Financijska stabilnost je mnogim ženama teško ostvariv cilj

Dok u nekim davnim prošlim vremenima žene nisu radile, nisu ni imale razloga razmišljati o financijama. Danas je situacija dosta drugačija. Većina žena danas radi i financijska sigurnost im donosi samopouzdanje te ih osnažuje.

Financijska stabilnost osnažuje žene, ali ju je i teško postići

Istraživanje koje je proveo Forbes Insights u suradnji s kompanijom Northwestern Mutual, pokazalo je kako se više od polovice žena osjeća samouvjereno i snažno kada osjećaju financijsku stabilnost i kada same upravljaju svojim životom.

Istraživači su proveli anketu na 807 žena iz svih dijelova SAD-a, a pitanja koja su ženama postavili su bila koji su njihovi ciljevi i koliko su sigurne da će ih postići, te koje ih stvari u životu osnažuju.

Najviše je žena, njih 63%, odgovorilo da ih mogućnost donošenja odluka i življenja vlastitog života kako one žene, najviše osnažuje. Njih 60% je izjavilo kako ih najviše osnažuje kada su zadovoljne s financijskom situacijom.

Koliko su važne financije pokazala je i skupina žena (42%) koja je rekla da ih mogućnost sudjelovanja u upravljanju obiteljskim financijskim budžetom osnažuje.

Samo je 36% žena reklo da ih osnažuje mogućnost utjecaja na druge, a 35% napredovanje u karijeri.

„Vidim povezanost između financijske slobode i općeg osjećaja sigurnosti. To mi dopušta da živim svoj život na način koji želim i da slijedim prilike koje želim“, rekla je Kelly Hirbour, jedna od sudionica istraživanja.

Možda se većina žena osjeća osnaženo kada imaju financijsku stabilnost, no kada govorimo o njihovom uvjerenju da će to i postići, situacija je malo drugačija.

Samo je 27% žena reklo da su sigurne da će jednog dana imati dovoljno novaca ili biti bogate, a samo 26% je bilo sigurno da će moći ostaviti neko bogatstvo budućim generacijama.

Za anketirane žene ostvarivi ciljevi su bili sretna ljubavna veza (75%) ili sretna djeca u budućnosti (71%), a velik dio njih je sigurno da će uspjeti ako slijede društvene vrijednosti (71%).

Možda mali broj žena i misli da im je novac ili bogatstvo nedostižan cilj, ali im se samopouzdanje u ostvarenju cilja financijskog bogatstva povećava u skladu s njihovim znanjem o financijama. Tako je 45% žena, koje za sebe misle da su financijski stručnjaci, sigurno da će jednog dana imati novac ili bogatstvo, za razliku od 24% koje su se ocijenile kao prosječni poznavatelji financija i 12% žena koje nisu financijski stručnjaci.

Isto samopouzdanje imaju žene koje imaju financijskog savjetnika (60%), za razliku od onih koje ga nemaju (34%).

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više