Isabelle Kocher i ostale ‘kučke’, ili kako su uspješne žene zaradile svoje ponižavajuće etikete

Agresivne, ljute, nerazumne, ohole, hladne, lude, grube, zahtjevne – sve su to pridjevi koje žene ‘osvajaju’ penjući se po korporativnoj (ili političkoj) ljestvici. Čim je neka žena uspješnija, tim više negativnih etiketa nosi pored svog imena. Od Marisse Mayer, preko Hillary Clinton i Madeleine Albright, nova ‘kučka’ u središtu pozornosti ovih je dana smijenjena direktorica francuskog Engie-a, Isabelle Kocher.

Povezano:

‘Kučka je konačno smijenjena’

Engie je jedna od vodećih svjetskih naftnih kompanija čiji je najveći dioničar država Francuska s 23.6% udjela u vlasništvu. Navodno je upravo vlada inicirala smjenu Isabelle Kocher, prve žene koja je ikad došla na tako visoku poziciju u ovoj kompaniji. Kao razlog nezadovoljstva prvenstveno se navode cijene koje je Isabelle postigla za divesticije fosilnih goriva Engie-a. Također se spominjalo nezadovoljstvo trenutnom vrijednošću kompanije, koja je po mišljenju države i nadzornog odbora do sada trebala biti veća.

Dok je neki kritiziraju i zbog navodnog nedovoljnog angažmana u tranziciji kompanije i produbljivanju strategije prema kojoj bi Engie postao lider u energetici i klimatskoj transformaciji, drugi smatraju da je upravo ovdje stala na žulj vladi i upravnom odboru. Naime Engie je samo prošle godine uložio 12 milijardi eura u dugotrajnu energetsku tranziciju. Prema pisanju Financial Timesa, ovime su “okončani njeni napori da napravi zaokret u bivšem državnom monopolu goriva i postavi ga kao avangardu zelene energetske revolucije.”

Smjena Isabelle Kocher označila kraj prave drame koja se zapetljala oko odluke o njenom daljnjem mandatu, a koja je zahvatila francusku političku i poslovnu elitu. Iako je na kraju u njoj takoreći izgubila, podrške su joj stigle s mnogih strana. Francuski se analitičari gotovo jednoglasno slažu s njenim principima vođenja kompanije i njenom vizijom o energetskoj revoluciji. Mnogi akteri francuske poslovne i političke elite potpisali su pismo podrške Isabelle objavljeno u francuskim poslovnim novinama, uključujući i gradonačelnicu Pariza Anne Hidalgo. Unatoč tome, mnogi njeni kolege opisali su ju kao tvrdoglavu, nekolegijalnu i bezosjećajnu, pa su iz kompanije na kraju zaključili kako im je potrebno novo vodstvo.

Tako je Isabelle Kocher, žena koja je povela jednu od vodećih energetskih kompanija u novu eru zelene energetske revolucije, na kraju smijenjena kao ‘nesposobna kučka’.

Povezano:

‘Kučkologija’

Tvrdoglavost, nekolegijalnost i bezosjećajnost, etikete koje je za vrijeme svog mandata zaradila Isabelle, puno se rjeđe lijepe na muške vođe. Američka lingvistica Robin Lakoff je prije više od 40 godina pisala o tome da se žene liderice opisuju potpuno drugačijim rječnikom nego njihovi muški kolege. Dok su muškarci asertivni, žene s istim osobinama su agresivne. Kada šefica traži da se nešto učini, njeni zaposlenici posprdno zaključe da ona voli šefovati. Dok istu stvar s druge strane traži muškarac, onda je on snažan i odlučan. Znači, šefica jednostavno voli šefovati, dok je šef jednostavno vođa. Tako su, na primjer, mediji proglasili bivšu izvršnu direktoricu Yahoo-a Marissu Mayer „ludom“ i „grubom“, dok je s druge strane CEO Amazona Jeff Bezos “odvažan” i “odlučan”.

Dokaza u studijama je mnogo. Istraživanje koje je provela Sara Andrews u zakonodavnom tijelu države Colorado pod nazivom “Žene su kučke, muškarci su vođe”, pokazalo je da se zakonodavke koje su jednako uspješne u svom poslu kao i muškarci redovito smatraju manje uspješnima. “Kada su žene izabrane na javne funkcije uglavnom su označene kao kučke, bez obzira na to koliko uspješno obavljaju svoj posao”, napisala je Sarah u studiji.

Ovo ima dalekosežne posljedice na ambicije žena i jednakost spolova na najvišim pozicijama. Naime, ovakve etikete prelijevaju se i na djevojčice koje su u mnogo većoj mjeri nezainteresirane za liderske pozicije nego dječaci. COO Facebooka, Sheryl Sandberg, jednom je prilikom priznala kako je kao mlada tražila da se iz godišnjaka obriše natpis “ima najveću vjerojatnost da će uspjeti”, koji je trebao pisati pored njene slike jer je izglasana u toj kategoriji među maturantima. Smatrala je da to nije kul, i kasnije je rekla da žene moraju birati između toga hoće li biti uspješne ili voljene.

Poznate kučke

Primjera je tu na žalost mnogo. Nakon što je objavila kandidaturu za gradonačelnicu New Yorka, Christine Quinn je u izlaznim anketama opisivana kao “sitničava”, “zla”, “usmjerena na sebe”, “ratoborna” i “šefujuća” (eng. bossy). Američka kompanija za istraživanja u politici, Politico, je u profilu Jill Abramson, prve žene ikada koja je došla na mjesto urednice The New York Times-a, opisao Jill kao “tvrdoglavu”, “misli da je bolja od drugih”, “nepristupačna”, “gruba” i “nemoguća”. Madeleine Albright bila je optužena za “šefovanje”, a američka sutkinja vrhovnog suda, Ruth Bader, bila je opisivana kao kučka od strane svojih fakultetskih kolega.

Još se sjećamo kako je Jadranka Kosor dok je bila premijerka bila okarakterizirana svakakvim ružnim epitetima koji nisu bili povezani s njenim radom ili funkcijom, već su se odnosili na njeno navodno ponašanje ili čak i fizički izgled. Također se sjećamo neprimjerenih komentara upućenih bivšoj predsjednici povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i kandidatkinji na nedavnim predsjedničkim izborima, Daliji Orešković, kojoj s najviše zamjerao njen izraz lica, to jest navodna činjenica da se nikad ne smije. Koliko je muških političara moralo odgovarati na takve smiješne optužbe? Kada se od njih očekivalo da budu prpošni i nasmiješeni?

‘Zabrana šefujuće’

Koje je rješenje? S obzirom na to da se ova diskriminacija odvija u svakodnevnom jeziku, treba biti izazvana u svakodnevnom jeziku. O tome se jednostavno treba pričati. Nije uredu u tišini nositi etikete, već otvoreno ukazivati na činjenicu da se pred žene liderice postavljaju potpuno drugačiji standardi nego pred muškarce.

Sheryl Sandberg otišla je i korak dalje te je pokrenula kampaniju za ‘zabranu’ izraza “šefujuća” (eng. Bossy). Kampanija je usmjerena najviše na roditelje koji slijede potpuno isti obrazac etiketiranja kao i zaposlenici kompanija, ali i na djecu kako bi se od malena učili međusobnoj ravnopravnosti. “Kada se dječak ponaša asertivno, počinju ga nazivati vođom. Ipak, kada djevojčica učini isto, riskira da je se etiketira kao “šefujuća”. Takve riječi šalju poruku: nemoj dizati ruku i javljati se. Do srednje škole, djevojčice su manje zainteresirane za liderske pozicije nego dječaci – trend koji se nastavlja u odrasloj dobi. Zajedno možemo ohrabriti djevojčice da vode”, piše na internetskoj stranici kompanije.

Nadamo se da će ova kampanija imati odjek i u ostatku svijeta te da će buduće generacije razviti jednak pojmovni okvir za oba spola i jezik ravnopravnosti.

Foto: LinkedIn/Isabelle Kocher

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kupanje za vrijeme menstruacije

Kako uživati u plivanju tijekom menstruacije?

Sezona plivanja samo što nije počela. Dok će se neki kupati ​​u morima ili oceanima, drugi će uživati ​​u prirodi; u...
- Advertisment -