Mogu li se školskim uniformama riješiti socijalne nejednakosti?

Osnovne škole u Zagrebu dobile su dopis Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u kojem se mole roditelji da ispune anketu i izjasne se žele li da se uvede nošenje školske uniforme za učenike.

Svima su dali priliku za argumentirano obrazloženje svojih stavova o tome, pa samim time dobili i mnoštvo negativnih komentara. A osim roditelja, takve reakcije stigle su i od brojnih stručnjaka, udruge RODA i mnogih drugih.

Školski kodeks odijevanja

S ovom inicijativom željeli su smanjiti socijalnu nejednakost među djecom, a stručnjaci su za Index komentirali kako bi se postiglo upravo suprotno. Na taj se način može potaknuti nasilje među djecom na ulicama. Takvo nešto je bilo atraktivno u 17. stoljeću, a danas je to samo skretanje s važnijih tema. Dok primjerice u pojedinim školama nema toplih obroka, mnoga djeca s poteškoćama u razvoju nemaju asistente u nastavi, u nekim školama nema računala, kao ni dvorane za nastavu tjelesnog odboja… I zato smatraju da se umjesto u odjeću treba ulagati u znanje.

Premda u dopisu stoji kako su školske uniforme besplatne, one to naravno nisu, kao što nije ni ništa drugo besplatno, pa čak ni knjige. Sve će to roditelji zajedno s drugim poreznim obveznicima grada Zagreba platiti. Stoga iz udruge RODA napominju kako će na taj način ostati manje novca za mnogo potrebnije stvari.

Odijelo ne čini čovjeka

Odora koju predlažu sastavljena je od majice i košulje, trebala bi biti jednostavna i prilagođena godišnjem dobu, a škola je može samostalno i dizajnirati.

Može li se zaista majicom i košuljom postići jednakost među djecom? Hoće li nakon toga djeca biti manje odbačena, isključena iz grupe? A što je s hlačama, tenisicama ili školskim torbama?

Ne razlikuju se djeca samo po odjeći, već i po mnogim drugim stvarima, primjerice mobitelima. I usprkos školskom kodeksu odijevanja, djeca se i dalje mogu zadirkivati primjerice na temelju znanja, ocjena, tjelesne težine, boje kože, nacionalnosti i mnogih drugih razloga.

Dakle, umjesto forsiranja jednakosti kroz školsku odoru, djecu bi trebali učiti da prihvaćaju različitosti, i da bez obzira na to svi jednako vrijedimo. Jer čak i ako nose istu odjeću, djeca će i dalje biti svjesna socijalnih razlika među svojim obiteljima.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...