Grozdana Belančić unatoč lošem gospodarskom okruženju uspješno uvodi inovacije u hrvatskom frizerstvu

Iza imena Grozdane Belančić krije se maštovita i talentirana koloristica koja je ljubav prema svojoj struci odlučila pretvoriti u poduzetničku priču. Nakon dugogodišnjeg rada u frizerskoj branši, Grozdana je odlučila u Zagrebu otvoriti vlastiti studio nazvan Sch&Schke. Njegova je posebnost u tome što se u potpunosti koriste samo organski i prirodni preparati za kosu te je jedini takve vrste u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Mladenačku ljubav prema frizerstvu pretvorila u karijeru

Samu sebe Grozdana, koju prijatelji i poznanici od milja zovu Goga, opisuje kao umjetničku dušu koja obožava posao koji radi, ali jednako tako uživa i u vremenu provedenom s obitelji koja joj je najveće bogatstvo. Zato je odlučila spojiti svoje dvije najveće ljubavi pa se u poduzetničku priču zajedno s njome upustio i njezin suprug Anton.

Grozdana je još u ranim mladenačkim danima shvatila da ju veseli uljepšavati druge i donositi im osmijeh na lice pa nikada nije dvoumila koju će srednju školu upisati. Nakon završetka školovanja, dugi je niz godina radila za vrhunske zagrebačke frizerske salone, a tada je shvatila da se i sama želi okušati kao poduzetnica. Vjerovala je da posjeduje dovoljno kompetencija, a u svemu tome podržala ju je i obitelj.

 „Već kada odlučite biti frizer, negdje u podsvijesti postoji ideja o otvaranju vlastitog salona jednog dana. S vremenom sam tražila sve više od sebe, a to je nemoguće kada ne možete utjecati na stvari za koje mislite da možete bolje ili drugačije. Smatram da je logičan slijed događaja okušati se sam u onome za što vjeruješ da može biti uspješno. Čak i ako ne uspije, barem znaš da si dao sve od sebe“, ističe Grozdana.

Prirodne proizvode za kosu prepoznala kao odličnu, ali rizičnu poslovnu priliku

Dugogodišnje iskustvo u frizerskoj branši natjeralo ju je da dobro promisli o tome kako zamišlja svoj salon. Kada se pak na jednoj edukaciji slučajno upoznala s prirodnim i organskim proizvodima za kosu, znala je što joj je činiti.

„Naišla sam na prirodne boje i sve ostale preparate za kosu danskog brenda Natulique koji su me oduševili na prvu. Bilo je pomalo rizično upustiti se u takvo što i izbaciti sve kemijske preparate koji nisu napravljeni na prirodnoj ili organskoj bazi. Danas koristimo samo certifircirane organske i prirodne preparate. Tako mogu svojim klijentima pružati cjelovitu uslugu, kao i ranije tijekom svoje karijere, no na neusporedivo bolji i zdraviji način. Sve sam te preparate i sama  isprobala i oduševilo me je koliko je kosa bolja na izgled i na dodir“, govori nam Grozdana.

prirodni preparati za kosu

Međutim, korištenje ovakvih proizvoda predstavljalo je veliki rizik i nikako nisu mogli znati hoće li uspjeti u svome naumu. Ne samo da ovakav pristup zahtijeva temeljito poznavanje preparata, nego su oni  i vrlo skupi pa je ulaganje u ovakvu vrstu salona zahtijevalo i kvalitetni kapital, kako kaže vlasnica.

Klijenti i struka oduševljeni principom funkcioniranja  salona

Da je razmišljanje izvan zadanih okvira i ulaganje u skupe, no kvalitetne proizvode urodilo plodom,  potvrđuju i brojni zadovoljni klijenti. Oduševljeni su Grozdaninom hrabrošću da na našim prostorima i u našoj gospodarskoj klimi uopće krene u posao temeljen isključivo na prirodnim proizvodima, a i boravak u salonu predstavlja im posebno iskustvo.

„Reakcije su dosada bile iznimno pozitivne. Hvale se proizvodi koje koristimo, a klijenti su jednako oduševljeni i samim prostorom salona. Naime, zbog korištenja prirodnih preparata, na našem radnom mjestu nema prepoznatljivih mirisa frizerskih salona, nema u zraku mirisa amonijaka ili laka za kosu. Svaki pozitivan komentar dodatna mi je potvrda da sam donijela ispravnu odluku prilikom kreiranja ponude salona“, kaže Grozdana.

Sve prednosti proizvoda Natulique prepoznala je i šira javnost, a potvrda je stigla u obliku nedavne Cosmopolitanove nagrade za najbolju boju za kosu prisutnu i na našem tržištu.

Stalno usavršavanje nužno za opstanak na tržištu

Uz individualan pristup i vrhunsku uslugu jednako je važno stalno usavršavanje i educiranje, posebno zato jer Grozdana u salonu radi sama.

„Kao i u svakom poslu, stalne edukacije i usavršavanja presudni su za opstanak na tržištu i konstantni napredak, posebno zato jer radimo na način koji će tek u budućnosti preplaviti ostale salone. Bez lažne skromnosti možemo reći da mi budućnost unosimo u sadašnjost. Osim toga, redovito pratimo trendove u šišanju i koloristici. Tako smo nedavno isprobali i tehniku šišanja svijećom u našem salonu. Stalno usavršavanje nam je primarni cilj jer jedino tako klijentima možemo ponuditi samo najbolje. Osim toga, ako staneš, prilike će proći pokraj tebe, a da ih nisi ni primijetio“, iskrena je Grozdana.

Na svakom poduzetničkom putu uz brojne prilike dolaze i izazovi koje treba prevladati, no ova ih vrhunska koloristica i poduzetnica više ne uzima k srcu kao nekada. Svjesna je da se nepredvidive situacije ne mogu izbjeći.

„Prepreke su sastavni dio života, svakodnevno se pojavljuju nove, no na  to sam spremna i trudim se što kvalitetnije ih riješiti. Na bezbroj stvari ne možete utjecati unatoč savršeno napisanom poslovnom planu. Primjerice, mijenjanje lokacije salona, što smo također prošli, utječe i na klijente. Nekima nova lokacija možda neće biti lako dostupna kao ranije, no to su sve rizici s kojima se treba uhvatiti u koštac“, kaže Grozdana.

Umijeće koloriranja prenijela i na filmsko platno

Da joj nošenje s novim poslovnim izazovima itekako ide od ruke, Goga je pokazala i suradnjom s filmskom industrijom. Bila je prepoznata kao jedna od najboljih koloristica na našim prostorima pa je zajedno sa svojim timom sudjelovala  u stvaranju filma „Majstori“ Dalibora Matanića i „Takva su pravila“ Ognjena Sviličića.

„To je iskustvo na koje smo vrlo ponosni, no koje je i od nas zahtijevalo prilagodbu njezinim posebnostima. Redatelji traže da glumci odnosno likovi koje oni tumače, izgledaju što više nalik običnim, svakodnevnim ljudima koje možemo vidjeti na ulici, bez dodatnih frizura i stiliziranja. Jednako tako treba znati vrlo dobro prekriti boje koje nisu dio određene uloge. Primjerice, ima li glumac crvenu boju kose, a njegov lik u filmu mora imati smeđu ili crnu, trebate pronaći najbolji način kako neutralizirati njegove pigmente i postići što prirodniji izgled na ekranu. Vjerujem da sam se u tome vrlo dobro snašla, a povratne informacije također idu u prilog tome“, s ponosom ističe Grozdana.

Uspješna suradnja s Udrugom slijepih grada Zagreba

Grozdana je svjesna sreće koju ima radeći posao koji obožava, zajedno s njoj najvažnijim ljudima, no isto je tako svjesna da nisu svi imali jednaku sreću u životu. Kao osoba koja je vrlo osjetljiva na socijalna pitanja, a posebno na osobe koje imaju ozbiljnije zdravstvene probleme, nije dvojila ni trenutka kada joj je sinula ideja o pomaganju slijepim i slabodvidnim osobama. Već pune tri godine njezin salon volonterski surađuje s Udrugom slijepih grada Zagreba.

„Kao i sve dobre ideje u životu, ova je također došla sasvim spontano. Meni je vid izuzetno važan u mojem poslu i ne mogu ni zamisliti kako bi mi bilo da je on teže oštećen. Tako se rodila ideja o pomaganju slijepim i slabovidnim osobama. Iako oni ne vide svoju kosu, to nipošto ne znači da ne zaslužuju lijepo izgledati i barem dodirom osjetiti teksturu i dužinu svoje kose. Cijeli je taj projekt pratila nevjerojatna količina pozitivne energije kako s naše, tako i s njihove strane, pa mi je neopisivo drago što smo se kao salon odlučili za takav vid suradnje“, govori nam Grozdana ne krijući sreću zbog ove hvalevrijedne odluke.

Iza svake uspješne žene stoji uspješan muškarac

Još kada smo dogovarali ovaj intervju, primijetili smo da Grozdana u svemu uistinu ima podršku svoje obitelji, a posebno supruga Antona koji je također dio obiteljskog posla. Njihov odnos prepun uzajamne podrške, smijeha, ali i ozbiljnog pristupa poslu, ono je na što je Grozdana izuzetno ponosna i za što vjeruje da je ključ uspjeha.

„Kada imate skladnu obitelj kao ja, tada je posao doista užitak. Jednostavno ih sve zaposlim i to odlično funkcionira. Iako drugi članovi obitelji nemaju namjeru naslijediti obiteljski posao, barem ne za sada, suprug i ja se odlično nadopunjujemo u svemu. Da, mnogo vremena provodimo zajedno, no jako se dobro poznajemo i imamo povjerenje jedno u drugoga pa smo pravi tandem. Volim reći da iza svake uspješne žene stoji uspješan muškarac“, kroz smijeh govori Grozdana Belančić.

Zajedničkim snagama namjeravaju nastaviti i dalje. Pred njima su veliki planovi dodatne edukacije samih sebe i klijenata o korištenju prirodnih preparata za kosu i njihovoj dobrobiti na opće zdravlje ljudskog organizma. Ako imate osjetljivu kosu ili ste poput mene alergični na amonijak, znate na koju se adresu trebate uputiti. Sigurni smo da ćete iz salona izaći s osmijehom na licu nakon što se prepustite u Grozdanine ruke.

Foto: Katarina Igrc, model Dora Perojević

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više