TEDxZagrebWomen srušio predrasude!

TEDxZagrebWomen konferencija održala se u subotu, 29. listopada u prostoru HUB385 na zagrebačkoj Trešnjevci.

Održana TEDxZagrebWomen konferencija

Događaj je trajao pet sati, a osim govornica mogle su se čuti izvedbe pjesama mlade kompozitorice i pjevačice Hane Huljić te vidjeti monodramu „Ja sam dama…“. Osam govornica pokazalo je vrijednost širenja dobrih ideja, a usput su srušile predrasude i stereotipe vezane uz ženski rod. Cjelokupan program vodila je kuratorica konferencije Martina Naletilić, također uspješna mlada žena.

Program je započeo prvim sessionom i govornicom Ivanom Marasović, osnivačicom udruge Kolajna ljubavi, koja je probila led govorom o svom životu u Tanzaniji i pomaganju siročadi. Bez obzira na sve mogućnosti koje je imala ovdje, odabrala je put pomaganja onima kojima je pomoć potrebnija. Iduća je svoju ideju iznijela Josipa Bračanov, osnivačica prve hrvatske suradničke kuhinje – Cook Hub, a kako smo saznali i izumiteljica prvog hrvatskog džema od luka.

Lejla Juranić, „žena u kaosu“ te osnivačica inicijative “Are You Syrious”, održala je govor o pomaganju izbjeglicama i poručila: „Zemljani, let’s be Syrious?“, pri čemu syrious znači pomagati svima kojima je to potrebno. Njen govor izazvao je veliki pljesak, što pokazuje da očito jesmo syrious. Uslijedio je kratak predah uz glazbenu gošću Hanu Huljić. Hana je također razbila predrasude o djetetu poznatih roditelja i pokazala da je puno više od toga.

TEDxZagrebWomen konferencija

Nada Kaurin Knežević, direktorica strategije, digitalne marketinške agencije ENTG, poklonila nam je, kroz govor, svoju zvjezdanu prašinu. Žena s hrpom želja i vlastitom bucket listom, između ostalog, poručila je: “Zapišite svoje želje na papir… Nitko vam ne može ukrasti želju, može vam samo pomoći da ju ispunite“. Govor je završila pjesmom
Mate Miše Kovača „Ako me ostaviš“ i cijelu publiku digla na noge.

Drugi session je nakon pauze otvorila Sanja Božić Ljubičić, serijska poduzetnica i osnivačica mnogih kompanija poput Pickboxa te direktorica New Europe Marketa, s govorom o upornošću. S dozom humora i životne mudrosti pokazala je kako razlika između žena i muškaraca ne postoji. Sanju je kroz život vodio citat Marka Twaina: „Za 20
godina od danas razočarat će te ono što nisi radio, a ne ono što jesi“. Diana Gluhak, nutricionistica i poduzetnica, upoznala nas je s predrasudama u prehrani. „ Nemojte davati drugima za jelo, ono što ne biste dali sebi“. Diana nas  je naučila da moramo tražiti ono što nam treba.

Ella Dvornik, uspješna i nagrađivana blogerica, govorila je o svom životu. O uspjehu izvan granica Lijepe naše. Odlazak u Kopenhagen označio je prijelomni dio njenog života, dok je 24. rođendan bio odlučujući za karijeru uspješne blogerice. Najveći strah bio joj je održati govor pred ljudima, a Ella je ovime pokazala kako je i ovu prepreku prevazišla.

TEDxZagrebWomen_konferencija1

Za kraj je ostala Meri Bauk, prva žena po čijim se Facebook statusima izvodi monodrama “Ja sam dama…”, koja ima puno kaotičnih, zanimljivih i „nefinih“ priča. Meri kaže kako je prije počela pisati nego govoriti, a svaka situacija za nju je šala.

Uslijedio je Networking Coctail- druženje svih sudionika s govornicama, pri čemu su sudionici dobili izuzetnu priliku iz prve ruke saznati sve potankosti tek ispričanih govora.

Na samom kraju je monodrama „Ja sam dama…“ zaokružila cijelu priču i pokazala kako su žene te koje vladaju svijetom i uvijek su vladale.

Posebnost konferencije bio je livestream, kojeg su mogli pratiti svi. Ovime se osiguralo gledanje konferencije i izvan vrata HUB385, a s obzirom da mnogo TED entuzijasta nije stiglo kupiti ulaznicu na vrijeme, prijenos se pokazalo kao pun pogodak. Također, prikazani su i govori s trodnevne TEDWomen konferencije održane u San Franciscu.

Konferenciju je posjetilo oko 150 ljudi, a tražila se i karta više. Premijerno je najavljen veliki događaj TEDxZagreba, koji će se održati u proljeće 2017. godine u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

TEDxZagrebWomen_konferencija3

Kuratorica TEDxZagrebWomen, Martina Naletilić jedva je uspjela posložiti emocije. „Teško je opisati dojmove nakon ove predivne konferencije. Dok sam birala govornice i glazbeno-kulturni program bila sam svjesna kakve žene stoje preda mnom, ali sada kada sam ih vidjela u punom sjaju ne mogu opisati koliko sam ponosna jer sam ih imala prilike upoznati. One prkose predrasudama, ruše stereotipima i dokaz su da svatko može biti svoj vlastiti heroj. Publika je zračila pozitivom i dodatno doprinijela onome što smo htjeli poručiti. Bez obzira na sve, u Hrvatskoj se može.“

Nositelj licence Karlo Matić izuzetno je zadovoljan odrađenim događajem. „Svaki dijamant postaje blještaviji što ga se više brusi i cjepa. Upravo to mogu reći da je danas učinio TEDxZagrebWomen. Postao je blještava i dragocjena inspiracija.”

Više info o TEDxZagrebWomen – http://www.tedxzagreb.com/tedxzagrebwomen.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više