Dvije srednjoškolke iz BiH u finalu prestižnog Google Science Faira

Google Science Fair je online natjecanje kojem je cilj pronaći mlade ljude koji će svojim izumima promijeniti svijet. Natjecanje je prvi put održano 2011. godine, a ove se godine za glavnu nagradu od 50 000 dolara natječu i dvije djevojke iz BiH.

Mlade znanstvenice u finalu Google Science Faira

Anela Arifi i Ilda Ismaili, učenice Međunarodne srednje škole u Tuzli, odabrane su među tisućama mladih koji su se prijavili i ušle u finale, odnosno među top 20 najboljih natjecatelja.

Njihov projekt pod nazivom „Catch it on the wing“ bavi se rješavanjem problema proizvodnje biodizela, odnosno proizvodnjom biodizela iz kokošjeg perja, a na projektu su radile dvije godine.

„Naš projekt je baziran na sistemu od dva reaktora za proizvodnju hidrogen materijala za skladištenje i biodizela od kokošjeg perja. Kad je bilo testirano, kokošje perje pokazalo je dobre karakteristike za skladištenje hidrogena, a biodizel je pokazao da je dobre kvalitete. Ako bi se koristio, naš će sistem omogućiti čišće okruženje, bolju kvalitetu goriva i zdraviju budućnost“, izjavile su djevojke.

Kada su se prijavile na natjecanje, nisu očekivale da će doći do finala.

„Ovo je zaista veliko iznenađenje za nas. Prijavile smo se bez ikakvih očekivanja i kad je došlo vrijeme da provjerimo rezultate, odnosno, kada smo vidjele da smo ušle u uži krug od 90 natjecatelja iz regije, već smo tada znale da smo postigle veliki uspjeh“, izjavila je Ilda Ismaili za Avaz.

Inače, iz regije je na Google Science Fair bilo prijavljeno oko 12 tisuća projekata, a djevojke su jedine ušle u finale.

Ovo nije njihovo prvo natjecanje, a samo prošle godine osvojile su zlato na olimpijadi I-SWEEEP sa svojim projektom „Let’s Chart It“, a pobijedile su konkurenciju od 600 srednjoškolaca iz 70 zemalja svijeta.

Proglašenje pobjednika Google Science Fair natjecanja održat će se 21. rujna u Googleovom sjedištu Mountain View u Kaliforniji.

Čak i da ne osvoje glavnu nagradu, djevojkama su već otvorena vrata najprestižnijih sveučilišta, a u slučaju da ipak pobjede, nagradu će djevojke uložiti u daljnji razvoj projekta.

Sretno djevojke!

Foto: Google Science Fair

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...