Glumica Gillian Anderson priznala kako ne mogu sve žene kao ona riskirati i tražiti povišicu i zato se divi onima koje se ipak usude

Američka glumica Gillian Anderson javnosti je najpoznatija po ulozi Dane Scully u znanstveno-fantastičnoj seriji Dosjei X, a bila je u utrci i za novog  Jamesa Bonda, odnosno prve tajne agentice.

Agentica Scully izborila se za jednaku plaću koju je imao i Mulder

Anderson je i feministička ikona zbog jakih ženskih uloga koje je glumila, a prošle je godine zajedno s novinarkom Jennifer Nadal objavila i knjigu samopomoći za sve žene svijeta.

U knjizi „We: A Manifesto for Women Everywhere“ opisala je svoju borbu s depresijom koja je započela u dobi od 14 godina, a bilo je situacija kad zbog te mentalne bolesti nije ni htjela izaći iz kuće.

“Znam da ja, kao ni moja kći, nisam zapravo u životu imala mnogo mentorica,  ni ljude koji su mi mogli biti uzori i voditi me. I sama sam se borila s nedostatkom samopouzdanja. Tražeći načine na koje bih mogla prevladati takve stvari, počela sam razmišljati da bi neka od rješenja za kojima sam posezala i koje sam tijekom godina dijelila s Jennifer, potencijalno mogla biti korisna za ljude svih dobi“, izjavila je tad.

Kako prenosi Fortune i svojom je ulogom agentice Scully inspirirala mnoge žene da se više posvete znanosti ili policijskoj karijeri.

Ipak, i Anderson je za tu ulogu, kao i ostale žene u Hollywoodu bila manje plaćena od kolege Davida Duchovnyja, koji je glumio lika Foxa Muldera. A tek se na kraju snimanja serije izborila za ravnopravnu plaću.

I 2016. godine za nastavak snimanja Dosjei X-a FOX joj je ponudio polovicu Duchovnyjeve plaće, na što nije pristala.

Žene tako mogu izgubiti posao

No, priznaje kako je ona mogla to tražiti jer serija bez njenog lika ne bi imala smisla. Mnoge žene ne mogu tako riskirati i reći svom šefu da zaslužuju veću plaću, bez obzira bile to glumice u Hollywoodu ili se to radilo o nekim sasvim drugim karijerama. To je veliki izazov jer tako mogu izgubiti posao.

I zato se divi glumici Jessici Chastain koja se usudila javno progovoriti o tome kako više ne dopušta da radi posao gdje će dobiti samo četvrtinu onoga što će dobiti njen kolega, i koja se izborila da bude jednako plaćena kao i muškarci. Jer ona je ipak bila u goroj poziciji od Anderson.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...