Kako kvalitetno upravljati vlastitim vremenom?

Koliko dobro upravljate svojim vremenom? Ako vam se i ovaj put pojavio upitnik iznad glave, to nije dobar znak. Koliko ste puta poželjeli da vam dan traje barem jedan sat duže kako biste napravili sve ono što ste naumili taj dan? Vjerojatno imate raspored, kalendar i nekoliko lista stvari koje morate napraviti ili ste morali još jučer?

Upravljanje vremenom je vještina koju je potrebno kontinuirano usavršavati. Naučiti razlikovati bitno od nebitnoga, prepoznati prioritete te naučiti važnost dobrog planiranja zadataka i ciljeva trebalo bi biti svakome prioritet. Osobna učinkovitost prvi je korak do postizanja poslovne izvrsnosti.

Naučite što bolje upravljati vlastitim vremenom

Vrlo je jednostavno potrošiti sate u pokušajima pronalaženja nekog čarobnog načina za obavljanje posla. Upravljanje vremenom je vještina, ali i način života i rada kojim koristimo svoje vrijeme na najučinkovitiji mogući način. Naravno, u početku je potrebno uložiti malo truda: mali ulog vašeg vremena danas kako biste naučili upravljati njime sutra.

Postoje različite strategije kako biste naučili što bolje upravljati svojim vremenom, no ipak je najvažnija vaša želja da plan zaista provedete do samog kraja. Nije dovoljno samo pripremiti plan, razraditi raspored do najsitnijih detalja te na taj način isplanirati svaki trenutak. Važnije od svega je da ga pokušate provesti točno onako kako ste to zamislili.

Kada jednom uspješno savladate tu vještinu, moći ćete postići veću kontrolu u svim segmentima svog života te poboljšati kako vaše poslovne sposobnosti, tako i kvalitetu života izvan posla. Ipak, kako bi se stekla rutina, vrlo je važno dobro planiranje i to kako ono veliko, godišnje ili mjesečno, tako i dnevno. Odvojite svakodnevno 10 minuta kako biste isplanirali svoj dan. Započnite pregledom ostvarenih planova od prethodnog dana te svakako napravite popis aktivnosti za taj dan.

Potrudite se da zapišete svoje planove kako vam nešto ne bi sasvim slučajno izmaknulo. Svaku od aktivnosti označite brojevima 1,2 ili 3, a oznakama pridružite dodatno pojašnjenje (npr. 1= najvažnije, 2=manje važno i sl.) Također, važno je da ne dopustite kolegama da vas prekinu u obavljanju važnog posla kako ne biste izgubili rutinu. Također, ako ste u mogućnosti, delegirajte dio poslova na druge, ukoliko su u pitanju osobe koje to mogu napraviti bolje ili lakše od vas. Važno je da im uputu o zadatku prenesete što je jasnije moguće.

Nažalost, nije još izumljen “čarobni štapić” koji bi riješio sve naše probleme oko upravljanja vremenom. Ne postoji jedinstveni plan koji bi uspio zadovoljiti svačije potrebe. Za početak možete pokušati što objektivnije sagledati koje su to stvari koje uspijevate napraviti svakog dana i koje su to situacije za koje vam još nedostaje vremena.

Kako biste naučili kvalitetno upravljati vremenom, pokušajte uvijek imati na umu da u vašem životu postoji mogućnost izbora. Vi doista možete kontrolirati mnoge obveze koje vas svakodnevno opterećuju, bez obzira na to koliko se ponekad čini da imaju kontrolu nad vašim životom.

Na kraju svakako nemojte zaboraviti:

„Dio našeg vremena nam ukradu, dio izmame od nas, a dio koji ostaje neprimjetno se izgubi.“ (Seneca)

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills).

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više