Elizabeta Planinić bol zbog gubitka majke stavila u svrhu boljeg kako bi umirila srca drugih

Ponekad jedan poziv može promijeniti život. „Znamo da će taj poziv doći, ali nikad nismo spremni na njega“, rekla je Elizabeta Planinić , Mikro poduzetnica 2015 godine, u svom TEDx govoru održanom u Dubrovniku, u kojem je govorila o bolnom gubitku majke i o poslovnoj prilici koja se nakon toga rodila.

„Mama je kategorija koja nema usporedbe“

U svom emocionalnom  govoru Elizabeta je opisala i svoj put, od dolaska iz Makedonije u Hrvatsku gdje je stvorila novu obitelj i gdje je morala steći svoj novi-stari identitet, odnosno sve preduvjete za rad, za egzistenciju… Danas je vlasnica dva biznisa – specijalizirane agencije za korporativna putovanja „Putujbolje“ i prvog i jedinstvenog servisa za održavanje grobova „ Čuvar sjećanja“koji pokriva cijelu Hrvatsku.

Prisjetila se i nekih svojih teških trenutaka. Tako joj je jednom prilikom falilo 20 lipa za kruh. To su najčešće kovanice koje imamo pobacane po torbama ili džepovima, ali Elizabeta ih tada nije imala. Umjesto kilogram kruha, mogla je kupiti samo pola kilograma, i u tom je trenutku pomislila „Bože, ako je ovo nešto što moram izdržati da mi u životu bude bolje, izdržat ću još deset puta teže situacije“. I premda je ovo zaista bila teška situacija, za Elizabetu se to nikako ne može mjeriti sa situacijom koja je uslijedila 48 sati prije nego je trebala otići u Makedoniju u posjet svojoj obitelji.  Javljeno joj je kako joj je umrla majka.

„Bol je neizostavna, ali patnja je izbor“

Nakon nekog vremena provedenog s obitelji, po povratku u Zagreb, osjećala se tužno i nesretno jer nema više prilike posjećivati majčin grob. Ali shvatila je da se s tim problemom susreću i mnogi drugi. I upravo zato je došla na ideju o biznisu „Čuvari sjećanja“, kako bi olakšala svima koji su udaljeni od grobova svojih najmilijih, i održavala grobove sa istom ljubavi i pažnjom, kao što bi to učinili oni sami.

I upravo je to ono što bi nam svima trebalo biti najvažnije, okrenuti se budućnosti i prihvatiti sadašnjost. Zato Elizabeta poziva da se zahvalimo i iskazujemo ljubav osobama koje su nam važne, prije nego što postane prekasno za to. „Bol je ponekad neizostavna, ali patnja je izbor“, rekla je Elizabeta i zaključila kako je ona svoju bol stavila u svrhu boljeg, kako bi umirila srca drugih i promijenila svijet.

 

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -