CIA tajne agentice uhvatile Bin Ladena

CIA više nije muški teritorij. Danas gotovo polovicu zaposlenika čine žene. I ne samo to, pet od osam najviših  pozicija CIA drže žene.

Agentice CIA-e probile stakleni strop

Ali nije od uvijek bilo tako. CIA je dugo bila muški klub gdje su žene mogle biti samo tajnice. S prvim svjetskim ratom, žene su polako počele ulaziti u CIA, ali su konstantno udarale u stakleni strop.

Prva agentica koja je 1977. godine tužila CIA za diskriminaciju je Hariette Thompson. Nagodila se s CIA i dobila zasluženu poziciju, a dio nagodbe je bila i promjena kriterija za napredovanje u Agenciji. U narednih 20 godina ništa se značajno nije promijenilo. Tek je sredinom 90-tih, nakon stotinu tužbi za diskriminaciju, vodstvo CIA-e bilo primorano promijeniti stvari.

Danas žene čine gotovo polovicu zaposlenika CIA-e, te su podjednako zastupljene na vodećim pozicijama. Jedna od najvećih antiterorističkih operacija u posljednjih nekoliko godina – hvatanje Osame Bin Ladena, je bilo pod vodstvom žene.

Hrvatske tajne agentice još nedovoljno zastupljene

Iako čine većinu državni službenika – 83%, svega 16% žena zaposleno je u Policiji. Čini se da tako skoro nećemo slijediti američki trend jer još uvijek nedovoljno žena zavšava studij kriminalistike. U razdoblju od akademske godine 2005/2006  do 2010/2011 stručni studij kriminalistike žavršilo je 19% žena, a specijalistički studij 12% žena. Na vodećim pozicijama u MUP-u je 14% žena, a na pozicijama nižeg ranga oko 10%.

Foto: Dreamstime/Zoomteam

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više