Kako se nositi s teškim razgovorima?

Svi smo se u nekom trenutku u svom životu našli u situaciji da moramo voditi teške razgovore. Možda je problem bio u obitelji, na poslu ili među prijateljima. Upravo u takvim trenutcima na vidjelo izlaze vaše vještine vođe.

Teški razgovori – kako ih olakšati?

Teški razgovori, kako im samo ime kaže, mogu zakomplicirati cijelu situaciju i učiniti ju još gorom, ali isto tako mogu riješiti neki problem. Upravo kako biste uspješno obavili neki teški razgovor i razriješili situaciju, treba znati što napraviti i kako se postaviti prema sugovorniku.

Krenite od sebe

Prije nego što se suočite s drugom stranom, trebali biste se suočiti sami sa sobom. Uzmite si nekoliko minuta i odgovorite na nekoliko ključnih pitanja.

  1. Koja je svrha ovog razgovora? Što njime želite postići? Koji bi bio idealan razvoj situacije?
  2. Što mislite koja je bila namjera druge strane u nekoj situaciji?
  3. Koje ‘žuljeve’ vam gaze? Jeste li emotivno upleteni u cijelu situaciju?
  4. Kako percipirate cijelu situaciju? Ako očekujete da će razgovor biti težak, sami ćete ga učiniti težim.
  5. Tko je s druge strane? Kakva su njihova očekivanja? Vide li oni problem?
  6. Jeste li vi doprinijeli problemu? Je li druga strana?

Sad kad ste sami odgovorili na neka pitanja i znate u kakvom ste položaju, možete zauzeti određeni stav i krenuti u rješavanje problema “teškim razgovorom”.

Kako ne pogoršati stvari?

Ako je razgovor težak, veće su šanse da će jedna ili obje strane činiti komunikacijske pogreške koje bi mogle stvoriti dodatne probleme.

Kako biste izbjegli da dodatno pogoršate stvari, vodite računa o sebi, ali i drugima.

Nemojte ništa pretpostavljati. Nemojte misliti da druga strana zna o čemu se radi. Vi inicirate razgovor pa biste i vi trebali što jasnije objasniti u čemu vi vidite problem.

Nemojte skrivati osjećaje. Kad smo emocionalno upleteni u cijeli slučaj, reagiramo bez razmišljanja. U strahu da ne ispadnemo “slabi” prikrivamo svoje osjećaje što može zbuniti drugu stranu. Jasno recite kako se osjećate i pokušajte objasniti zašto se tako osjećate.

Nemojte se zatvoriti. Često kad je neki razgovor težak i mislimo da ne možemo nastaviti dalje, jednostavno se zatvorimo i ne želimo slušati što nam druga strana govori. Želite li uspješno riješiti neki problem morate ostati otvoreni do kraja.

Dišite. Nemojte zaboraviti disati i zadržati mirnoću. Ako tijekom teškog razgovora primijetite da gubite kontrolu, radije izađite iz prostorije na nekoliko minuta i smirite se. Lakše ćete riješiti problem ako zadržite kontrolu.

Razgovor ne smije biti “težak”. Kad nekome kažete “moramo razgovarati”, osoba će odmah pomisliti na najgore. A ako dodate i da će razgovor biti “težak”, automatski ga dovodite u obrambeni stav, iako ne zna o čemu je riječ. Radije krenite s pozitivnim stavom i recite da biste željeli porazgovarati s njim ili njom o nečemu.

Planirajte što želite reći. Prije samog razgovora zapišite nekoliko ključnih stvari o kojima želite razgovarati, no nemojte se čvrsto držati tih natuknica. Ako vas razgovor odvede u drugom smjeru, slijedite ga. No, ako počnete razgovarati o temama koje nemaju veze s osnovnim razlogom, suptilno uputite sugovornika na neku od tema koje ste planirali.

Budite konstruktivni. Ako će vaš razgovor dovesti drugu stranu u nezavidan položaj, pokušajte joj ponuditi nešto u zamjenu. Primjerice, ako trebate nekoga otpustiti, ponudite mu da mu napišete preporuku. Nuđenje alternative može pretvoriti neugodnu situaciju u nešto pozitivno.

Učite iz “teških razgovora”. Nakon što obavite teški razgovor uzmite si vremena da ga analizirate. Što ste napravili dobro? Što biste promijenili? Što mislite kako bi to netko drugi napravio?

Nitko od nas ne može izbjeći “teške razgovore”, ali iz svakog “teškog razgovora” možemo nešto naučiti što će svaki sljedeći “teški razgovor” učiniti nešto lakšim.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više