Da bi se mogle brinuti za druge, prvo se morate pobrinuti za sebe

Koliko je teško biti supruga i majka? Upravo je to pitanje postavila Willow Smith svojoj majci u intervjuu za Omeleto. Jada Pinkett Smith, glumica, pjevačica i poslovna žena te supruga poznatog glumca Willa Smitha i majka dvoje djece, dala je svojoj kćeri nevjerojatno iskren odgovor.

Nemojte zaboraviti na vlastitu sreću

„Biti supruga i majka je izazovno. I paradoksalno… To je jedno nevjerojatno iskustvo koje me ispunjava, ali ga je istovremeno teško balansirati sa stvarima koje ja želim raditi i imati slobode koje ja želim imati…. I svaki dan pokušavam shvatiti kako balansirati sve te stvari“, rekla je Jada u intervjuu.

Rekla je i da dok pokušava pomoći svojoj djeci i suprugu da ostvare svoje snove, često zaboravlja tko je ona i koji su njeni snovi i to je ono u čemu se mnoge majke mogu pronaći.

„Kada ste ti i Jaden rođeni, zaboravila sam da se moram pobrinuti i za sebe jer ste mi vi bili cijeli svijet i još uvijek jeste. Ono što ti želim reći je da uvijek moraš komunicirati s ljudima koji te vole – svojom obitelji, prijateljima… Život je putovanje… Mi smo tu da ti pomognemo i ne možemo voditi tvoj život za tebe i ne možemo ti pomoći sa stvarima koje ne znamo. I moraš zapamtiti da se uvijek prvo moraš pobrinuti za sebe jer kada se zaboraviš brinuti za sebe, zaboraviš kako se stvarno brinuti za druge“, poručila je Jada svojoj kćeri Willow.

Veliki problem Jada vidi u razmišljanju društva da žene, kada postanu majke, moraju žrtvovati apsolutno sve – svoj život, svoju slobodu, a naročito svoje želje i potrebe. Jer je stav društva da bi majke trebale podrediti cijeli svoj život svojoj djeci.

„Ono čemu mislim da bi mi majke trebale težiti je činjenici da se moramo pobrinuti za sebe kako bi uopće imale snage brinuti se i za druge“, poučila je Jada.

Jer kako kaže, ako se majke ne pobrinu za sebe, za svoje želje i potrebe, dolazi do neravnoteže. Ta neravnoteža pak dovodi do toga da žene često počinju kriviti druge što nisu sretne jer su zaboravile kako da se same usreće, odnosno da se same moraju pobrinuti za svoju sreću.

„Što sam ja sretnija i ispunjenija, bolje je za cijelu obitelj“, rekla je Jada te poručila svim ženama da moraju same biti odgovorne za svoju sreću i da bi zajedno trebale raditi na promjeni vladajućeg stava društva da su žene loše majke ako žele napraviti nešto za sebe, odnosno nešto što će njih usrećiti.

Zato ako se zaista želite pobrinuti za svoju obitelj, za njihove potrebe, želje i ostvarenje snova, nemojte zaboraviti prvo se pobrinuti za sebe – svoje snove, potrebe i želje.

 

Foto: Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više