Ikona modne industrije Donna Karan nakon 30 godina napušta kompaniju

U posljednjih nekoliko dana modna industrija govori o samo jednoj stvari – Donna Karan, jedna od najpoznatijih i najznačajnijih modnih dizajnerica u zadnjih 30 godina, dala je ostavku na mjesto glavne dizajnerice kompanije Donna Karan International.

Iako će i dalje raditi kao savjetnica za kompaniju, Karan je odlučila da je došlo vrijeme da odstupi i posveti više vremena svojoj drugoj kompaniji Urban Zen.

Karijera najpoznatije modne dizajnerice

Donna Karan rođena je u Queensu, NY, gdje je nakon srednje škole upisala prestižnu Parsons školu dizajna. Ljubav prema modi razvijala je od malih nogu. Što nije ni začuđujuće, budući da su joj oba roditelja radila u modnoj industriji. Donna je počela raditi za Anne Klein već za vrijeme svog školovanja na Parsonsu. Klein joj je bila mentorica i u njenoj kompaniji Karan je pronašla svoju prvu prvu strast – tkanine i umjetnost stvaranja. Kada je imala 25 godina, njena je mentorica preminula od raka, a Karan je preuzela vodstvo kao glavna dizajnerica.

Za kompaniju je radila do 1984. godine, kada je sa sada već pokojnim suprugom Stephenom Weissom i japanskom kompanijom Takiyho Inc., osnovala Donna Karan New York s ciljem dizajniranja moderne odjeće za novu generaciju uspješnih žena.

“Radila sam na svim tim kolekcijama, ali sam htjela kolekciju za sebe i svoje prijateljice – veoma osobnu kolekciju. Rekla sam svojim šefovima da želim napraviti kolekciju za sebe i prijateljice. Jako jednostavnu – trebala sam bodi, tajice, puno crne odjeće. Ništa veliko. Zatim su mi rekli da sam otpuštena”, opisala je svoj početak kao modne ikone za Makers.

Prvu vlastitu kolekciju ženske odjeće pod nazivom „Essentials“ je predstavila 1985. godine, odnosno “seven easy peaces”, sedam komada odjeće koje se mogu kombinirati. Imala je viziju da će jednog dana žene osvojiti poslovni svijet i kreirala je kolekciju kako bi mogle kombinirati suknje, džempere, sakoe i sl. I bila je u pravu. Bila je prva dizajnerica koja je napravila liniju odjeće za poslovne žene i tako promijenila tadašnju sliku modne industrije.

“Tada su postojale samo dvije struje u modnoj industriji. Jedna je bila da su žene izgledale kao muškarci. Druga su bile modne haljine. Nitko nije imao na umu direktoricu ili poslovnu ženu – ženu koja je bila u pokretu od trenutka kada je ustala do trena kad je krenula na spavanje. To (njena kolekcija) su zapravo bili komadi odjeće koji su predstavljali senzualnost, sofiticiranost i snagu svake žene”, rekla je Karan.

1988. godine odlučila je kreirati jeftiniju kolekciju za mlađe generacije žena, zvanu DKNY, a dvije godine kasnije i DKNY Jeans kolekciju traperica, te 1992. godine i kolekciju traperica za muškarce, te prvi liniju parfema. Donna Karan je od tada lansirala cijeli niz proizvoda pod imenom DKNY – od dječje odjeće do namještaja.

Donna je oduvijek vjerovala u snagu žena, zbog čega je i pokrenula svoju prvu kolekciju, ali i poštovala muškarce i shvaćala da je i njihova uloga u životu svake žene važna.

“Žene su sposobne za multitasking. One su kreatorice. Rađaju djecu, stvaraju kompanije, brinu se za supruga, kuhaju, itd. Muškarci – oni su veoma usredotočeni. Zato i trebam muškarce oko sebe, nekoga tko će me prizemljiti”, rekla je Karan za Makers.

2001. godine, odlučila je prodati veliki udio kompanije francuskom koncernu LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton).

U posljednjih 30 godina dobila je brojne prestižne nagrade i pohvale za svoj rad i postignuća u modnoj industriji, a dvije možda najvažnije nagrade koje je primila su i „Superstar Award“, nagradu međunarodnih modnih dizajnera 2003. godine, i odmah sljedeće godine nagradu za životno postignuće koju joj je dodijelilo Vijeće modnih dizajnera Amerike. Također, bila je prva Amerikanka u povijesti koja je dobila „Superstar Award“ nagradu.

Kroz svoju karijeru, Donna je svoju strast pronašla i u društvenim i filantropskim projektima, koji su je često odvlačili od njenog dizajnerskog posla. Osnovala je Urban Zen inicijativu s ciljem promicanja kulture i osnaživanja djece. Radi i na brojnim drugim dobrotvornim projektima, zbog čega je i od bivšeg predsjednika Billa Clintona dobila „Clinton Global Citizen“ nagradu, a kasnije i nagradu „Gordon Parks Foundation“ za svoju kreativnost u pokušajima mijenjanja svijeta.

Donna Karan je provela 30 godina gradeći svoje modno carstvo pritom mijenjajući način odjevanja poslovnih žena, a sada je odlučila da je vrijeme da krene dalje.

Donna_karan_1

Odlazak iz Donna Karan International

Nakon što je provela 30 godina u kompaniji, Karan je odlučila posvetiti svoj talent i vrijeme svojoj drugoj velikoj ljubavi – kompaniji Urban Zen.

„Došla sam do onog trenutka u životu kada sam shvatila da moram više vremena posvetiti Urban Zenu i slijediti svoju viziju filantropije i trgovine s naglaskom na zdravstvenu skrb, edukaciju i očuvanje kulture. Nekoliko sam godina razmišljala kada je pravo vrijeme da poduzmem ovaj korak i sigurna sam da DKI ima svijetlu budućnost i dobar tim da ga vodi“, rekla je Karan.

Iz kompanije LVMH, rekli su kako trenutačno još neće tražiti nasljednicu Donne Karan za mjesto glavne dizajnerice i da će sve kolekcije brenda DK za sada biti povučene s modnih pista kako bi se u kompaniji mogli organizirati i posvetiti više vremena brendu DKNY. Što je prava šteta, budući da su mnogi rekli da je kolekcija koja se ovu jesen trebala naći na modnim pistama jedna od najboljih do sada, piše WWD.

„2001. godine, LVMH i Donna Karan su sklopili partnerstvo kako bi razvili Donna Karan International u globalni biznis. Bila nam je privilegija raditi s Donnom i drago nam je da je odlučila ostati kao savjetnica. Želimo i dalje razvijati puni potencijal kompanije, ali i poštivati duh i vrijednost onoga što je Donna razvijala više od 30 godina“, rekao je Pierre-Yves Roussel, generalni direktor i član uprave LVMH-a.

Više od 30 godina Donna Karan je mijenjala i ostavljala svoj otisak u povijesti modne industrije. Iako je sada odstupila sa službene pozicije u kompaniji, to ne znači da će nestati s modne scene. I dalje će raditi kao savjetnica u kompaniji, ali će i dizajnirati modne kolekcije, samo pod drugim imenom – Urban Zen.

„Donna Karan je dio mene – prošlost, sadašnjost i budućnost. Želim izraziti svoju zahvalnost brojnim kolegama koji su pomogli da dovedemo DKNY puno dalje nego što sam ikada zamišljala da je moguće“, rekla je Karan, tako se oprostivši do svog 30-godišnjeg rada.

Foto: Donna Karan, Flickr/ David Shankbone

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više