Zakon o pobačaju na ocjeni ustavnosti – hoće li opet postati ilegalan?

Ženama je pravo na izbor uvijek bilo izuzetno bitno, no čini se da bi 2016. mogla postati godina kada će jedno takvo pravo na neki način biti ograničeno, ako ne i ukinuto. Naime, Ustavni sud bi uskoro, nakon „samo“ 25 godina čekanja, mogao na dnevni red staviti Zakon o pobačaju. Ocjenu njegove ustavnosti zatražila je Udruga Hrvatski pokret za život i obitelj još davne 1991. te napokon došla na svoje nakon više od dva desetljeća čekanja.

Zakon o pobačaju utemeljen je na odredbama UN-ove konvencije

Prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje, kako se punim imenom zove Zakon o pobačaju, žena abortus u Republici Hrvatskoj može napraviti legalno bez dozvole komisije ako se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana. Prema istom Zakonu te na temelju rješenja Ministarstva zdravstva od rujna 1996. godine prekid trudnoće se može obaviti u samo za to ovlaštenim stacionarnim zdravstvenim ustanovama. Svaki prekid trudnoće sukladno zakonskim propisima prijavljuje se odgovarajućim obrascem u Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

No, sada se Zakon našao na ocjenjivanju što je uzburkalo žensku populaciju, naročito Žensku mrežu Hrvatske iz koje su izjavili kako očekuju da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog Hrvatskog pokreta za život.

Ženska mreža obratila se pismenim putem predsjednici i članovima Ustavnog suda, a u pismu podsjećaju da je taj Zakon utemeljen na odredbama UN-ove “Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena” i navodi kako Odbor Konvencije u preporukama izražava zabrinutost zbog utjecaja religije na sekularni karakter države i njezine zakone te kao jednu od glavnih preporuka naglašava potrebu da zakonodavna i ostala vlast u Hrvatskoj osigura primat Konvencije nad Vatikanskim ugovorima – odnosno da se osigura zaštita prava žena i sloboda odlučivanja, posebno u području reproduktivnih i seksualnih prava, od negativnih utjecaja Katoličke crkve kojima je izložena.

Problematika pobačaja intenzivira se jačanjem desnice i konzervatizma

Ženska mreža ističe kako se nada da će Ustavni sud prilikom odlučivanja uzeti u obzir i Rezoluciju Vijeća Europe “Žene i religije u Europi” te neće dopustiti da zahtjevi za zabranu prava na pobačaj, koji dolaze iz redova Katoličke crkve, utječu na ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Jedna od koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, Mirjana Kučer, prokomentirala je kako se pravo žene na legalni pobačaj svako malo dovodi u pitanje, a zadnjih je godina ta problematika posebno intenzivirana i to zbog sve većeg jačanja desnice i katoličkog konzervatizma.

Posebno je zanimljivo što je Ustavni sud naglo požurio s ovom raspravom, odnosno požurio odlučivati o pokretanju postupka suglasnosti ovog zakona s Ustavom u krnjem sastavu, jer dvojici sudaca istječe mandat. Ako bi došlo do toga da se pobačaj proglasi ilegalnim, mnogi vjeruju da to ima samo jedno značenje, a to je da je Ustavni sud pao pod utjecaj Crkve, čime bi došao u suprotnost sa sekularnim uređenjem države.

Je li svemu pomogla novonastala politička situacija u Hrvatskoj i koju odluku žene mogu očekivati u već poodmaklom 21. stoljeću kada bi diskriminacije svake vrste trebale biti stvar davne prošlosti, ostaje nam samo za vidjeti u idućih nekoliko tjedana ili mjeseci.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...