Dvodijelni kostim je out! Prepustite se kombinacijama

Kultura odijevanja u poslovnom svijetu, posebno u velikim korporacijama, vrlo je važna ne samo za profesionalni izgled, nego i za ostavljanje općeg dobrog dojma na kolege i klijente s kojima se surađuje. I dok muškarci imaju vrlo jednostavan zadatak spajanja dva komada odijela s košuljom, kod žena je situacija nešto složenija. No, posljednjih desetak pa i više godina u svijetu je sve popularniji tzv. Casual Friday, koji zaposlenicima omogućuje izražavanje svog stila na nešto slobodniji način, a da opet odijevanje ostane na razini funkcije koja se obavlja.

To je potaknulo i brojne modne kuće na dizajniranje drugačijeg tipa poslovne odjeće za žene, čime je otvorena mogućnost provođenja radnog vremena u udobnijim varijantama poslovne odjeće. Time su pružene bezbrojne mogućnosti kombiniranja odjeće, ali isto tako postavlja se pred nas pitanje kako zaista izgledati jednako profesionalno i bez dvodijelnog odijela.

Savjete smo potražili od Jerneje Agić, slovenske savjetnice za imidž iza koje su brojni uspješni projekti. Njezine zidove krase čak dvije diplome iz područja oblikovanja tekstila i odjeće te konfekcijske tehnologije, a dodatno se usavršavala i u Londonu. S obzirom na to da je dio njezine uspješne karijere i izrada priručnika „Odijevanje u slovenskom protokolu“, bez dileme možemo reći da je ona prava osoba kojoj se treba obratiti kada imamo nedoumice o odijevanju primjerenom visokim funkcijama i općenito poslovnom okruženju.

Vrijeme za promjene

Kako su se tijekom posljednjih desetljeća žene sve više uključivale u poslovni svijet, automatski su preuzele muški obrazac odijevanja i time ušle u zamku skrivanja svoje ženstvenosti i osobnosti.

„Nije prošlo mnogo vremena otkad su žene preuzele radna mjesta na rukovodećim pozicijama koja su dotada bila namijenjena isključivo muškarcima. Samim time, preuzele su i njihov način odijevanja. Muškarci su imali stoljeća za definiranje svog poslovnog stila, što sa ženama nije bio slučaj. Autoritativnom načinu rukovođenja slijedila je i takva muška odjeća prepuna strogih ravnih linija i tamnih boja. Iz toga su nastala jednako takva ženska poslovna odijela“, pojašnjava nam Jerneja Agić.

No, kako se danas mijenja slika poslovnog svijeta i sve je više žena na rukovodećim pozicijama, te promjene prate i one u načinu odijevanja. Iako se za takav slobodniji način odijevanja lakše odlučiti poduzetnicama, nego onima u velikim korporacijama, neke od naših članica kroz intervjue su se prisjetile početaka svoje karijere i želje da se što bolje uklope na svoje prvo radno mjesto, a to je podrazumijevalo svakodnevno nošenje odijela. Na kraju su, kako su nam same rekle, shvatile da je daleko važniji njihov rad i zalaganje, a ne svakodnevno nošenje dvodijelnog odijela tamnih boja.

Čini se da su isto shvatile i neke od najmoćnijih žena svijeta poput Sheryl Sandberg, bivše CEO Yahooa Marisse Mayer ili pak Anne Wintour, urednice američkog Voguea. Ni jedna od njih nikada ne robuje dvodijelnim odijelima, a ipak izgledaju profesionalno, uspješno i nadasve moćno u svojim kombinacijama. Kako im to uspijeva?

pronađite svoj stil

Pronađite svoj stil i budite autentične

Sve su navedene žene pronašle svoj stil kojeg se drže, a to je i prema riječima Jerneje Agić najvažnije polazna točka u odabiru poslovne odjeće.

“Da bismo na radnom mjestu izgledale profesionalno, a ne nužno u odijelu, trebamo prvo definirati koji je naš osobni stil. Ženama koje su i inače ženstvene, dobro će pristajati nježne nijanse i mekani materijali s još uvijek ravnim linijama. One koje su sklone eleganciji mogu kombinirati različite boje sakoa i suknje s košuljama, ali kvalitetnih materijala. Dramatičan tip osobe može svoju osobnost naglasiti crno-bijelim kombinacijama, asimetričnim kopčanjem jakne ili pak upečatljivim komadom nakita”, ističe Jerneja.

Svojim stilom pričamo svoju priču, ali Jerneja upozorava da još uvijek treba zadržati određenu razinu profesionalnosti.

„Svojim izgledom progovaramo o vlastitoj kompetentnosti, kreativnosti, o tome kako radimo svoj posao. Ako žena ima manjak samopouzdanja, to nikako ne bi smjela kompenzirati odjećom pa na nju preslikati svoju želju za buntovnošću. Kolege je neće shvatiti ozbiljno“, naglašava nam Jerneja.

No zato svoju dozu kreativnosti, pa čak i bunta u granicama normale, možemo pokazati nakitom. I spomenuta Anna Wintour nikada se ne pojavljuje u javnosti bez ogrlice. Nakit je statusni simbol, ali ne mora nužno biti skup da bi postao dio imidža poslovne žene. Čak i neke od naših high street trgovina imaju u svojoj ponudi kvalitetne ogrlice koje će se uklopiti i u najkonzervativnije urede. Pritom je najvažnije da bude onakva u kakvoj se osjećate najbolje, a ne da nužno slijedite modne trendove ili trendove koji trenutno prevladavaju u vašem uredu.

pronađite svoj stil

Da bismo zračile samopouzdanjem i time slale jasnu sliku kako smo svjesne svojih mogućnosti, vrlo je važno da isto govori i naša odjeća, Ako se ne osjećamo sigurno i samopouzdano u onome što nosimo, to će se odmah vidjeti.

Planirajte svoj poslovni izgled

Kako bismo izbjegle takve nepotrebne situacije, najbolje je isplanirati svoj profesionalni izgled, baš kao što to Jerneja čini sa svojim klijenticama. Pritom je važno slijediti nekoliko savjeta uz koje će cijela ova priča postati vrlo jednostavna i uštediti vam vrijeme stajanja pred ormarom.

Prije svega, imajte na umu da određene boje šalju snažniju poruku. Plava, bordo i boja čokolade su uz crnu boje koje su najprimjerenije za poslovno okruženje. To ne znači da trebate izbjegavati sve druge boje, nego ih samo pametno kombinirati s ostalima. Ipak, imate li kakav važni sastanak, preporučujemo odabir neke od tamnijih boja, bilo da je riječ o košulji, sakou, majici peplum kroja ili hlačama jer ćete u njima izgledati moćnije.

Ništa manje nije važna ni vrsta tkanine ni njezina struktura. Prilikom odabira poslovne odjeće imajte na umu da što veću strukturu ima odjeća i što je od kvalitetnijeg materijala napravljena, to će biti jača poruka o vašoj profesionalnosti. Idealan primjer za to su razni krojevi peplum majica i blejzera koji već sezonama ne izlaze s ljestvice najpoželjnijih trendova. Na ruku vam idu i trenutno vrlo popularni volani koji će posebno na rukavima košulja naglasiti i vašu profesionalnost, ali i smisao za modu.

pronađite svoj stil

Najvažnije od svega je pak da budete ustrajni kada jednom pronađete svoj savršeni izgled za poslovno okruženje. Određena boja, kroj ili komad nakita mogu postati vaš zaštitni znak. S vremenom ćete od sebe same stvoriti brend, a savršena odjeća idealno će se uklopiti s vašim iskustvom i profesionalnošću.

Foto: Pouted, omgoutfitideas.comchicstreetstyle.me, modernfashionblog.stfi.recloset-confessional.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...