Jesmo li si same krive što imamo previše kućanskih poslova?

Muškarac radi, a žena se brine za kućanstvo. U većini slučajeva, barem u zapadnom svijetu, danas je takva podjela stvar prošlosti. Današnji muškarci sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova – neki manje, neki više, a neki jednako kao njihove „bolje polovice“. Naravno, mi žene bismo rekle da to još uvijek nije dovoljno, muškarci će reći da itekako doprinose. I doprinose, to im svakako moramo priznati. Ali činjenica ostaje, koju su dokazala i brojna istraživanja, da žene u kućanstvu ipak rade više.

Još uvijek nejednaka podjela

Jednaka podjela kućanskih poslova kod nekih parova i postoji, ali su to u većini slučajeva parovi koji još nemaju djece. Kada djeca dođu u život, žene opet preuzimaju više poslova, i u kućanstvu, i kod brige za djecu.

Što se onda događa? Moramo priznati da je gotovo nemoguće graditi karijeru ako na sebe preuzimamo većinu obaveza kod kuće i kod odgoja djece. Napredovanje na poslu često podrazumijeva i duže radne sate, ali isto tako zahtjeva i fokusiranje na posao, što je nemoguće ako razmišljamo i o odjeći koju moramo oprati ili večeri koju moramo skuhati, a uza sve to tu je i zadovoljavanje potreba djeteta.

Upravo jer su većini žena, uz posao, takve stvari na pameti, one usporavaju svom radni tempo jer moraju misliti na više stvari, odnosno moraju svoje vrijeme posvetiti i kućanstvu i poslu izvan doma. S druge strane, većina muškaraca, iako pomažu kod kućanskih poslova i djece, nema problema s takvim opterećenjima i mogu se fokusirati na posao i svoju karijeru.

Jednostavan način kako smanjiti rodne razlike u podjeli kućanskih poslova

Laura Vanderkam u članku za Fortune došla je do vrlo jednostavnog rješenja kako smanjiti tu rodnu razliku u podjeli kućanskih poslova, a koje čak ne uključuje veći angažman muškaraca.

„Umjesto što uvjeravamo muškarce da rade više, žene bi jednostavno trebale raditi manje. Pogotovo što se tiče kućanskih poslova, ali i brige za djecu“, napisala je.

Istovremeno vrlo jednostavno i komplicirano rješenje. Zašto? Kako je u članku navela Laura, neka su istraživanja pokazala da su žene 1965. godine u prosjeku provele 31,9 sati tjedno obavljajući kućanske poslove. Ti su se sati 2008. godine smanjili na 17,9 sati. Žene danas utroše manje vremena na kućanske poslove nego prije, ali tome je vjerojatno doprinijela i tehnologija koja nam je olakšala sve aspekte života, uključujući i takve poslove. No svejedno, danas žene rade manje jer većina njih radi i izvan kuće i imaju karijeru. I pogodite što – nije se dogodila nikakva katastrofa samo zato što su žene smanjile broj sati koje provedu čisteći, kuhajući i slično.

Tu se sada javlja onaj komplicirani dio kod podjele kućanskih poslova. Postavlja se pitanje da li bi žene htjele prepustiti dio posla svom partneru ili jednostavno manje raditi?

Ima mnogo žena (uključujući i mene) kojima netko drugi jednostavno ne počisti (ili napravi bilo koji drugi kućanski posao) tako dobro kao što to naprave one. Isto tako postoje one žene koje ne mogu otići na spavanje ako su igračke razbacane po podu ili ako posuđe nije oprano i pospremljeno na svoje mjesto.

Pitanje je onda jesmo li si same krive? Pokušavamo li mi zapravo zadovoljiti visoke standarde koje nam je društvo nametnulo? Mora li stvarno kuća biti besprijekorno čista dok se mi svim snagama borimo za razvoj svog biznisa ili napredovanje na poslu? Same sebe takvim standardima dovodimo do burnouta jer nemamo ni jedne sekunde u danu za odmor, niti imalo vremena za nešto što bismo mi htjele sebi priuštiti (masažu, odlazak na beauty tretman i sl.). Takvim standardima ne samo da sebe dovodimo do burnouta, nego namećemo iste standarde budućim generacijama žena.

„Dokle se god žene drže te priče da su kućanski poslovi ono na što dobra majka troši svoje vrijeme i da je zarađivanje novca nešto transgresivno, rodna će revolucija biti u zastoju. Bez obzira što muškarci napravili“, zaključila je Vanderkam.

Zato pustite to posuđe na miru i priuštite si trenutak za sebe. Nemojte nakon 10 sati na radnom mjestu doći kući i raditi dodatna 2-3 sata. Ako možete, angažirajte si kućnu pomoćnicu ili jednostavno recite suprugu da opere suđe nakon večere. Nije se prije dogodila nikakva katastrofa, a sigurno se neće ni sada.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više