Tri partnerice sa svojim projektom Feel Croatia u finalu natječaja Moj Zaba Start

Iako je turizam jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva, u nju se ne ulaže na strateški način. Srećom, motivirani poduzetnici razvijaju svoje ideje koje na dugoročno uspješan način promoviraju određeno područje.

Dizajnerska linija autentičnih suvenira iz grafičkog studija Hobby I Adore obogatit će ponudu turističkih središta i tako posjetiteljima ponuditi uspomene s dodanom vrijednosti. Upoznajte osnivačice ovog brenda i podržite njihov najnoviji projekt!

Poduzetnički inkubatori kao podrška

Helena Kolega, Iva Martinović i Ana Stipić Radulović tri su poduzetnice i partnerice koje su ostavile sigurne poslove i hrabro krenule u novi zajednički posao. Osnovale su Hobby I Adore, studio za grafički dizajn i tisak, za koji su oduvijek imale velike planove.

„Nije bilo lako, a neizvjesnost još uvijek postoji. Poslujemo već preko godinu dana i radimo stalno, međutim još uvijek se ne možemo opustiti, već konstantno moramo voditi računa o financijskoj stabilnosti. Svaki dan se trebaš boriti i pričati o svojim idejama, nuditi se i promovirati putem digitalnih kanala. Iako je teško, po meni se treba odvažiti i napraviti prvi korak jer uvijek je slađe kad radiš za sebe. S druge strane, mi smo možda u boljoj poziciji jer smo imale dosta iskustva u tom poslu, znale smo nišu, ciljanu skupinu i što fali na tržištu, tako da mogu  samo zamisliti kako je nekome tko tek kreće u posao“, ističe.

U poduzetničkim počecima dodatnu podršku pružio im je lokalni inkubator.

„Inovativni Zadar je poduzetnički inkubator koji nam je puno pomogao, a u Hrvatskoj postoje i drugi inkubatori koji nude prostor za paušal ili uz plaćanje režija, pa na taj način olakšavaju početnicima problem s poslovnim prostorom. Također, poslovni start olakšao nam je i program samozapošljavanja HZZ-a.“

Umjesto da se bave samo jednom djelatnosti u kojoj su imale višegodišnje iskustvo, odlučile su krenuti u realizaciju projekata vezanih uz proizvodnju finalnih proizvoda koje bi netko mogao direktno kod njih kupiti.

Borba protiv masovnog uvoza stranih proizvoda

Sve je započelo kroz personalizirane poklon programe, a nastavilo se kroz daljnji kontakt s tržištem pomoću čega su uspjele detektirati što to na njemu nedostaje.

„U razgovoru s poduzetnicima koji se bave turizmom u Zadru, rodila se ideja o našoj prvoj kolekciji. Naime, potraga za hrvatskim suvenirima završila je shvaćanjem da izvorni zadarski i hrvatski suveniri zapravo gotovo da i ne postoje već je većina takvih predmeta na tržištu proizvedena masovno u Kini.“

Tada su osmislile kolekciju Feel Zadar za koju su naposljetku dobile i nagradu Grada Zadra „Nasmiješeno sunce“ za najbolji suvenir 2017. godine.

feel croatia

„Tu smo sezonu odradile i počele razmišljati kako bismo mogle proširiti tu priču jer smo dobile stvarno pozitivne reakcije i puno publiciteta. Prepoznale smo da tu ima potencijala za nešto više, ali kako smo tek počinjale, nismo se stigle ni novčano ni vremenski posvetiti tome“, priznaje Helena.

Unatoč tome uspjele su potpisati ugovore sa Nacionalnim parkovima Paklenica, Mljet i Krka, koji su prepoznali kolekciju i s njima potpisali komisijski ugovor. U međuvremenu se za Feel Zadar kolekciju razvio interes i ekskluzivnih hotela.

„Ideja je bila da za ovu sezonu napravimo prototipe suvenira i za druge gradove, ali zbog spleta okolnosti ta ideja ipak nije bila realizirana“, priča Helena.

Uskoro se ukazala prilika za razvoj poslovanja koju su ove tri poduzetnice iskoristile i ubrzo ostvarile dobre rezultate.

Kvalitetna autentičnost

Nagrada za kolekciju Feel Zadar dala je vjetar u leđa ovim poduzetnicama, pa su uskoro odlučile kolekciju proširiti na nacionalnu razinu i to pod nazivom Feel Croatia, a upravo to je projekt kojeg su prijavile na ovogodišnji Moj Zaba Start natječaj.

Radi se o kolekciji vizualno atraktivnih, autentičnih hrvatskih suvenira koji su u cijelosti proizvedeni u Hrvatskoj. Jednostavan i čist dizajn suvenira upotpunjuje kombinacija motiva znamenitosti određenog grada s različitim osjetilima prezentiranim kroz fotografije.

„Naši suveniri u sebi nose priču. Poruka je da se svaki grad može i mora osjetiti svim osjetilima, odnosno da se može vidjeti, okusiti i omirisati. Željeli smo insight doživljaj svakog grada pa smo angažirali prijatelje i prijatelje prijatelja kako bi dobili potpune informacije. Tako smo primjerice saznale da Zagreb najljepše miriši na proljeće i to na lipe, magnolije i bazge. Također, za okus naše metropole ljudi su izabrali kestene. Ono što se definitivno mora vidjeti je Trg bana Jelačića, a za osjetiti nešto malo drugačije možemo krenuti prema Parku Maksimiru. Sve takve informacije mi sumiramo pomno odabranim fotografijama navedenih motiva koje kombiniramo s vizurama nekih od najprepoznatljivijih gradskih znamenitosti. Ljepota našeg dizajna je upravo u tome da se može lako preslikati na svaki grad ili turističku destinaciju.“

Moj Zaba Start natječaj bila je odlična prilika da pokušaju prezentirati svoju ideju na nacionalnoj razini.

„Ako dobijemo novčana sredstva, sve napore usmjerili bismo na brendiranje proizvoda, dobivanje znakova kvalitete (Izvorno Hrvatsko, Hrvatska Kvaliteta) te pozicioniranje kolekcije Feel Croatia na tržištu kao određeni zaštitni znak hrvatskog turizma. Želimo u najvećoj mogućoj mjeri surađivati s hrvatskim dobavljačima i proizvođačima. Također, želimo potaknuti i druge poduzetnike da pokušaju sa proizvodnjom hrvatskih  proizvoda jer smatramo da tržište za iste zaista postoji. Želimo napraviti nešto za hrvatski turizam jer su mu potrebni prepoznatljivi, autentični proizvodi.“

Uspjeh usprkos jakoj konkurenciji

Projekt Feel Croatia na natječaju Moj Zaba Start ušao je među 10 najboljih u kategoriji Kultura i znanost.

„Za ovaj renomirani natječaj koji se održava već par godina saznali smo putem interneta, ali nismo imali velika očekivanja jer smo u kontaktu s mladim poduzetnicima i znamo da ima puno kvalitetnih projekata. U sklopu natječaja održane su edukacije i radionice na kojima smo se družili s drugim poduzetnicima. Kad se maknete iz ureda gdje radite praktički 0-24 pa dođete među ljude slične sebi koji isto rade i razmišljaju, to vam daje poticaj da se još više trudite.“

feel croatia

Stručna komisija zaista nije imala lak zadatak jer je ove godine na natječaj prijavljeno čak 418 projektnih ideja u tri kategorije. Na kraju će biti podijeljeno devet nagrada, po tri u svakoj kategoriji. Osim profesionalne ocjene stručnjaka, svoj sud može iznijeti i javnost, koja će također dodijeliti jednu nagradu za svaku kategoriju.

„Sve skupa je jedno jako pozitivno iskustvo i nama je ovo već sad veliki dobitak što se tiče promocije, ali i potvrda da je ono što radimo prepoznato i dobro. Projekt ćemo zato nastojati realizirati u sljedećoj godini čak ako i ne dobijemo ova sredstva“, kaže Helena.

Ove ambiciozne poduzetnice iz Zadra danas razvijaju nekoliko poslovnih smjerova, od kojih je jedan već spomenuta autentična kolekcija suvenira.

„Osim našeg osnovnog područja djelovanja u grafičkom dizajnu i tisku za pravne osobe, napravile smo i webshop za personalizirane poklone za koji nam stalno na pamet padaju nove ideje. Također, bavimo se izradom personaliziranih programa za vjenčanja, a posljednju stavku poslovanja čine suveniri Feel Croatia, za koje se nadamo da će se uskoro moći kupiti u svim većim turističkim središtima“, poručuje Helena.

Za projekt Feel Croatia (koji je trenutno drugi po glasovima javnosti!) moguće je glasati do 19. listopada u 10 h putem portala.

Foto: Hobby I adore

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više