‘Škakljiva’ strana odmora: Kako podijeliti financije na godišnjem?

Kaže se da ne poznaješ dovoljno osobu dok s njom ne putuješ, ne živiš s njom, imate posla oko novca, imaš posla s njom kada si ljut. A ako idete zajedno na godišnji – sve su ove stavke uključene. Ako ste se odlučili godišnji odmor provesti u društvu partnera, vjerojatno nad glavom visi pitanje – a kako ćemo podijeliti troškove? Tko plaća smještaj, a tko hranu? Što kad sjednemo u restoran ili na kavu… Kako dijelimo financije na godišnjem odmoru može se razlikovati ovisno o financijskoj situaciji, dogovorima i preferencijama. Evo nekoliko mogućih pristupa.

Putovanje s partnerom: kako podijeliti financije na godišnjem

Ravnomjerna podjela

Jednostavan pristup je podijeliti troškove jednako između oba partnera. Svaki partner doprinosi s polovicom ukupnih troškova odmora. Ovo može biti fer pristup ako oba partnera zarađuju približno jednako ili ako su njihovi financijski resursi izjednačeni.

Proporcionalna podjela prema primanjima

Ako imate različite prihode, možete podijeliti troškove proporcionalno vašim primanjima. Primjerice, ako jedan partner zarađuje 60% ukupnih obiteljskih prihoda, a drugi partner 40%, onda bi i troškovi godišnjeg odmora mogli biti raspodijeljeni u tom omjeru.

Rotirajuća podjela

Možete se dogovoriti o rotirajućem sustavu gdje jedan partner plaća troškove godišnjeg odmora u jednoj godini, a drugi partner plaća u sljedećoj godini. To omogućuje pravednu raspodjelu tereta kroz vrijeme.

Poseban proračun za odmor

Zajedno možete otvoriti poseban proračun za godišnji odmor i uplaćivati određeni iznos novca na poseban račun dok ne dostignete ciljanu svotu za odmor. Na ovaj način, oba partnera doprinose prema svojim mogućnostima.

Kombinacija različitih pristupa

Kombinacija različitih pristupa prema troškovima godišnjeg odmora kako biste pronašli najbolje rješenje za vašu situaciju.


Pročitajte više: Financijska nevjera: Zašto ne bi trebale skrivati da ste kupile novi par cipela?


Financije na godišnjem – savjeti

Komunicirajte otvoreno

Razgovarajte s partnerom o vašim financijskim ciljevima i očekivanjima glede odmora. To je ključno za izbjegavanje nesporazuma i stvaranje dogovora kojim ćete oboje biti zadovoljni.

Postavite proračun

Stvorite zajednički proračun za godišnji odmor. Proučite koliko će otprilike koštati putovanje, smještaj, hrana, aktivnosti i druge troškove te utvrdite koliko novca možete izdvojiti za to.

Identificirajte i iskoristite resurse

Identificirajte financijske resurse koje imate na raspolaganju. To uključuje štednju, bonuse, povrate poreza ili druge prihode koji vam mogu pomoći u financiranju odmora.

Razmislite o prioritetima

Ako financijska situacija zahtijeva prilagodbu, razmislite o prioritetima. Možda ne treba otići svaki dan na kavu vani ili češće ponijeti ručak na posao i sl.

Iskoristite ponude i popuste

Tražite ponude, popuste i povoljnosti prilikom rezervacije putovanja i smještaja. Ponekad rezervacije unaprijed mogu donijeti neke  uštede ili ako se ostaje 7 dana, određeni članski popusti ili happy hour ponude.

Alternativni aranžmani

Ako otkrijete da je klasičan odmor preskup, razmislite o alternativnim opcijama poput putovanja u manje popularnim turističkim destinacijama, kampiranja ili kućne razmjene kao npr. Homeexchange.

Prilagodljivost i kompromis

Budite spremni biti prilagodljivi i kompromisni kako biste pronašli rješenje koje će zadovoljiti oba partnera. Možda ćete morati prilagoditi svoje planove ovisno o financijskim mogućnostima.

Podjela odgovornosti

Ako planirate i organizirate odmor zajedno, podijelite i odgovornosti za troškove. Npr. jedan partner može biti zadužen za rezervaciju smještaja, dok drugi prati troškove hrane i aktivnosti.

Zabilježite troškove

Kada završi odmor, zajedno pregledajte troškove i usporedite ih s proračunom. To će vam pomoći bolje planirati buduće odmore i naučiti iz prethodnih iskustava.


Pročitajte više: Pravnica upozorava: Ekonomsko nasilje često prolazi ispod radara


Kako godišnji uklopiti u širi financijski plan

Evo još nekoliko stvari koje se ponekad zaboravljaju uzeti u obzir prilikom podjele troškova godišnjeg odmora.

Različiti interesi i potrebe

Partneri mogu imati različite prioritete i interese kad je u pitanju odmor. Dok se jedan partner možda želi opustiti na plaži, drugi može preferirati aktivnosti poput planinarenja ili posjeta kulturnim znamenitostima. Važno je pronaći ravnotežu i kombinirati različite aktivnosti koje će zadovoljiti oba partnera.

  • Savjet: Jednu godinu jedan partner bira odmor, drugu godinu drugi i tako naizmjenice.

Financijski ciljevi

Osim godišnjeg odmora, možda imate i druge financijske ciljeve kao par, poput štednje za kupnju stana, obrazovanje djece ili umirovljenje. Razmislite o tome kako trošenje novca na odmor utječe na ostvarenje tih dugoročnih ciljeva i prilagodite proračun prema tome.

Kreditne kartice i dugovi

Ako planirate koristiti kreditne kartice za plaćanje odmora, imajte na umu kamate i dugove koji bi mogli nastati.

  • Savjet: Jedan mjesec platite smještaj, drugi prijevoz, kada ste na putu platite hranu i aktivnosti, na taj način odmor može biti plaćen na rate.

Sigurnosne mjere

Pri planiranju putovanja, ne zaboravite na putno osiguranje i druge sigurnosne mjere koje će vas zaštititi u slučaju neočekivanih događaja kao što su bolesti, nesreće ili otkazivanje putovanja.

  • Savjet: Nabavite Europsku karticu zdravstvenog osiguranja

Istraživanje i planiranje

Troškovi odmora mogu biti viši od očekivanog ako ne provodite dovoljno vremena istražujući i planirajući unaprijed. Proučite različite opcije za smještaj, prijevoz, hranu i aktivnosti kako biste pronašli najpovoljnije opcije.

Prilagodba na promjene

Tijekom odmora mogu se pojaviti neočekivane promjene u planovima, kao što su promjena vremena, otkazivanje aktivnosti ili potreba za dodatnim troškovima. Budite spremni na prilagodbe kako biste izbjegli financijske neugodnosti.

Dopušteno prekoračenje

Dogodi se da ljudi premaše proračun na odmoru zbog neočekivanih izdataka ili emocionalnih impulsa. Ako se to dogodi, nemojte kriviti jedno drugo, već zajedno pronađite rješenje kako ćete nadoknaditi taj iznos.

Autorica: Dina Lijić, pravnica za obiteljske financije i osnivačica web stranice brak.hr

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -