Hrvatska 24. od 144 zemlje prema kvaliteti života žena

Georgetown Institute for Women, Peace and Security objavio je rezultate studije provedene na 153 zemlje svijeta, koja je bila bazirana na istraživanju 3 bazične dimenzije dobrobiti žena – inkluziji, pravdi i sigurnosti. Istraživanje je uzelo u obzir mnogo faktora, od stupnja obrazovanja, preko finanancijske samostalnosti, uporabe mobilnih telefona, partnerskog nasilja do pravne diskriminacije žena.

Kvaliteta života u pojedinoj zemlji

Prema tzv. Women, Peace and Security (WPS) indeksu, koji govori o kvaliteti života žena u pojedinoj zemlji, na prvom mjestu  našao se Island. Prate ga Norveška i Švicarska. Od zemalja iz regije, Slovenija je na 4. mjestu,  Bosna i Hercegovina na 50., a Srbija na 24. Prema ovom indeksu, Hrvatska dijeli 24. mjesto sa Srbijom.

Na začelju liste su Sirija, Afganistan, Jemen, Pakistan, Srednjoafrička Republika, Republika Kongo, Irak, Mali, Sudan, Niger, Libanon, Kamerun i Čad.  Predviđeno je da će se ovaj indeks ažurirati svake dvije godine.

kvaliteta života u hrvatskoj

Prema ravnopravnosti spolova, nalazimo se na 54. mjestu

Poznato je i da Svjetski gospodarski forum svake godine objavljuje rezultate sličnog istraživanja, tzv. „Izvješće o ravnopravnosti spolova“, koje je prvi put predstavljeno 2006. godine kako bi se pratila ravnopravnost spolova na četiri ključna područja – ekonomskom, političkom, obrazovnom i zdravstvenom području u zemljama diljem svijeta. Island je i prema ovom Izvješću na prvom mjestu i to još od 2009. godine. Prve tri godine nalazio se na 4. mjestu.

Hrvatska je od ove godine na 54. mjestu, Slovenija na 7., Srbija na 40., a Bosna i Hercegovina na 66.mjestu. Na posljednjem, 144. mjestu nalazi se Jemen.

Foto: Pexels

 

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...