Jezični savjetnik: Za koju plaću radite?

Salary i wage, najvažnije riječi kada tražimo posao. Veoma je važno znati točno značenje ove dvije riječi odnosno o kojoj vrsti plaće se radi.

Salary i wage

Wage is associated with employee compensation based on the number of hours within a certain period of time (a day, a week, two weeks).

 Example:   „In the UK, employees receive a two-week wage.“

Wage je plaća koju poslodavac isplati zaposleniku na temelju odrađenih sati unutar određenog vremenskog perioda (dana, tjedna, dva tjedna).

Primjer:  “U Ujedinjenom Kraljevstvu zaposlenici primaju dvotjednu plaću.”

Salary is associated with employee compensation on a monthly or an annual basis.  It is a fixed amount paid to the employees for their performance and productivity.

Example: „She was offered a salary of $5,000 a month.“

Salary je plaća (kompenzacija) isplaćena  na mjesečnoj ili godišnjoj razini.  To je ugovoreni iznos  koji se zaposlenicima isplaćuje u pravilnom razmaku za njihovu učinkovitost i produktivnost.

Primjer: “Ponudili su joj mjesečnu plaću od 5 000$.”

I još jedna zanimljivost za kraj.

Salary and wage are a type of compensation for employees. And for undeclared  work ,which is illegal, a person does not receive a salary or wage but money for the work performed.

Plaća je naknada za zaposlenike, a za rad na crno, koji je nezakonit, osoba ne prima plaću, nego novac za obavljeni posao.

Foto: 123rf

Autorica: Maja Hrastović, profesorica u centru Moje znanje

Izvori: http://www.accountingcoach.com/blog/wages-salarieshttp://keydifferences.com/difference-between-salary-and-wages.html#ixzz4Y5KDgVNR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više