Kako je Turska postala raj za digitalne nomade?

Sa svojim živopisnim gradovima i zadivljujućim obalama, Turska, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, sada postaje utočište i za digitalne nomade. Kako bi dobili vizu za Tursku, digitalni nomadi mogu lako pokrenuti proces prijave putem platforme Digital Nomads GoTurkiye. Nakon ispunjavanja uvjeta na ovoj platformi, što je samo prvi korak u procesu, digitalni nomadi će dobiti “Certifikat za identifikaciju digitalnog nomada”. S tim certifikatom, digitalni nomadi nastavljaju proces u turskim konzulatima i/ili centrima za vize.

Tko može postati digitalni nomad u Turskoj?

Državljani Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Irske, Danske, Grčke, Hrvatske, Španjolske, Portugala, Austrije, Finske, Švedske, Češke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Malte, Bugarske, Rumunjske, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, SAD-a, Kanade, Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, starosti od 21 do 55 godina, mogu podnijeti zahtjev za digitalnu nomadsku vizu u Turskoj.

Da biste dobili Certifikat za identifikaciju digitalnog nomada, morate priložiti sljedeće dokumente nakon registracije na platformi:

• putnu ispravu/putovnicu koja važi najmanje šest mjeseci od dana dolaska u Tursku

• diplomu visokog obrazovanja ili dokument koji zamjenjuje diplomu

• dokaz da podnositelj zahtjeva radi kao digitalni nomad:

a) dogovor ako radi za kompaniju (osim kompanija u Turskoj) ili

b) ugovor o radu između podnositelja zahtjeva i kompanije ako je samozaposlen (osim kompanija u Turskoj)

• biometrijsku fotografiju

• dokaz da podnositelj zahtjeva ima mjesečni prihod od 3.000 USD ili godišnji prihod od 36.000 USD.


Pročitajte više: Digitalni nomad pokazao drugu stranu medalje: ‘Previše se glorificira…’


Turska nudi digitalnim nomadima sve što im treba i više

Sa svojom robusnom tehnološkom infrastrukturom, lako dostupnom lokacijom i vrhunskim digitalnim bankarstvom i platnim sustavima, Turska je već postala popularna destinacija za digitalne nomade u proteklim godinama. S digitalnom nomadskom vizom, posjetitelji mogu produžiti svoj boravak u Turskoj i uživati u jedinstvenoj ljepoti zemlje koristeći brzi Internet i mobilnu vezu u njenim većim gradovima.

Energetska metropola: Istanbul

Istanbul, mjesto susreta različitih kultura, nije samo povijesna lokacija gdje se tisućljećima isprepliću civilizacije, već je i poslovni centar s velikim kompanijama i malim startupima. Ovaj živahni grad, u koji se lako može doći iz gotovo bilo kojeg dijela svijeta, zadovoljava potrebe svih vrsta profesionalaca i posjetitelja svojom prometnom infrastrukturom, raznovrsnim mogućnostima smještaja od apartmana za najam do hostela i hotela, blagom klimom i modernim poslovnim područjima.

Istanbul je grad u kojem možete uživati u spektakularnom pogledu dok radite na daljinu u kafićima i parkovima koji nude besplatnu bežičnu internet vezu (Wi-Fi) ili u co-working uredima diljem grada. Sa slojevitim užurbanim životom, povijesnim zgradama koje čekaju da budu otkrivene, multikulturalnom poviješću, aktivnom kulturnom i umjetničkom scenom tijekom cijele godine te ukusnom kuhinjom koja oduševljava svakoga, radnici na daljinu mogu uživati u društvenom okruženju i drugim prepoznatljivim karakteristikama Istanbula.

Jedinstven spoj povijesti i suvremenosti: Izmir

Izmir, preporučen od strane Lonely Planeta za putovanje 2024. godine, prostran je i udoban grad koji odgovara potrebama digitalnih nomada. Širok izbor smještajnih mogućnosti, odlična lokacija uz more, egejska kuhinja i tekstura koja spaja povijest i suvremenu kulturu među su prepoznatljivim karakteristikama grada. Mnogi popularni gradovi uz more također su sjajan odabir za digitalne nomade zahvaljujući svojoj modernoj infrastrukturi. Bez obzira gdje boravite, možete raditi u kafićima i uživati u duboko plavim vodama Egejskog mora kad god vam zatreba pauza.


Pročitajte više: Istraživanje pokazalo tko su najsretniji radnici


Radno okruženje isprepleteno s prirodom i morem: Mugla

Mugla, smještena na raskrižju Sredozemnog i Egejskog mora, savršen je izbor za digitalne nomade. Zahvaljujući poznatim gradovima poput Dalamana, Bodruma i Fethiyea, u kojima se osjećate kao da ste u raju, Mugla nudi posjetiteljima radni prostor u kojem se osjećaju kao na odmoru.

Dok Mugla nudi mirno radno okruženje s prirodnim ljepotama i robusnom infrastrukturom, ona čini i slobodno vrijeme još ugodnijim uz aktivnosti koje uključuju istraživanje drevnih gradova, vožnju brodom te uživanje u egejskoj kuhinji. Za one koji sanjaju o radnom prostoru poput raja, Mugla je sanjivo mjesto s plavom zastavicom nagrađivanim zlatnim plažama i obalom okruženom kristalnim vodama, mirnim zaljevima i zapanjujućim pogledima.

Beskrajna iskustva pod mediteranskim suncem: Antalija

Antalija, srce turske rivijere, također je omiljena destinacija digitalnih nomada, s klimom koja nudi 300 sunčanih dana godišnje. Okružena dugim plažama, drevnim gradovima, muzejima koji odražavaju slavnu povijest grada i mediteranskim delicijama, ovaj grad je jedinstvena destinacija gdje posjetitelji mogu uživati u prekrasnim pogledima dok rade i odmaraju.

Turska će pretvoriti vaš radni prostor u utočište!

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Nisam znala za ovo, mada je Turska zanimljiva zemlja, ima mnogo toga da se vidi, a kao digitalni nomad, ne moraš sve vreme da budeš na jednom mestu, možeš da se seliš iz jednog grada u drugi, i usput i obilaziš zemlju. Ipak, ja bih radije sve to isto, al’ u Grčkoj. Šta ću kad više volim njihove komšije?! Da mogu, sutra bih pozvala medjunarodne selidbe Pro move da me tamo presele.
    Ali vredi razmisliti o ovom, budući da mi je posao takav da bih bez problema mogla da ga radim bilo gde. Hvala na informacijama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -