Jezični savjetnik: Za koju plaću radite?

Salary i wage, najvažnije riječi kada tražimo posao. Veoma je važno znati točno značenje ove dvije riječi odnosno o kojoj vrsti plaće se radi.

Salary i wage

Wage is associated with employee compensation based on the number of hours within a certain period of time (a day, a week, two weeks).

 Example:   „In the UK, employees receive a two-week wage.“

Wage je plaća koju poslodavac isplati zaposleniku na temelju odrađenih sati unutar određenog vremenskog perioda (dana, tjedna, dva tjedna).

Primjer:  “U Ujedinjenom Kraljevstvu zaposlenici primaju dvotjednu plaću.”

Salary is associated with employee compensation on a monthly or an annual basis.  It is a fixed amount paid to the employees for their performance and productivity.

Example: „She was offered a salary of $5,000 a month.“

Salary je plaća (kompenzacija) isplaćena  na mjesečnoj ili godišnjoj razini.  To je ugovoreni iznos  koji se zaposlenicima isplaćuje u pravilnom razmaku za njihovu učinkovitost i produktivnost.

Primjer: “Ponudili su joj mjesečnu plaću od 5 000$.”

I još jedna zanimljivost za kraj.

Salary and wage are a type of compensation for employees. And for undeclared  work ,which is illegal, a person does not receive a salary or wage but money for the work performed.

Plaća je naknada za zaposlenike, a za rad na crno, koji je nezakonit, osoba ne prima plaću, nego novac za obavljeni posao.

Foto: 123rf

Autorica: Maja Hrastović, profesorica u centru Moje znanje

Izvori: http://www.accountingcoach.com/blog/wages-salarieshttp://keydifferences.com/difference-between-salary-and-wages.html#ixzz4Y5KDgVNR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...