Erin Brockovich: Borbeni duh koji ne posustaje

Erin Brockovich ime je koje je svima poznato. Prošlo je gotovo 20 godina od filma u kojem ju je ovjekovječila Julia Roberts koja je za tu ulogu nagrađena Oscarom. Te, sada već davne, 2000. Erin Brokovich postala je poznata široj javnosti kao zviždačica koja je tužila Pacific Gas and Electric Company zbog namjernog zagađivanja vode u naseljenom mjestu. Tužba između Davida i Golijata trajala je godinama, a za to je vrijeme Erin postala heroina nacije.

Samohrana majka u borbi protiv velike korporacije

Erin je 1993. bila pomoćnica u uredu odvjetnika Edwarda Masryja. Sređujući dokumentaciju od prodaje nekretnine Erin je primijetila kao se među papirima nalazi i medicinska dokumentacija. Ta neobična situacija nagnala ju je da istraži malo dublje. Uz potporu svog šefa odlazi u mali pustinjski grad Hinkley kako bi upoznala obitelj čija kuća se prodaje. Spletom okolnosti otkriva kako u njihovoj obitelji postoji slučaj autoimune bolesti. No i mnogi drugi stanovnici gradića imali su neobične zajedničke simptome poput krvarenja iz nosa, kašljanja ili otežanog disanja.

Bez ikakvog formalnog obrazovanja, tada tridesetogodišnja Erin shvatila je kako je tvrtka koja Hinkley opskrbljuje vodom, PG&E, platila liječničke preglede stanovnika i kupuje njihove nekretnine. Hrabra samohrana majka troje djece, temeljitim je istraživanjem razotkrila da Pacific Gas & Electric godinama truje vodu u gradu i to sada nastoji zataškati. Tri godine nakon uslijedilo je sudsko rješenje. Energetska kompanija PG&E bila je prisiljena platiti 333 milijuna dolara za štetu koju su nanijeli gradu i njegovim stanovnicima.

Povezano: Mladi mijenjaju svijet: 6 djevojaka za koje trebate znati

No, priča gradića Hinkleya nije završila pretjerano sretno. Hinkley je i dalje poznat kao “grad Erin Brockovich”. PG&E je nakon tužbe otkupio gotovo sve domove stanovnika grada i srušio ih kako bi izbjegli naseljavanje. Unatoč borbi za zdravlje stanovnika Hinkleyevo tlo i voda još uvijek su zagađeni. PG&E pokušavao je očistiti tlo od otrovne kemikalije no, loše reputacije, koja prati taj mali grad u Kaliforniji, ne mogu se riješiti.

erin brockovich

Ekološki aktivizam

U godinama nakon tužbe i filma koji ju je učinio poznatom, Erin je napisala nekoliko knjiga i memoara. Iako je danas, s 59 godina, dovoljno bogata da uživa u mirovini, Erin se i dalje bori za očuvanje okoliša.

Povezano: Greta Thunberg: “Ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo praznim riječima”

Danas kada je ekološki aktivizam iznimno popularan i bitan njega uloga je nešto drugačija nego u mlađim danima. Ekološke katastrofe većinom više ne moraju čekati svoje Erin Brockovich jer je svijest o važnosti očuvanja okoliša jako porasla. No, i dalje postoje korporacije koje na teret malih ljudi čine slično što i PG&E. U želji da pomogne takvim slučajevima Erin vodi tvrtku Brockovich Research & Consulting koja sudjeluje u brojnim sudskim procesima. Zbog svog je borbenog duha i inspiracija mnogim ljudima koji prolaze kroz iste ili slične situacije u kojoj se ona našla. Tako gotovo svakodnevno dobiva brojna pisma u kojima ju traže savjete i pravnu pomoć, a ona vrijedno odgovara na svako od njih.

“Superman vas neće doći spasiti. Aktivirajte se, pitajte i nemojte se bojati da ne znate ili ne možete!”

Foto: Facebook, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -