Započeo projekt “Pr(a)vi put u biznis!”

Hrvatska je u Europskoj Uniji 3. po nezaposlenosti, a najveći broj nezaposlenih osoba čine mladi, žene i dugotrajno nezaposlene osobe.

Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte, u suradnji s tvrtkama EU PROJEKTI obrt za poslovno savjetovanje, Zaokret d.o.o. i Matić savjetovanje d.o.o., pokreće projekt pod nazivom „Pr(a)vi put u biznis!“ sa svrhom promicanja poduzetništva na području cijele Hrvatske. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“.

Projekt “Pr(a)vi put u biznis”

Mladi ljudi, žene i dugotrajno nezaposlene osobe najteže pronalaze posao u vrijeme vladajuće ekonomske krize. Te ugrožene skupine nisu informirane o mogućnostima i poticajima za ulazak u poduzetništvo, nisu dovoljno dobro upoznati s praksom, nemaju motivacije, ali se i ne usuđuju krenuti u vlastiti poduzetnički pothvat.

Projekt je pokrenut s ciljem jačanja poduzetničke kulture u Republici Hrvatskoj i stvaranjem pretpostavke za (samo)zapošljavanjem navedenih ugroženih skupina i jačanjem njihovih kompetencija i motivacija, ali i s ciljem jačanja poduzetničkih vještina i znanja ugroženih skupina te doprinosu razvoja pozitivne poslovne klime kroz organizaciju „Business cafea“ i B2B mentorstva „Sam svoj gazda“.

Projekt će se provoditi na području cijele države s naglaskom na tri županije , koje se ističu s nezaposlenošću iznad državnog prosjeka; Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Ukupno više od 10.000 mladih i 10.000 žena bit će uključeno u različite projektne aktivnosti (kampanje, B2B, portali, društvene mreže, konferencija). Budući da su oni ugrožene skupine na tržištu rada, projektom će se izravno doprinositi jačanju njihovih mogućnosti i povećanju njihove ravnopravnosti na tržištu rada.

Ujedno, u projektu će moći sudjelovati svi građani bez ikakve diskriminacije po spolu, dobi, vjeri, nacionalnosti, stupnju obrazovanja i slično. Kampanje će se provoditi u prostorima prilagođenima osobama s invaliditetom i putem interneta, stoga će i one biti u mogućnosti da sudjeluju.

Kampanje za promicanje poduzetništva

U sklopu projekta provest će se šest kampanja za promicanje poduzetništva:

  • Promocija poduzetništva uz korištenje EU fondova na portalu EU-PROJEKTI.INFO te kroz newslettere i društvene mreže.
  • Promocija ženskog poduzetništva na portalu Women in Adria kroz motivacijske i edukativne tekstove te kroz newslettere i društvene mreže.
  • Organizacija „Business Cafea“ u Karlovcu, Sisku i Bjelovaru, na kojoj će se okupljati poduzetnici i oni koji to žele postati, kako bi se ugrožene skupine educiralo, motiviralo i ojačalo njihove kompetencije za poduzetništvo. 300 sudionika „Business cafea“ saznat će kako postati uspješni poduzetnici i dobiti praktične savjete, što će ih motivirati da pokrenu vlastiti biznis.
  • Kampanja B2B mentorstva „Sam svoj gazda“ će početnicima dati konkretne upute kako postati poduzetnicima. 30 mladih kroz B2B mentorstvo će dobiti poseban „coaching“ prilagođen njihovom slučaju započinjanja poslovanja.
  • Organizacija konferencije “Pr(a)vi put u biznis” o načinima financiranja (novih) poduzetnika. 150 sudionika konferencije saznat će kako financirati svoje poduzetničke pothvate iz fondova EU i poduzetničkih kredita, što će im omogućiti da lakše dođu do financijskih sredstava za početak poslovanja.
  • Kampanja koja će putem društvenih mreža promovirati projekt, putem koje će 5000 korisnika društvenih mreža i čitatelja „mainstream“ medija biti informirano o projektnim aktivnostima.

Partneri projekta

U projektnom konzorciju sudjeluju sljedeća četiri partnera koji će zajedničkim snagama raditi na realizaciji promicanja poduzetništva.

Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte (IRPEU) je udruga osnovana 2012. godine s ciljem potpore poduzetništvu i povećanju korištenja EU fondova. Kao koordinator ovog projekta, IRPEU već ima nekoliko uspješno provedenih projekata, među kojima je projekt portala EU-PROJEKTI.INFO s preko 30.000 jedinstvenih posjetitelja te projekt Intership programa, koji uključuje 10 studenata godišnje u rad udruge s ciljem razvoja poduzetničkih vještina.

ZAOKRET d.o.o. osnovan je 2010. godine na temelju dugogodišnjeg iskustva vlasnice tvrtke Kristine Ercegović, koja je nekadašnja vlasnica najuspješnije tvrtke za „mystery shopping“ u RH (Heraklea d.o.o.). Tvrtka Zaokret provodi organizaciju „Business cafea“, poslovnog umrežavanja za sve poduzetnike i poslovne ljude, a bavi se i savjetovanjem i „coachingom“ malih poduzetnika.

EU PROJEKTI obrt za poslovno savjetovanje, osnovan 2010. g., jedni su od najpoznatijih hrvatskih konzultanata na području EU fondova, projektnog menadžmenta i edukacije s portfoliom projekata većim od 200 milijuna eura. Tvrtka pruža usluge razrade i razvoja projektnih ideja, dizajna i pripreme projektnih prijedloga, provedbe projekata, izrade projektne dokumentacije te dokumentacije za potrebe ishođenja bankovnih kredita. Tijekom 2012. g. pokrenuli su prvi hrvatski portal eu-projekti.info s ciljem da se na jednom mjestu objedine svi natječaji za Hrvatsku, regiju i šire te da se javnosti pružaju točne i pravodobne informacije o EU fondovima i Europskoj uniji. U 2014. g., na temelju dugogodišnjeg iskustva i više od 7500 zadovoljnih polaznika edukacija iz svih sektora,  osnovali su Učilište EU PROJEKTI, prvo hrvatsko učilište specijalizirano za edukaciju o fondovima EU i projektnom managementu. Surađuju s velikim brojem organizacija iz javnog, privatnog i civilnog sektora od kojih možemo izdvojiti: Privrednu banku Zagreb, T-portal, Autoceste Rijeka-Zagreb, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i brojne druge.

Matić savjetovanje d.o.o. osnovano je 2012. godine, a bavi se promocijom ženskog poduzetništva kroz brand za žene u biznisu Women in Adria. Izdavač je jedinog portala u Hrvatskoj za žene u biznisu www.womeninadria.com, organizira networking događaje, konferencije i edukacije posebno krojene za poduzetnice te na taj način pruža potpunu potporu ženama u pokretanju i vođenju biznisa. Portal trenutno ima 60,000 jedinstvenih posjetitelja uz 20%tni mjesečni rast, a sa svojom populacijom komunicira i preko svih društvenih mreža i tjednog newslettera.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u provedbi projekta da nam se jave putem e-pošte na adresu [email protected].

Veselimo se susretu s Vama!

Foto: WiA

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više