no kad jednom svladaju početni strah i nervozu, prepoznati će prednosti koje mogu ostvariti kroz neformalni razgovor bilo na poslu ili na nekom drugom službenom ili neslužbenom druženju.

Čavrljanje – bitno je biti pristojan

Bez obzira započinjete li razgovor s kolegama na poslu ili poslovnim partnerima na nekoj konferenciji trebate imati na umu nekoliko stvari. Cilj je ostaviti dobar dojam na sugovornike, ostvariti kontakt i stvoriti svojevrstan odnos na kojem se u budućnosti može graditi bolji i čvršći odnos. Pri tome imajte na umu da svaki razgovor može biti prilika za uspjeh.

Za one kojima čavrljanje ne dolazi prirodno pripremili smo nekoliko koraka pomoću kojih se možete pripremiti za čavrljanje u bilo kojoj situaciji pa čak i kad zapnete u liftu sa šefom svog šefa.

čavrljanje
Women in Adria Networking breakfast

Pripremite se za čavrljanje

Dobro je uvijek imati nekoliko općenitih tema o kojima možete razgovarati s bilo kime. Uz to, pripremite i nekoliko tema o kojima možete razgovarati s poslovnim partnerima ili kolegama s posla. To mogu biti teme poput aktualnih političkih i gospodarskih događaja u zemlji i svijetu, ali i specifične teme vezane uz određenu osobu s kojom razgovarate kako biste tu osobu potaknuli na razgovor (npr. njeni interesi ili uspjesi, nedavno objavljeni radovi ili putovanja).

Izbjegavajte ulaziti u rasprave o novcu, izgledu, vjeri ili nečijem izgledu. Takve bi rasprave mogle eskalirati u sukob ili ostaviti negativan dojam na sugovornika.

Također, izbjegavajte pričati proste i neprimjeren šale, anegdote ili viceve. Osim što tako možete uvrijediti nekoga, mogli biste biti i sankcionirani na poslu.

Predstavite se

Ako započinjete razgovor s osobom koju niste do sad upoznali predstavite se. Jasno i razgovijetno izgovorite svoje ime i pružite nekoliko informacije o tome što radite odnosno čime se bavite. Nemojte biti općeniti i reći da ‘radite u banci’, radije specificirajte što točno radite i ubacite nekakvu zanimljivost koja bi mogla potaknuti sugovornika na razgovor.

Kako biste zapamtili sugovornika, tijekom razgovora nekoliko puta ponovite njegovo odnosno njezino ime. Na taj ćete način bolje povezati razgovor, lice i ime osobe. Ukoliko vam se dogodi da ipak zaboravite ime, poslužite se trikom i pitajte ‘Jesam li dobro zapamtio/zapamtila, vi ste…’.

Smiješite se i pokažite interes i želju da pomognete

Pokažite pozitivan stav prema sugovorniku osmjehom te mimikom tijekom razgovora. Kimanje glave, kratko potvrđivanje i izraz lica koji pokazuje iskreni interes potaknuti će sugovornika na razgovor.

Kad postavljate pitanja potrudite se da ona ne traže samo kratke odgovore poput ‘da’ ili ‘ne’ već da potiču na razgovor. Umjesto ‘Što ima nova?’, radije ponudite informaciju koju ste čuli i potom zatražite od sugovornika mišljenje ili dodatne informacije kao ‘Čula sam da je vaša tvrtka postigla zavidne rezultate. Koliko vam je ono rastao izvoz?’.

Trudite se postati dobar slušatelj koji obraća pozornost na ono što mu sugovornik želi reći. Loši sugovornici monopoliziraju razgovor i govore samo o sebi i njima bitnim temama, a ujedno ignoriraju sugovornika i njegove želje. Također, pokažite spremnost da pomognete u situacijama u kojima vašem sugovorniku treba pomoć – bilo to kroz slušanje njegovih problema ili davanje konkretnih savjeta.

čavrljanje
Adria Hotel forum

Spriječite zastoje u razgovoru

Koliko god se dobro pripremili, možda druga strana neće biti raspoložena za razgovor. To je u redu. Osjetite li da je vašem sugovorniku neugodno, ostavite mu prostora za ‘bijeg’.

U takvim trenucima ‘neugodne tišine’, možete pokušati uvesti novu osobu u razgovor (Jeste li već upoznali…) ili napustiti razgovor i krenuti dalje (Mislim da sam vidjela klijenticu, ispričajte me…). No, kad vam situacija to jednostavno ne dopušta, promijenite temu. Ako ste do sad razgovarali o poslu, postavite pitanje što vaš sugovornik radi kad nije u uredu i obratno.

Znajte kad treba otići

Bez obzira jeste li uspješno odradili čavrljanje ili ste se proteklih desetak minuta mučili s pronalaskom zajedničkih tema, pripremite se za odlazak. Ne znači da nužno morate napustiti prostoriju, već je dovoljno promijeniti sugovornika.

Jasno recite sugovorniku da je vrijeme za odlazak, zahvalite mu na vremenu, ukratko sažmite o čemu ste pričali i ostavite prostor za ponovni susret i razgovor. Tako možete reći: ‘Morala bih uskoro krenuti, ali bilo mi je izuzetno drago upoznati vas. Hvala vam na savjetu vezano za onaj sastanak. Ako ste negdje u blizini, ovo je moja posjetnica, javite se da porazgovaramo o tome u detalje.’

Čavrljanjem do uspjeha

Na kraju je važno istaknuti nekoliko stvari. Čavrljanje može biti izuzetno moćan alat koji će vam pomoći da se snađete u svakoj situaciji i stoga je važno da vježbate svoje sposobnosti čavrljanja.

Zapišite zanimljive anegdote ili situacije na koje naiđete ili koje čujete tijekom razgovora. Nikad ne znate kad će vam takav događaj biti povod za početak nekog drugog razgovora.

Čitajte jer čitanjem širite svoju opću kulturu i informiranost i otvarate si cijeli novi svijet potencijalnih tema za razgovor. Nemojte se ograničavati samo na knjige ili časopise koje već poznajete i koji vas zanimaju, već isprobajte nešto novo.

I vježbajte čavrljanje gdje god i kad god možete. Jer vježbom ćete dovesti svoje čavrljanje do savršenstva.

Foto: 123rf, Women in Adria, Adria hotel forum

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. Lijepe ste gospođe ali kako doći do vas i čevrljati svama ja jedino mogu dati broj mob 092 1140 262
    može i e-mail samo se javite Mijohrast

  2. LJubazno molim, da li J.d.o.o. mora voditi knjigovodstvo., Kako je u turizmu , kad ono posluje svega par mijeseci. Sad se spremam , opremati apartmane za turizam. Do sada kupim i najmanji račun,ali kako da ga opravdam da je utrošen baš za opremanje tih aparmana. unaprije Vam zahvaljujem na Vašem izgubljenom vremenu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -