Future leaders: Ivana Koraj među 14 kandidata od 4,000 prijavljenih u Hiltonovom prestižnom programu za buduće managere

Ivana Koraj ovogodišnja je dobitnica nagrade Future leaders u kategoriji Turizam. Da je nagrada završila u pravim rukama najbolje svjedoči podatak da je Ivana jedna od 14 kandidata od čak nekoliko tisuća prijavljenih u prestižnom Hilton Worldwide programu „Elevator“ za razvoj budućih generalnih direktora.

Po završetku gimnazije Ivana nije odmah otišla studirati već je dvije godine radila na internacionalnim kruzerima. Razlog tome nije bio isključivo u novcu koliko u Ivaninoj isključivoj želji, ali kako i sama kaže pomalo i u tvrdoglavosti i stavu, da želi biti u potpunosti svoja osoba u svakom smislu te riječi. Na kruzeru je radila u duty free trgovinama, što se pokazalo kao idealno rješenje prvenstveno zbog stranih jezika koje je svladala u tom periodu.

Radom na kruzeru zaradila za studij

“Svaki puta kad je brod usidren u luci, duty free trgovine su zatvorene, tako da sam u to vrijeme imala slobodno vrijeme i mogla neometano obilaziti sve destinacije u koje smo uplovili. To se pokazalo kao idealna kombinacija jer se može zaraditi novac, vidjeti svijeta i mnogo toga naučiti. Tu je nastala i ljubav prema putovanjima, upoznavanjima drugih krajeva, kultura, običaja i jezika”, priča nam Ivana.

Uštedjela je i dovoljno novaca da se može posvetiti studiranju psihologije, njezine velike ljubavi, iako je i tada redovito sezonski radila. Kao prvostupnik je bila druga najbolja studentica, dok je na magistarskom bila prva po prosjeku ocjena, sa svega jednom četvorkom! Sjajne ocjene, pristup učenju i radu donio joj je stipendiju, mnogobrojne nagrade, ali i mogućnost da sudjeluje u  znanstvenim radovima te izlaze na raznim konferencijama. Najviše se ponosi radom koji je objavljen u iznimno cijenjenom američkom magazinu za psihologiju (Cognition and Emotion), a u kojem je jedan od ko-autora. U timu s hrvatskim i inozemnim znanstvenicima bavila se istraživanjem kemijskih efekata suza na procjenu seksualne privlačnosti žena kod muškaraca. (Chemosignalling effects of human tears revisited: Does exposure to female tears decrease males’ perception of female sexual attractiveness? )

Ivana je sve ispite morala davati odmah na prvom roku iz vrlo jednostavnog razloga.

“Jer sam svake godine od 1. srpnja odlazila sezonski raditi u Istraturist. Tamo sam željela i nakon završetka studija ući u sektor ljudskih resursa, ali, nažalost nije bilo prostora jer u trenucima kad sam završavala fakultet, taman je Plava laguna preuzimala Istraturist i nije se znalo kako će izgledati reorganizacija poslova.”

Ono što joj nije pošlo za rukom u Istraturistu, uspjelo je ostvariti u Maistri, gdje dobiva zaposlenje u sektoru ljudskih resursa. Direktorica Tina Turk Lupieri joj je od samog početka ukazala puno povjerenje i dozvolila joj da u tom okruženju kreira svoj posao u skladu s afinitetima i obrazovanjem i naravno detektiranim organizacijskim potrebama.

“Kasnije mi je rekla da je u meni prepoznala veliki potencijal i pustila me da sama pronađem svoje mjesto u organizaciji. Tina je bila odlična rukovoditeljica koja mi je davala punu potporu, autonomiju, povjerenje i uvijek bi pitala za savjet i mišljenje otvorena za diskusiju. Iz navedenih razloga mogu reći da je to bilo iznimno ugodno i vrijedno radno iskustvo. Raditi u takvoj atmosferi pod takvim vodstvom omogućava osobi da se razvija i profesionalno i privatno i da na kraju živi i nadograđuje svoj potencijal“, prisjeća se Ivana Koraj.

Ivana_Koraj

Hiltonov Elevator program je prilika koja se ne propušta

No, paralelno s poslom u Maistri Ivana je tražila nove izazove. Kako je nakon fakulteta poslala 300 molbi za posao, uz Maistru javio se i – Hilton za već spomenuti program Elevator. Od 300 mogućih definitivno dvije najbolje opcije. Ono što ju je u samom početku kao psihologa kod Hiltona privuklo je njihov selekcijski postupak koji traje pet mjeseci. Čak i u trenucima kada nije bila sigurna da li želi prijeći u Hilton, znanstvena znatiželja tjerala ju je da iz prve ruke osjeti Hiltonovu selekcijsku metodu.

“I ono što me oduševilo jest da je cijeli selekcijski postupak bio proveden upravo onako kako sam učila za vrijeme studija da selekcijski postupak treba provoditi, bez ijedne greške. Prošla sam sve korake i na kraju otišla u Liverpool na centar za procjenu ili Assessment centar. U toj nas je fazi bilo 37 i na kraju nas je 14 dobilo ugovore. Taj centar je bio posebno iskustvo jer je postojao obostrani, a ne jednostrani interes pokazati se u najboljem svjetlu. Kandidati su se naravno svim snagama borili da pokažu sve svoje vještine i kompetencije kako bi dobili ugovor,  i to sam očekivala, ali ono što nisam očekivala jest da se je i  Hilton itekako trudio pridobiti nas kao buduće zaposlenike i pokazati što sve nudi svojim zaposlenicima”, kaže Ivana koju je Hilton osvojio svojom vizijom i misijom, u kojima ističu kako su im, naravno, gosti, ali i zaposlenici na prvom mjestu.

Napokon, Ivana od 1. rujna 2015. godine započinje raditi u Hiltonu. Upoznavanje s načinom rada i početak njezina usavršavanja bili su u Istanbulu, Hiltonu Istanbul Bomonti Hotelu i konferencijskom centru, gdje je provela devet mjeseci. Riječ je o velikom hotelu od 840 soba i 35 konferencijskih dvorana s pet zvjezdica, Tamo je dobila priliku proći odjele operacija (domaćinstvo, recepciju, restoran, IT, tehničku službu) i, financija, te je bila zadužena za nadgledavanje restorana, domaćinstva i recepcije u „Executive Lounge-u“  koji se odnosi na goste najviše razine vjernosti. U domaćinstvu je pak vodila svoj vlastiti projekt poboljšanja procesa. Naime, Hilton puno pažnje polaže upravo na takve stvari. Riječ je o zahvatima koji se provode kako bi se povećalo zadovoljstvo gostiju i zaposlenika,  smanjili nepotrebni troškovi, reduciralo trošenje vremena na radnje između različitih operacija koje ne donose dodanu vrijednost za gosta ili zaposlenika.

“Riječ je o poboljšanju i optimiziranju procesa. Hilton uistinu radi sve za svoje goste. Troškovi im pritom nisu nužno na prvom mjestu, već isključivo gost. Naravno da se troškovi  kontroliraju, ali ih neće nikada, baš nikada rezati na način da ugroze zadovoljstvo gosta.”

Upoznavanje svakog aspekta poslovanja

U svim odjelima Ivanu su učili kako stvari funkcioniraju te je dobivala i određene zadatke. Najzahtjevniji projekt do sada, bio je provođenje revizije u odjelu financija. Na početku svog razvojnog puta u lancu Hilton, Ivana je dobila i svojeg mentora koji je generalni direktor hotela u Bakuu, ali joj je dodijeljen i kolega iz starije generacije koji je prošao isti proces. Svi onu dostupni su u svakom trenutku sa svojim savjetima. A nedavno je i ona postala mentor mlađem kolegi koji je 01.09. 2016 započeo program. S kolegama iz svoje generacije susreće se u sklopu programa tri puta na razvojnim centrima kako bi odradili i dodatne treninge. Dva su već iza nje, a posljednji treći bit će u listopadu u Beču.

“Postoji jasna struktura, sve je iznimno jasno strukturirano i sistematizirano, sve je vrlo transparentno i to me fascinira”, oduševljena je Ivana. Razmišlja se dugoročno u svim područjima pa tako primjerice i selekcijski postupak za sljedeću generaciju „Elevatora“ koja će početi s radom 01.09.2017 započinje već 17.10.2016, a postupak prijave je otvoren do 16.12.2016.

Hilton u svijetu hotelijerstva u mnogim stvarima postavlja standardne, koji postaju globalno prihvaćeni. I dok još uvijek živimo u društvu u kojem se poslovi dijele na ženske i muške, Hilton i u tom pogledu ima napredne stavove i pravila ponašanja.

“Glavni kriteriji u izboru kandidata moraju biti i jesu sposobnosti, ličnost, kompetencije i motivacija. No, svaka afirmativna akcija, bez obzira da li se radi o izjednačavanju prava žena, manjina, Roma, osoba s invaliditetom… je potrebna i nužna jer nemamo svi u životu istu startnu liniju. Ali treba imati na umu da pojedine afirmativne akcije same po sebi ili na način na koji se provode imaju svoje negativne strane.”

Ivana Koraj

Nakon Istanbula preselila je u Frankfurt, gdje je tri mjeseca provela u ljudskim resursima, dok sada kreće u sektor razvoja biznisa te je čeka projekt koji je potpuno izvan njezina područja, a riječ je o provedbi detaljne analize konkurenata na tržištu te revizija internih  C&E procesa u svrhu povećanja kvalitete naših usluga i povećanja profita.

O nastavku karijere razgovarat će početkom 2017. godine

Početkom sljedeće godine, uoči samog kraja njezina usavršavanja, Ivana će sa svojim nadređenima razgovarati o nastavku karijere. Ono što je posebno zanimljivo u čitavoj ovoj priči, s obzirom koliko Hilton ulaže u razvoj novih kadrova, niti jednog kandidata nisu od samog početka vezali dugoročnim ugovorima. Ugovor vrijedi do trenutku završetka školovanja. Nakon toga svaki kandidat ima slobodne ruke odabrati kojim će putem krenuti u svojoj profesionalnoj karijeri ovisno o razvojnim potrebama, iako je krajnji cilj postati generalni direktor hotela.

“Zapravo znaju da se ne trebaju bojati za najbolje kadrove, kad ionako svi poslije toga žele ostati raditi za Hilton! Cilj čitavog programa je dobiti nakon školovanja radno mjesto menadžera odjela, srednjeg ili malog hotela, ili mjesto pomoćnika menadžera u velikom hotelu. Na jednoj poziciji se obično osoba zadrži do dvije godine, nakon čega se omogućava napredovanje”, pojašnjava nam Ivana.

Privatno zadovoljstvo je moguće uz dogovor i kompromise

Godinu i pol dana izbivanja od kuće nije najbolja situacija za održavanje veza u privatnom životu. No, kao i mnoge druge stvari u svojem životu i ovaj segment Ivana je uspjela organizirati do savršenstva.

“Kad smo donijeli odluku da se uključim u Hiltonov program, moj dečko i ja odmah smo organizirali sve što je bilo potrebno. Kako je on vrlo sistematična osoba, u vrijeme kad sam bila u Istanbulu organizirao je po mjesecima avionske karte i vrijeme koje ćemo moći provesti zajedno iako smo bili prostorno razdvojeni. Potonje, kao i još mnogobrojni unaprijed isplanirani detalji uvelike su olakšali održavanje naše veze na daljinu. Kad sam preselila u Frankfurt, samoinicijativno je odlučio dati otkaz i preselio je u Njemačku čime je mene neizmjerno usrećio i pomalo iznenadio.”

Osobni joj je cilj u profesionalnoj karijeri intenzivno raditi na svom profesionalnom, ali i osobnom razvoju, stjecati nova znanja i vještine te širiti svoje horizonte. Situacija s Hiltonom sasvim je logičan izbor s obzirom da je ušla u krug najkvalitetnijih pojedinaca koje Hilton uzima pod svoje okrilje i omogućava im upravo to, razvoj i rast. Pri tome se velik naglasak, osim na stjecanje znanja o businessu i vođenju businessa stavlja i na osobni razvoj, prvenstveno razvoj liderskih vještina. Riječ je o neprocjenjivom iskustvu, neprekidnim izazovima, konstantnom prilagođavanju, dinamičnim okolnostima, različitim kulturama, karakterima i izvlačenju najboljeg iz datih situacija, a upravo u takvim situacijama čovjek najviše uči i pomiče svoje granice. Iako službena evaluacija Hiltonova programa ne postoji, u hotelijerskim krugovima kotira kao jedan od najboljih, ako ne i kao najbolji program u industriji, a činjenica da se na njega svake godine prijavljuje tisuće kandidata s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilista kao sto su Les Roches, i Oxford dovoljno govori o njegovoj kvaliteti i važnosti.

Budućnost je nepredvidiva i uzbudljiva, puno različitih puteva je otvoreno, ali Ivana se zasad koncentrira na sadašnjost te sav trud ulaže da iz datih prilika nauči što više može. Ljubav prema psihologiji ne krije, to je njezina strast te vjeruje da je prakticira svakodnevno kako u poslovnom tako i u privatnom životu, a kojim smjerom će njezina karijera krenuti biti će jasnije u 3. mjesecu kada završava ovaj razvojni program.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Natječaj za bespovratne potpore za digitalizaciju eliminira većinu tvrtki i obrta...

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv "Bespovratne potpore za digitalizaciju" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Cilj je osigurati...