Je li primjereno poslovni susret pretvoriti u spoj?

Odlaskom na networking evente ili susrete upoznajemo različite ljude. Iako nam networking služi prvenstveno u poslovne svrhe, može se dogoditi i da upoznamo nekoga tko nam se sviđa u romantičnom smislu. Ako upoznate osobu koja vam se sviđa na jednom takvom poslovnom susretu, je li primjereno pokušati ostvariti i nešto više od poslovnog dogovora?

Najbolje je odvojiti posao i zadovoljstvo

Ovakve situacije su dosta česte, a možda su se dogodile i vama. Pogrešni potez, odnosno odluka da networking susret pretvorite u pravi spoj, može imati utjecaj i na vašu karijeru.

Hoćete li ili nećete taj poslovni susret pretvoriti u spoj, u potpunosti je na vama. Imajte na umu kakvi su ljudi u vašoj industriji i kakvo je okruženje. Ako radite u industriji koja slijedi konzervativna pravila, razmislite je li taj muškarac vrijedan da postanete glavni izvor tračeva.

Iako su neformalna druženja sasvim normalna stvar, poslovni susreti muškarca i žene još uvijek su tabu tema i često se gledaju s romantične strane. I vi ste vjerojatno mnogo puta vidjeli muškarca i ženu da sjede na kavi ili večeri i prvo na što ste pomislili vjerojatno nije da su na poslovnom sastanku. Sama činjenica da žena ne može otići na poslovni susret sama s muškarcem bez da izazove razne tračeve je porazna, ali nažalost realna.

Što napraviti ako vam se osoba s poslovnog susreta sviđa? Kao što nije primjereno u uredu miješati romantiku i posao, tako nije primjereno ni na poslovnom susretu. Ovo naročito vrijedi ako radite u industriji gdje svi znaju sve i gdje tračevi putuju „brzinom svjetlosti“.

No to što vi ne želite miješati posao s romantikom, ne znači da druga strana to neće pokušati. Ne mora vam biti neugodno promijeniti temu ako smatrate da je ta osoba otišla „predaleko“. Imajte na umu da ste tu radi svoje karijere i posla, a ne radi romantike. Muškarci ponekad teško razlikuju normalan razgovor i koketiranje, pa pažljivo birajte riječi i neverbalnu komunikaciju.

Kada je primjereno?

Ako vam se ta osoba baš sviđa i ako ste u razgovoru, makar poslovnom, „kliknuli“, kako onda postupiti? Ako pokušavate doći do novog posla ili ostvariti nove kontakte, nije pametno miješati svoje romantične želje s poslovnim planovima. Budimo realni, ako što pođe krivo, vi ćete izvući deblji kraj.

Alexandra Levit, suosnivačica kompanije Career Advisory Board, rekla je za Levo da poslovni susret može postati spoj dokle god ste sigurni da ta osoba nije, niti će jednog dana postati, vaš nadređeni.

Prvi susret neka prođe u strogo poslovnom tonu. Razgovarajte o poslu, obrazovanju, industriji u kojoj radite, karijernim planovima i slično. Dakle, na prvom susretu, držite se posla. Kako bi zaštitili sebe i svoju reputaciju Levit također savjetuje da pričekajte do kraja susreta da vas muškarac prvi upita za kontakt – neka druga strana odluči hoće li biti sljedećeg susreta ili ne.

„Samo budite sigurni je li sljedeći susret vezan za posao ili vas ta osoba pita za spoj“, rekla je Levit.

Ako vas muškarac prvi ne pita za kontakt, možete vi poduzeti korak i pitati ga za poslovnu e-mail adresu. Samo onda imajte na umu da ako vi dogovarate sljedeći poslovni susret da on zaista protekne u poslovnom tonu. Neka i drugi i treći susret proteknu u poslovnom tonu.

Nakon toga, u slučaju da se networking ipak pretvori u spoj, a kasnije možda i nešto više, nemojte zaboraviti biti i dalje usredotočeni na svoju karijeru.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kendall Jenner tekila

Kako je Kendall Jenner potiho lansiranjem tekile povećala svoje bogatstvo

Jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki, Kendall Jenner, proširila je svoje carstvo i na industriju alkoholnih pića. Lansirala je tekilu naziva 818....