Selma Prodanović: Od svega što sam čula u svojoj karijeri, ove dvije stvari su nevjerojatne

Zbližavanje s kolegama s posla oduvijek je bio važan dio uredskog života, ali što kada ono počne imati utjecaja na vaš obiteljski život? Izazovi u karijeri su nešto s čime se žene susreću tijekom cijelog radnog vijeka, a u svojoj je nedavnoj objavi o nekima od njih pisala investitorica, mentorica i poduzetnica Selma Prodanović.

“U svom sam profesionalnom životu čula mnogo zanimljivih izjava”, započela je objavu. “Htjela bih izdvojiti dvije.”

  1. “Ne mogu raditi s tobom jer je moja supruga ljubomorna.”
  2. Za vrijeme intervjua za poziciju liderice/menadžerice, rečeno mi je da “nisam skromna”.

I‘ve heard many interesting things in my professional life as a woman. Today I would like to share two:1. „I can‘t…

Objavljuje Selma ProdanovicSubota, 15. kolovoza 2020.

Ovo se nikad ne bi desilo muškarcu

Objava je uskoro prikupila mnoštvo komentara u kojima su mnogi obje izjave nazvali seksističkima. U nastavku objave Prodanović je nadodala: “Iako je jasno da je do prvog komentara došlo jer sam žena, ne znam što bih mislila o drugom. Nikada prije nisam to čula kao argument. Također, teško mi je zamisliti da bi muškarcu itko rekao da neće dobiti najvišu rukovodeću poziciju jer nije dovoljno ponizan. Ali možda nisam u pravu i ovo je novi “trend” (što bi usput bilo i predivno jer je upravo to potrebno našem svijetu).”


Pročitajte više: Selma Prodanović novim projektom 1MillionStartups okuplja poduzetnike diljem svijeta koji su posvećeni rješavanju najvećih problema današnjice


Temeljni je cilj seksizma prema ženama – bio on svjestan ili nesvjestan – održati sustav vrijednosti u kojemu se muškarci smatraju superiornijim. Neki od komentara stoga su bili usmjereni na kritiziranje kulture u kojemu su određena ponašanja od strane muškaraca društveno prihvatljiva, a kada ih manifestira žena nailaze na neodobravanje.

“Mislim da je bitno razdvojiti ova dva iskustva. Ono prvo je jasno gender issue koji je stvarno doveo do toga da nisam radila sa tim čovjekom. Drugo je nešto potpuno “novo/moderno”, i možda je uistinu povezano sa spolom. Međutim, možda je zapravo riječ i o novim očekivanjima od leadera, pogotovo u krugovima u kojima se ja krećem. I dalje mislim da to ne bi bilo na glas rečeno muškarcu, ali to nije bio razlog za “ne suradnju” nego tema razgovora i nalaženja zajedničkih vrijednosti”, objasnila je Prodanović.


Pročitajte više: Selma Prodanović- Život jedne poduzetnice ili tanka linija između ludila i genijalnosti


Ljubomora na kolege ili kolegice je relativno česta pojava

Sudeći po komentarima i različitim izvorima s interneta, ljubomora partnera na kolege ili kolegice relativno je česta pojava. Ona uglavnom započinje s nekoliko “bezazlenih” pitanja poput “je li lijep/a” ili “ima li djevojku/dečka?” Međutim, takva pitanja uskoro se pretvore u cijelo istraživanje o neprijatelju broj jedan: vašem kolegi ili kolegici. “Puno mi je jednostavnije priznati neku pogrešku Lucy, kolegici s posla, jer želim da me moja supruga vidi u najboljem mogućem svjetlu”, jedan je od komentara na ovu temu objavljenu na portalu Daily Mail-a.


Pročitajte više: Što kada ljubomora na radnom mjestu postane problem koji više ne možete ignorirati


“Postavljanje granica i njihovo održavanje je ključno”, tvrdi karijerna savjetnica Vicki Salemi. “Ako osjećate da situacija s kolegom ili kolegicom nije isključivo poslovna ili prijateljska, s čije god strane, odlazak na ručak s njima možda nije najbolje rješenje. Iako takav odnos može biti pomalo nezgodan, pogotovo ako smeta vašem partneru, može biti i vrlo pozitivan. U suštini mislim da je bliskost s kolegama dobra jer može biti izvor podrške”, dodaje Salemi o uredskim prijateljstvima. “Samo morate biti svjesni granica.”

Foto: 123rf, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -