Pametnom diverzifikacijom imovine do financijskih ciljeva

Je li Vam poznata izreka: “Ne stavljajte sva jaja u istu košaru”? Diverzifikacija je način raspodjele jaja u više košara kako biste ih zaštitili od razbijanja ako Vam jedna košara ispadne iz ruku. Šalu na stranu, stručno definirano, diverzifikacija je najjednostavniji i jedan od najučinkovitijih načina raspodjele imovine za umanjenje rizika. Što je više Vaša investicija raspršena na različite kategorije imovine, to je manja vjerojatnost gubitka.

Dobro isplaniranom diverzifikacijom portfelj se može sačiniti od oblika imovine koji će različito reagirati na iste događaje, tako da se pad vrijednosti jednih oblika imovine kompenzira rastom vrijednosti drugih, čime se postiže manja ukupna volatilnost ili promjenjivost vrijednosti portfelja.

Tri koraka uspješnog diverzificiranja

Prihvatite rizik i raspršite ga!

Ako pogledamo unatrag, na povijesna zbivanja na svjetskim tržištima, te ako ih usporedimo s današnjim ponašanjima tržišta, prinosi se između glavnih kategorija imovine ne kreću u isto vrijeme u istim smjerovima. Uglavnom, kada tržišni uvjeti utječu na porast vrijednosti jedne kategorije imovine, često uzrokuju da druga stagnira ili čak pada na vrijednosti. Ulaganjem u više od jedne kategorije imovine, raspršit ćete, odnosno diverzificirati rizik od gubitka svih sredstava.

Uzmimo primjer da ulagatelj uloži sva svoja sredstva u dionice jednog dioničkog društva i nakon nekog vremena njegove dionice izgube na vrijednosti. U tom će slučaju ulagatelj izgubiti sva svoja uložena sredstva. Također, isto će se dogoditi ako ulagatelj sva sredstva uloži u obveznice samo jednog izdavatelja. Diverzifikacija je upravo izbjegavanje da Vam se ne dogode takvi slučajevi.

Morate biti svjesni činjenice da diverzifikacija ne garantira zaradu ni bogatstvo, niti Vas štiti od gubitaka, ona ne isključuje rizik. Zašto? Ako ne uključite dovoljno rizika u Vaš portfelj, možda nećete dosegnuti cilj koji ste definirali na početku ulaganja. Npr., ako ste odlučili uložiti i oploditi novac za Vašu mirovinu, a na početku ste radnog vijeka, vjerojatno ćete dio novca uložiti u rizičnije investicije. Naravno, ako uključite i previše rizika, možda nećete imati ni uloženu sumu u trenutku kada Vam novac zatreba.

Diverzificirajte rizik IZMEĐU glavnih kategorija imovine

Dobro diverzificiran portfelj je onaj koji sadrži različite kategorije imovine koje “nose” različite stupnjeve rizika.

Tri glavne kategorije imovine su: novac i njegovi ekvivalenti, obveznice i dionice (neki investitori na ovu listu često dodaju i nekretnine, plemenite metale i dr.). Novac i novčani ekvivalenti (depoziti, trezorski zapisi, novčani fondovi) najmanje su promjenjivi i najmanje rizični, ali nose i najniže prinose. Promjenjivost vrijednosti obveznica, tj. volatilnost obveznica je umjerena, te one nose umjeren rizik i umjerene prinose, dok velika volatilnost kod dionica utječe na njihovu visoku rizičnost u kratkoročnom razdoblju, no istovremeno nose i potencijalno najviše prinose.

Prva točka uspješne strategije ulaganja je, rekli smo, raspodjela imovine, te se odnosi na raspodjelu Vaših sredstava upravo između gore navedenih glavnih kategorija. Vrlo je učestala raspodjela imovine prema riziku, no i prema godinama koje moraju proteći npr. do Vaše mirovine. Nastavno na gornji primjer, ako ste tek započeli raditi i Vaša je karijera na samom početku, više ćete sredstava usmjeriti u rizičniju imovinu, a manje u onu sigurnu. No, ako je do Vaše mirovine preostalo tek kratko razdoblje, veći ćete dio imovine uložiti u sigurne investicije, a manji u rizičnu imovinu.

Prilikom raspodjele imovine prema Vašem financijskom cilju, željenom razdoblju ulaganja i Vašoj toleranciji na rizik, bitno je obratiti pozornost na dio portfelja koji uvijek mora biti dovoljno likvidan – unovčiv u slučaju da Vam dio novca zatreba prije isteka razdoblja ulaganja.

Na novčanom se tržištu nude razni proizvodi koji će Vam omogućiti da dio sredstava “pospremite” na sigurnije mjesto. Novčani fondovi PBZ Investa su jedni od proizvoda koji nude visoku razinu likvidnosti, mogućnost uplata i isplata različitih iznosa, te jednostavno praćenje i upravljanje sredstvima koje ste uložili u njih.

Novčani fondovi služe kao instrument upravljanja kratkoročnim i hitnim potrebama za novcem, te Vam pomažu kod diverzificiranja, tj. postizanja stabilnosti u Vašem portfelju.

Generalno, novčani fondovi su proizvodi konzervativnog ulaganja. Ako prilikom raspodjele imovine uložite previše novca u novčane fondove, njihovi niski prinosi bi Vam mogli odmoći pri ostvarenju dugoročnog financijskog cilja. U zdravim tržišnim uvjetima, novčani fondovi teže držati korak s inflacijom i čuvati vrijednost Vašeg novca.

Diverzificirajte rizik UNUTAR glavnih kategorija imovine

Nakon što ste raspodijelili Vaša sredstva između glavnih kategorija imovine, morate ih raspodijeliti još jednom: unutar svake kategorije.

Imovinu koju ste uložili na obvezničko tržište pokušajte raspodijeliti prema izdavatelju (državi ili poduzeću koje je izdalo obveznicu), prema dospijeću (kraćim i duljim periodima isteka obveznica), prema proizvodima (ulaganje direktno u obveznice, obveznički fondovi).

Kada se radi o dionicama, mogućnosti raspodjele su velike. Dionice možete odabrati prema veličini poduzeća koje ih izdaje (velika, srednja, mala dionička društva), prema geografskom tržištu (domaća, internacionalna dionička društva), prema industriji kojom se ta društva bave, te također u odnosu na to namjeravate li samostalno kupovati dionice na tržištu kapitala (burzama) ili ste se odlučili za dioničke fondove.

Ostvariti uspješnu diverzifikaciju unutar kategorija imovine može biti vrlo izazovno, te ulagatelji često posežu za ulaganjem u investicijske fondove. Investicijski fondovi utoliko olakšavaju diverzifikaciju što Vam omogućavaju da ulaganjem u njih posjedujete “male porcije” puno različitih investicija.

Dionički fondovi ulažu svoju imovinu u široki spektar dionica na različitim tržištima u svijetu, ovisno o tome kako su definirani. Dakle, među njima također postoje razlike. Na primjer, ako je ulagatelj zainteresiran za ulaganje u dionički fond PBZ Investa i to na dionička tržišta jugoistočne Europe, odabrati će PBZ Equity fond. Imovina PBZ Equity fonda je raspodijeljena po tržištima kapitala zemalja jugoistočne Europe iz čega možete primijetiti još jednu diverzifikaciju, tj. podjelu imovine unutar samog fonda, no na sličnim tržištima. Kako biste dobro diverzificirali rizik na dioničkom tržištu općenito, možda ćete u Vaš portfelj uključiti fond koji imovinu ulaže u dionice zapadnog tržišta, npr. PBZ Global fond.

Ostanimo i dalje na investicijskim fondovima. Diverzifikacija između glavnih kategorija imovine i ulaganje u fondove uključuje i raspodjelu imovine između različitih vrsta fondova: novčanih, obvezničkih, dioničkih, te mješovitih fondova.

Investicijski fondovi PBZ Investa nude Vam mogućnost diverzifikacije između i unutar glavnih kategorija imovine. Novčani fondovi PBZ Investa PBZ Novčani fond, PBZ Euro novčani fond i PBZ Dollar fond ulažu na novčana tržišta; obveznički fondovi PBZ Short term bond fond i PBZ Bond fond ulažu imovinu na obveznička tržišta, dionički fond PBZ Equity fond na dionička tržišta, a PBZ Conservative 10 fond i PBZ Global fond su mješoviti fondovi koji imovinu diverzificiraju na različite vrste tržišta i investicija.

Na kraju, pokušajte dati sve od sebe da svoju imovinu diverzificirate na način da uvijek bude u skladu s Vašim financijskim ciljevima, željenom razdoblju ulaganja i Vašoj toleranciji na rizik. I zapamtite, čarolija diverzifikacije je jedino u tome da Vaš portfelj / imovinu čini otpornijom na tržišna kretanja i na značajne promjene u Vašem životu.

Ponekad će Vas promjene u životu potaknuti da rebalansirate i restrukturirate svoj portfelj, no detaljnije o tome čitajte u našem slijedećem članku.

Autor: PBZ Invest

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

LinkedIn oblikovanje teksta

Ovo su tajne objava koje iskaču na Linkedinu

Kako se istaknuti na LinkedInu sve je češće i glasnije pitanje, a čak se održavaju i razne edukacije i radionice na...