Josipa Bračanov dala otkaz u IT sektoru i otvara prvu hrvatsku cooworking kuhinju

Radite super slastice, kolače i kekse, želite se baviti njihovom proizvodnjom te ih prodavati, ali nemate uvjete i prostor za proizvodnju? To vas od sada više ne bi smjelo sprečavati da napokon ostvarite svoje snove.

Zahvaljujući mladoj i poduzetnoj, 26-godišnjoj Josipi Bračanov, u Zagrebu vrata otvara prva hrvatska coworking kuhinja koja nudi cjelovito rješenje za food startupove.

Cook hub za sve kuhare poduzetnike početnike

Cook hub je prva kuhinja u kojoj možete rezervirati svoj termin za kuhanje, na raspolaganju su vam profesionalni kuharski aparati, prostor zadovoljava sve najstrože standarde te ne morate više brinuti o zadovoljavanju tehničkih uvjeta, ulaziti u rizik nabavke poslovnog prostora i skupe opreme ili se pak opravdavati ukućanima za nered koji ste napravili u obiteljskoj kuhinji. Novac koji ćete uštedjeti na ovim stvarima lako možete uložiti u širenje proizvodnje ta se tako probiti na tržištu.

Ideja za otvaranje prve coworking kuhinje Josipi, kojoj je kuhanje i iskušavanje novih recepata omiljeni hobi, došla je u trenutku kada se i sama našla u problemima gdje pripremiti veću količinu – pudinga.

“Za jedno događanje morala sam napraviti pudinge koje sam sama osmislila, a kako mi ih je trebalo jako puno, istraživala sam gdje bi ih mogla pripremiti. Zvala sam kuhinje, restorane… i vidjela da nigdje ne mogu napraviti svoj proizvod ukoliko ne uzmem u najam kuhinju ili cijeli posao obavim kod kuće, dakle, u sivoj zoni. Kada sam o tome pričala s ljudima koji su u sličnoj situaciji, jer rade torte, kolače, kekse… shvatila sam da nitko od njih nije u mogućnosti napraviti svoj proizvod po apsolutno svim propisima”, prepričava nam Josipa.

Shvativši kako u Zagrebu definitivno ima prostora za otvaranje kuhinje koja će ljude izvući iz sive zone i omogućiti im da po propisima proizvode i prodaju svoje proizvode, odlučila se na drastičan zaokret u svojoj karijeri. Ova magistrica ekonomije, zaposlena u jednoj IT kompaniji, odlučila je dati otkaz i potpuno se posvetiti svojoj ideji. U svega nekoliko mjeseci Josipa je uspjela provesti cijelu priču – od ideje do realizacije.

“Kada sam definitivno prelomila s idejom da krećem u otvaranje Cook huba, bila sam primorana dati otkaz kako bih imala dovoljno vremena za realizaciju projekta. No, to što sam imala puno više vremena, značilo je da imam i puno manje novaca za samu realizaciju. Stoga se sve počelo jako, jako brzo odvijati.”

Ideja u travnju, biznis u rujnu

Ideja se rodila u travnju, u lipnju Josipa daje otkaz, a i prije sredine rujna Cook hub će otvoriti svoja vrata. Sve je započelo uzimanjem u najam prostora. Sreća je bila što je kuhinja koju je Josipa uzela u najam već bila jednim dijelom opremljena što joj je u velikoj mjeri olakšalo posao jer nije morala ulagati u instalacije, ventilacije i ostale visoke troškove. U kuhinji su se već nalazili i najskuplji aparati, zamrzivač, škrinja, štednjaci i radne površine. Onaj dio opreme koji je nedostajao Josipa je dio kupila, a dio dogovorila sa sponzorima.

Posljednjih nekoliko dana stigla su i sva uvjerenja i dozvole od ministarstva. Iako sa zakonodavne strane i nije bilo velikih prepreka u pokretanju ovakve vrste posla, Josipa je željela biti u potpunosti sigurna kako se u budućnosti neće ispriječiti nekakvo drugačije tumačenje zakona, stoga je dobivanje svih potrebnih odobrenja bio jedan od primarnih ciljeva.

“Bilo je mnogo fizičkog posla oko same kuhinje, kojeg sam u većoj mjeri sama odradila, ali kad ima puno želje i volje tada vas niti takve prepreke ne mogu odvojiti od zacrtanog puta. Paralelno sam radila i intervjue s klijentima. Tako da jedva čekam da čitav posao krene, da klijenti uđu u kuhinju, a da se moj posao orijentira na brigu o njima.”

Interes je uistinu velik, klijentu zovu, raspituju se, a ima već i rezerviranih termina. Mnogo poziva je od strane fizičkih osoba, ali za korištenje prostora potrebno je imati registriranu djelatnost.

“Takve osobe usmjeravam na Plavi ured ili negdje gdje će moći dobiti više informacija kako registrirati djelatnosti. Cilj je da se zainteresiranim osobama omogući da legalno rade posao, da se ne zalazi u sivu zonu. Pravne osobe koje zovu i raspituju se, uglavnom trebaju dodatni prostor, koji je po zadanim tehničkim uvjetima. Iako je i sada već veliki interes, vjerujem da će se vrhunac dogoditi u trenutku kad čitava priča krene, kad se prvi klijente usele u kuhinju”, mišljenja je Josipa Bračanov.

Klijenti koji se javljaju uglavnom se žele baviti proizvodnjom svih vrsta kolača, torta, keksa i krekera. Bilo je upita i za proizvodnju domaćih muslija, odnosno žitnih pahuljica te keksa za doručak. S vremenom će se, vjeruje Josipa, javljati sve više ljudi sa svakakvim zanimljivim idejama. Cook hub prilika je da i sama vlasnica ponovno oživi svoju strast prema kuhanju.

Sama isplivala u moru zadataka

Za napuštanje posla u IT sektoru i odlazak u neizvjesnost privatnog poduzetništva, trebala je prilična doza hrabrosti. Iako nije prošlo mnogo vremena od Josipine odluke, već sada joj se čini kako je bivše radno mjesto nešto što se događalo prilično davno.

“Vjerojatno zbog toga jer sam bila primorana brzo i mnogo naučiti u vrlo kratkom roku. Prošlo je jako kratko vrijeme od kada se rodila ideja do realizacije čitavog projekta. Iako mi se činilo kako neke stvari idu jako sporo, posebno one vezane uz nabavku potrebnih papira i odobrenja, zapravo sam sve uspjela realizirati u nešto više od četiri mjeseca. Ali takva sam po prirodi, jako brza u svemu, temperamenta i ono što odlučim tome se maksimalno i posvetim.”

Za realizaciju projekta Josipa je uložila vlastitu ušteđevinu te jedan manji kredit. Kuhinja je kvalitetno opremljena iako ima prostora za još neke stvari te će se dodatna oprema nabavljati ovisno o potrebama i mogućnostima, a u tijeku je i potraga za sponzorom za posuđe. Za nabavku namirnica i prodaju proizvoda klijenti se moraju sami pobrinuti. Ono u čemu Josipa daje svoju potporu je traženje najboljih dobavljača te pregovaranje za ostvarivanje boljih uvjeta nabavke. Sa svojim znanjem i iskustvom, podršku klijentima pruža i na području oglašavanja.

“Trebala mi je velika hrabrost, svaki je početak težak. Mnogo je različitih obaveza, od razgovora s potencijalnim klijentima, poslova na osposobljavanju kuhinje, do tečajeva zaštite na radu. Bilo je to potpuno novo iskustvo za mene jer sam na prethodnom radnom mjestu imala zadatke koje moram obaviti, imala sam tim s kojim sam surađivala. Ovdje je mnogo više različitih zadataka i još k tome sve radite sami. Teško, izazovno, ali upravo to sam htjela tako da sam i bila spremna na takav ritam posla. Nikada nisam požalila što sam donijela takvu odluku.”

U trenutku kada je odlučila ući u ovaj projekt, Josipa je mnogo čitala, slušala, raspitivala se o iskustvima drugih ljudi. Mnogo joj je savjetima pomogla i mentorica iz programa “Pr(a)vi put u biznis”, Kristina Ercegović. Mentorica ju je u velikoj mjeri bodrila da uspije golu ideju pretvoriti u pravi projekt, nešto što će u stvarnosti moći zaživjeti. Mnogo korisnih informacija oko samog pokretanja posla dobila je i u Plavom uredu.

I dok Cook hub broji posljednje sate do velikog otvaranja, Josipa već ima jasno izgrađenu viziju budućnosti svojeg projekta.

“Ideje postoje, ali prvo želim vidjeti kako će se razvijati prvi korak. Iako coworking kuhinja nije velika ima sve uvjete, HACCP standarde, kvalitetnu opremu, dakle sve preduvjete za uspjeh. Vjerujem kako će i klijenti prepoznati sve prednosti koje im nudi. Ambicije su velike. Željela bih da u Zagrebu ima više specijaliziranih cook hubova, jedan samo za slastice, drugi za kekse ili jedan jako veliki… Svoji ideju svakako bih htjela proširiti i izvan Zagreba, ali i izvan granica Hrvatske”, zaključuje Josipa Bračanov.

Stoga, svi zainteresirani za kuhanje i pripremanje slastica ne dvojite! U Cook hubu, osim kuhinjskih uređaja, dijele i znanje, iskustvo, pozitivu te ljubav prema zdravoj, domaćoj hrani i organski uzgojenim namirnicama. Naravno, kaže Josipa, dijele i – čokoladu!

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -